Tri kadrovska stana dobila Opća bolnica, po dva policija i Sveučilište

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
ZASLUŽNI GRAĐANI Najviše stanova u vlasništvu Grada Zadra dodijeljeno liječnicima
Grad Zadar ima 393 stana različitog statusa, a to: stanovi u kojem stanuju zaštićeni najmoprimci, koji su dodijeljeni na osnovu socijalne situacije korisnika, koji se popunjavaju po kriteriju kadrova od osobitog interesa za Grad Zadar te ruševni stanovi koji nisu u useljivom stanju, kojih je ukupno 17, uglavnom na Poluotoku, navodi pročelnik Korona
Marin GOSPIĆ
Zadar

Grad Zadar u svom vlasništvu drži zavidnih gotovo 400 stanova. Dio njih otpada na socijalne stanove koji se dodjeljuju materijalno najugroženijima, a dio na takozvane kadrovske koji se u najam daju kadrovima od osobitog interesa. Upravo ti stanovi izazivaju veliku pažnju javnosti jer Grad više ne obznanjuje popis korisnika tih stanova kao što se to nekad radilo kako bi građani imali uvid u njihovo korištenje.

O tome tko je zaista zaslužio ovaj stan, a tko je je u njega eventualno ušao »po babi i stričevima«, stoga se zna samo temeljem neslužbenih informacija, a s obzirom na brojku ukupnih stanova, od Grada smo zatražili odgovor o tome kojim su sve ustanovama dodijelili kadrovske stanove.

Sudeći prema podacima Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, najviše stanova za svoje djelatnike i dalje dobivaju tri ustanove: Opća bolnica Zadar, Policijska uprava Zadar i Sveučilište u Zadru. Naime, na pitanje koliko Grad Zadar u ovom trenutku ima kadrovskih stanova te kojim su sve ustanovama ili klubovima dodijeljeni, pročelnik Tomislav Korona odgovorio nam je kako Grad ima gotovo 400 stanova.

12 stanova za one od osobitog interesa

- Grad Zadar ima ukupno 393 stana različitog statusa, a to su: stanovi u kojima stanuju zaštićeni najmoprimci, stanovi koji su dodijeljeni na osnovu socijalne situacije korisnika, stanovi koji se popunjavaju po kriteriju kadrova od osobitog interesa za Grad Zadar te ruševni stanovi koji nisu u useljivom stanju, kojih je ukupno 17, a uglavnom se nalaze u starijim zgradama na Poluotoku, koje su u izuzetno lošem građevinskom stanju. Obnova i uređenje ruševnih i neuvjetnih stanova dodatno je otežana radi ograničenih proračunskih sredstava, kaže Korona.

Što tiče tzv. kadrovskih stanova, Grad trenutno raspolaže s njih 12, a sretnici koji su ih dobili ovoga puta djelatnici su zadarske Opće bolnice, PU zadarske i Sveučilišta. Najviše je ugovora tako sklopljeno s Općom bolnicom Zadar koja je dobila tri stana za svoje djelatnike, a po dva su stana u najam dobili Policijska uprava zadarska te Sveučilište, dok je jedan stan dobio djelatnik Arheološkog muzeja Zadar.
Također, po jedan su stan za svoga člana dobila i četiri sportska kluba: Košarkaški klub Zadar, Jedriličarski klub Uskok, Kuglački klub Zadar i Hrvatski boćarski savez.

Pročelnik plaćao stan 100 kuna mjesečno

Ono što je indikativno iz odgovora činjenica je da Grad ove godine niti jedan stan u najam nije dodijelio vlastitim djelatnicima kao što je bilo donedavno. Naime, tek kada je u javnost izbila afera s pročelnikom koji je kadrovski stan na korištenje dobio još 1995. godine, unatoč plaći od oko 11.000 kuna, gradska vlast prekinula je praksu iznajmljivanja stanova vlastitim kadrovima za svega 100 kuna mjesečno.

Nakon što su se mediji raspisali o ovom slučaju, pročelnik je vratio stan i on je konačno dodijeljen nekome kome je mnogo potrebniji - obitelji s osmero djece. Nevjerojatan je podatak da je bila riječ o najvećem gradskom stanu od čak 115 metara četvornih u kojemu je pročelnik živio sam sa suprugom!

Usporedba najnovije liste kadrovskih stanova s onom iz prethodnih godina, pak, kazuje da ih Grad i dalje iznajmljuje istim ustanovama, ali su ove godine u gradskim stanovima najviše liječnici. Primjerice, 2019. čak četiri stana dobila je policija, a bolnica tri.

Kontrole najma stanova

S obzirom da je često znalo biti manipulacija s gradskim stanovima na način da su ih korisnici iznajmljivali nekom drugom, korištenje stanova, ponajprije socijalnih, redovito se kontrolira. Članovi Upravnog odjela za gospodarenje imovinom kontroliraju njihovo korištenje direktnim obilaskom stanova, ali i kontrolom dokumentacije koja se prilaže zahtjevu za gradski stan. Nadzor je osobito važan u slučajevima produljenja ugovora kada se mora provjeriti je li osoba koja traži kadrovski stan u međuvremenu ipak riješila stambeno pitanje.

Za razliku od kadrovskih stanova, popis podnositelja zahtjeva za korištenjem socijalnih stanova oglašen je na stranicama Grada kao »Konačna lista prioriteta za davanje u najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra« kako bi javnost imala uvid u sve podatke, počevši od broja članova obitelji i invaliditeta, do sudjelovanja u Domovinskom ratu.

No, problem su ruševni stanovi za koje sam pročelnik Korona priznaje kako je njihova obnova »otežana radi ograničenih proračunskih sredstava«. Nažalost, čak 17 obitelji na ovaj je način ostalo bez stana, pa je pitanje bi li Grad ipak trebao iznaći sredstva za prijeko potrebno uređenje ovih ruševnih nekretnina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno