Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadrani uz sindikate

Autor: Anamarija Bilan

10.06.2010. 22:00
Zadrani uz sindikate

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovo je borba za radnička prava. Do sada je vrijedilo da se postojeći kolektivni ugovor, a kojem je istekao rok, primjenjuje i vrijedi dok se ne potpiše novi kolektivni ugovor. Vlada sada predlaže da se ovo promijeni i da se odredi rok za donošenje novog kolektivnog ugovora, a nakon isteka tog roka kolektivni ugovor više neće vrijediti, rekao je Zdenko Gospić iz Sindikata metalaca Hrvatske
 Jučer je na Narodnom trgu u Zadru, na štandu SSSH-a, započelo prikupljanje potpisa za referendum protiv izmjena ZOR-a. Na štandu je cijelo jutro vladala gužva. Građani su znatiželjno zastajali pored štanda i kad bi saznali o čemu se radi, redom su se odlučivali dati svoj potpis za očuvanje sadašnjih radničkih prava i protiv izmjena Zakona o radu koje se tiču kolektivnih ugovora.
Puno potpisnika
Zdenko Gospić iz Sindikata metalaca Hrvatske jučer je za štandom sakupljao potpise prolaznika i kaže kako je vrlo zadovoljan odazivom. Naime, u samo sat i pol vremena sakupili su oko 400 potpisa, a do 14 sati 800.
– Ovu peticiju organizirali su svi sindikati zajedno i svi smo složni oko svojih zahtjeva. Ovo je borba za radnička prava. Mijenjanje kolektivnog ugovora bi značilo da ga jedan dan možete potpisati, a već idući tjedan ga negirati i tražiti njegov raskid. Do sada je vrijedilo da se postojeći kolektivni ugovor, a kojem je istekao rok, primjenjuje i vrijedi dok se ne potpiše novi kolektivni ugovor. Vlada sada predlaže da se ovo promijeni i da se odredi rok za donošenje novog kolektivnog ugovora, a nakon isteka tog roka kolektivni ugovor više neće vrijediti, rekao je Gospić istaknuvši kako je kolektivni ugovor “Biblija” i da bi njegovo ukidanje značilo ukidanje radničkih prava. Kazao je da se prolaznici rado potpisuju jer su ogorčeni stanjem u državi. Upravo zbog ogorčenosti građana i njihova nezadovoljstva sindikati vjeruju da će potpisivanje referendumskog pitanja uspjeti i da će u dva tjedna uspjeti skupiti 450 tisuća potpisa.
– Sindikati su trebali od Vlade tražiti da se smanji broj potrebnih potpisa jer je nemoguće da mi imamo 4,5 milijuna ljudi u biračkom tijelu. Ne mogu djeca od godinu dana i maloljetnici biti biračko tijelo, kojih ima dva milijuna. Sindikati su trebali tražiti od Vlade da to promijeni i krivi su zbog toga što ne traže da je potrebno manje potpisa. Oni se trebaju boriti da se taj broj smanji, jer bude li se ovako radilo, nikad se ništa neće promijeniti, rekao je Šime Raspović, dodajući kako je potpisao referendumsko pitanje. Kaže da je potpisao jer želi imati pristojnu mirovinu te da bi kolektivne ugovore trebalo još pojačati i povećati im radnička prava, a ne da rade bez plaće.
Socijalna država
Svetko Šarić, također, je bio među potpisnicima koji su tijekom jutra podržali sindikate.
– Potpisao sam referendumsko pitanje jer na ovaj način štitimo postojeća radnička prava, koja su zajamčena dosadašnjim kolektivnim ugovorom. Rušenje kolektivnog ugovora je vraćanje prava radnika u nemilosrdno izrabljivanje liberalnog kapitala, koji u posljednje vrijeme sve više uzima maha i ne vodi računa o socijalnoj državi. Ni država više ne štiti socijalna prava građana, nego se stavlja isključivo na stranu kapitala, rekao je Svetko Šarić. Dodao je kako se nada da će referendumskim pitanjem uspjeti spriječiti da se radnike svede na puki objekt i na to da je potplaćen za svoj rad.
I ostali građani koje smo jučer susreli rekli su nam da su potpisali referendumsko pitanje, zato jer smatraju kako treba zaštititi radnička prava.
Dario je rekao kako je potpisao jer želi imati ista prava kao i prije te ne želi da ga se potkrada. Smatra da bi sindikati trebali uspjeti s ovom akcijom prikupljana potpisa. Veliki broj građana koji su jučer stavili svoj potpis na papir rekli su kako su svojim obiteljima, prijateljima i kolegama rekli da dođu i potpišu. Među njima je bila i Danica Sušić, koja je rekla kako svojim potpisom želi iskazati neslaganje s onim što Vlada namjerava napraviti s već smanjenim radničkim pravima. Dodala je kako misli da će sindikati uspjeti sakupiti potreban broj potpisa.


 POTREBAN I JMBG


Potpisi će se skupljati sljedeća dva tjedna i to svakog dana od 8 do 20 sati. Građani se mogu potpisati na nekoliko punktova u gradu – Narodnom trgu, autobusnom i željezničkom kolodvoru, na Bilom brigu te u Škabrnji, Benkovcu i Biogradu na Moru. Uz potpis je potrebno upisati i JMBG.