Sfinga će se turistima predstaviti u novom ruhu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Projekt RECOLOR na zadarskoj Brodarici
Provelo se čišćenje površine koje je obuhvaćalo uklanjanje nataložene nečistoće i recentnih slojeva boje
Marin GOSPIĆ
Ograđena Sfinga

U tijeku su radovi na revitalizaciji Sfinge na Brodarici. Konzervatorske restauratoske usluge na očuvanju skulpture izvršio je KVINAR d.o.o. iz Podstrane koji posjeduje sva potrebna ovlaštenja za izvršenje usluga na kulturnom dobru, uz suglasnost i nadzor Konzervatorskog odjela u Zadru.

Zbog velikih oštećenja Sfinga se treba vratiti u prvobitno stanje. Dobit će dijelove koji joj nedostaju i izvorne boje.
- Na samoj skulpturi provelo se čišćenje površine koje je, između ostalog, obuhvaćalo uklanjanje nataložene nečistoće i recentnih slojeva boje. Provedena je izrada i rekonstrukcija oštećenih i nedostajućih dijelova. Rekonstrukcije elemenata mača, medaljona s prikazom orla, sjeverne strane tijela Sfinge te rekonstrukcije repa, izvedeni su prema fotodokumentaciji i 3 D modelu. Izvorni sloj boje na skulpturi je sačuvan, očišćen i konsolidiran, a skulptura je finalno zaštićena hidrofobnim sredstvom, saznaje se iz gradskog UO-a za EU fondove.
Projekt RECOLOR, punog naziva »Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic«, provodi se u sklopu programa Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020. Trajanje projekta je ukupno 36 mjeseci s ukupnim proračunom od 2.093.392,00 EUR, a završetak je predviđen 30. lipnja.

Cilj ovog projekta je poboljšati turistički potencijal urbanih i prirodnih krajobraza u Hrvatskoj i Italiji koji nisu u potpunosti iskorišteni kako bi se mogli uključiti u turističke svrhe.
Osim obnove skulpture koja bi uskoro trebala zasjati u novom ruhu, planira se izrada internetske stranice, promotivno-edukativni video turističke rute, brošure i slično, kako bi se ovaj dio grada približio turistima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)