Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Onuaku igrač godine, Mršić najbolji trener, Brala u petorci novaka

11.06.2021. 07:19


Nakon što padne zastor na natjecateljsku sezonu uobičajena je praksa proglašivanja najboljih pa je tako jučer objavljen zanimljiv izbor najboljih pojedinaca HT Premijer lige od strane specijaliziranog košarkaškog portala eurobasket.com, jednog od najdugovječnijih koji se bave tom tematikom i s ponajboljom bazom podataka što se tiče svih europskih nacionalnih liga.


Onuakuova dominacija
Taj izbor najboljih u hrvatskoj ligi podosta odskače od onog HKS-ovog koji je proglasio najbolje pojedince na temelju učinaka u osnovnom dijelu sezone, pa su tako većinu individualnih nagrada pokupili igrači Šibenke (Širko, Miković i Freeman) koji su u kontinuitetu provodili preko 30 minuta u igri te su po toj logici mogli lakše popunjavati bitnije statističke kategorije. Podsjetimo po izboru HKS-a, trofej za najkorisnijeg igrača pripao je iskusnom Šibenčaninu Henriku Širku, a na Baldekin je otišla nagrada i za najboljeg strijelca hrvatskog prvenstva. Nju je dobio visoki Crnogorac Milija Miković koji je sezonu završio s 19.4 poena u prosjeku. Najbolji skakač lige je Hasan Shakur Varence iz Alkara koji je prosječno hvatao 8.5 lopti, dok je najbolji dodavač Borna Kapusta iz Gorice s 6.1 asistencijom po susretu, a trener Sonik Puntamike Hrvoje Vlašić dobio je nagradu za najboljeg trenera sezone. Eurobasket.com pak je uključio i nastupe u doigravanju te tako prikazao realniju sliku događanja u nikad duljoj sezoni HT Premijer lige s 33 kola osnovnog dijela, a primjerice igrači Zadra su odigrali najveći broj utakmica, čak 43, jer su u doigravanju odigrali još 10 utakmica. Stoga je, priznanje za igrača godine potpuno zasluženo pripalo članu pobjedničke momčadi, američkom centru Chinanuu Onukauu, koji je u prosjeku za 21 minutu provedenu na parketu ostvarivao učinak od 12.4 poena, 7.6 skokova, 1.9 asistenciju, 1.1. ukradenu loptu i 0.9 blokada dok su njegove brojke u finalnoj seriji protiv Splita bile još upečatljivije (26 min – 13.4 poena, 10.4 skoka, jedna asistencija i blokada po utakmici). Onuaku je uz titulu najboljeg igrača odnio i one za najboljeg centra i obrambenog igrača lige, te se našao u najboljoj petorci lige, kao i najboljoj obrambenoj i stranoj petorci.


Mavra u drugoj petorci
Od ostalih igrača Zadra, kapetan Dominik Mavra je svrstan u najbolju petorku sastavljenu od hrvatskih igrača te u drugu petorku HT Premijer lige dok je Duje Brala uvršten u petorku novaka. Naravno, za trenera godine proglašen je Veljko Mršić koji je potpisnik dvostruke krune na Višnjiku. Uz trojicu igrača Zadra na ovoj listi najboljih u sezoni 2020./21. našao se i jedan član Sonik Puntamike, Lovre Runjić, kojem je pripala čast biti u društvu Onuakua, Barnjaka, Paića i Širka u najboljoj obrambenoj petorci, a mladi Splićanin iz redova Puntamičana je to svakako zaslužio jer je zaključio sezonu na vrhu kategorije ukradenih lopti, s čak dvije »krađe« po utakmici. Zanimljivo, ali i vrlo zabrinjavajuće za hrvatsku košarku, zvuči podatak da je u top 10 igrača HT Premijer lige svoje mjesto našlo čak šest stranih igrača (Freeman, Robertson, Onuaku, Miković, Echols, Varence). U to koloniju stranaca uvukla su se tek četiri hrvatska igrača, s Henrikom Širkom na čelu kolone, četvrti je Robert Kujundžić iz Vrijednosnica, sedmi je Lovro Mazalin iz Gorice dok je na 10. mjestu Pavao Paić iz Vrijednosnica.
Infobox (Okvir): ide okvir
NAJ U HT PREMIJER LIGI
Igrač: Chinanu Onuaku (Zadar)
Razigravač: Trey Freeman (Šibenka)
Krilo: Lovro Mazalin (Gorica)
Centar: Chinanu Onuaku (Zadar)
Strani igrač: Chinanu Onuaku (Zadar)
Domaći igrač: Marin Marić (Split)
Novak: Danko Branković (Cibona)
Napredak: Krešimir Ljubičić (Gorica)
Obrambeni igrač: Chinanu Onuaku (Zadar)
Trener: Veljko Mršić (Zadar)




Prva petorka
Borna Kapusta (Gorica), Trey Freeman (Šibenka), Lovro Mazalin (Gorica), Chinanu Onuaku (Zadar), Marin Marić (Zadar).


Druga petorka
Arijan Lakić (Vrijed. Osijek), Dominik Mavra (Zadar), Henrik Širko (Šibenka), Roko Prkačin (Cibona), Arkim Robertson (Škrljevo).
Infobox (Okvir): ide okvir


Hrvatska petorka
Borna Kapusta (Gorica), Dominik Mavra (Zadar), Henrik Širko (Šibenka), Lovro Mazalin (Gorica), Marin Marić (Split).


Strana petorka
Naba Echols (Alkar), Trey Freeman (Šibenka), Hasan Varence (Alkar), Chinanu Onuaku (Zadar), Arkim Robertson (Škrljevo).
Infobox (Okvir): ide okvir


Obrambena petorka
Lovre Runjić (Sonik P.), Josip Barnjak (Škrljevo), Henrik Širko (Šibenka), Pavao Paić (Osijek), Chinanu Onuaku (Zadar).


Petorka novaka
Duje Brala (Zadar), Lovro Gnjidić (Cibona), Vito Porobić (Vrijedn. Osijek), Mateo Drežnjak (Cibona), Danko Branković (Cibona).