Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

INNOXENIA CAFFE Mjerenje i praćenje održivosti turizma

11.06.2019. 14:00
INNOXENIA CAFFE Mjerenje i  praćenje  održivosti  turizma


U organizaciji ustanove INOVAcija i Sveučilišta u Zadru  jučer je u Downtown Boutique Hostelu održano događanje "InnoXenia  caffe: Mjerenje i praćenje održivosti turizma". Događaj je organiziran u  sklopu projekta InnoXenia – Innovation in Tourism in the Adriatic – Ionian Macroregion koji se financira iz Programa transnacionalne suradnje Interreg ADRION 2014.-2020. 
– Cilj projekta je uspostavljanje inovativne turističke platforme koja  će omogućiti umrežavanje dionika i prijenos znanja te bolju razradu  turističkih strategija, politika i ulaganja na Jadransko–jonskom području, naglasila je voditeljica projekta Anamaria Mađerić. Na predavanje su došli brojni ljudi iz privatnog, javnog i civilnog sektora Zadra i  Zadarske županije.
Uvodnu prezentaciju koja daje teoretski okvir održivog razvoja turističke destinacije dao je doc. dr. sc. Tomislav Klarin s Odjela za turizam i  komunikacije znanosti Sveučilišta u Zadru. Druga je govorila Đurđica  Šimičić iz Feel IQM koja je prezentirala primjer dobre prakse stvaranja  preduvjeta za razvoj održive turističke destinacije kroz sustav pokazatelja koji je primijenjen u Malom Lošinju. Na kraju su okupljenima prezentirani dosadašnji rezultati prikupljenih podataka o održivosti Zadra  kao turističke destinacije što je bila podloga za razgovor o budućim koracima u stvaranju Zadra kao održive turističke destinacije.
U okviru projekta zamišljeno je, kako se moglo čuti, da se u InnoXenia caffeu unaprijedi znanje relevantnih dionika turističke destinacije o  mjerenju i praćenju održivosti turizma u svrhu kontrole i usmjeravanja  njegovog razvoja.
– Cilj je da se utvrde mogućnosti i ograničenja stvaranja baze podataka za izračun pokazatelja te mjerenje i praćenje održivosti turizma na  razini destinacije. U tom kontekstu ovdje smo da kroz teorijsko-praktičnu osnovu te kroz primjere dobre prakse prezentiramo mogućnosti i  koristi tih primjena u cilju održivosti turizma, naglasili su organizatori.
Sudionici InnoXenia caffea su svojim iskustvom i raspravom doprinijeli učinkovitijoj analizi navedene problematike kao i stvaranju kvalitetne platforme za daljnje iskorake u turizmu. Svi sudionici su se složili da  je iznimno važno daljnje prikupljanje pokazatelja održivosti razvoja.  Projekt InnoXenia ima u cilju poboljšanje turizma, uveliko se oslanjajući na inovativne proizvode, procese i usluge koje mogu nadopunjavati prirodne i kulturne ponude zadarskog područja. Kroz projekt se planiraju razne aktivnosti koje će umrežiti dionike privatnog, javnog,  obrazovnog te civilnog sektora. Provedenim aktivnostima ojačati će se  inovacijski kapaciteti turističkih djelatnika. Prikupljenim podatcima  želi se prikazati realna sliku turističkog sektora te se žele uvidjeti potencijalni problemi kao i pronaći način za poboljšanje u turističkom sektoru, dodali su organizatori.