Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Podizanje svijesti o važnosti obvezne registracije i osiguranja motornih vozila

11.06.2021. 08:00


Održana je jednodnevna edukativno-informativna akcija u sklopu kampanje Stop neosiguranim vozilima u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ravnateljstva policije.
Na Poljani pape Ivana Pavla II. u Zadru građani su dobili letke i brošure te ostali promotivni materijal s ciljem podizanja svijesti o važnosti obvezne registracije i osiguranja motornih vozila.
– Kako bi se broj neosiguranih i neregistriranih vozila smanjio na razini cijele Hrvatske, kampanja Stop neosiguranim vozilima kontinuirano se provodi od rujna 2009., a posljednjih godina i u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Akcija je značajno pridonijela podizanju svijesti građana o važnosti obveze registriranja i osiguranja motornih vozila od automobilske odgovornosti, saznajemo od Igora Komorskog, pomoćnika direktora Hrvatskog ureda za osiguranje.
Naime, brojka neregistriranih i neosiguranih vozila tijekom proteklih desetak godina smanjena je s tristotinjak na tridesetak tisuća što je neupitan pokazatelj uspješnosti kampanje.
Naglašeni su razlozi zašto je važno sklopiti ugovor o osiguranju. Dakle, vozač neosiguranog vozila uzrokuje prometnu nesreću u kojoj nastaje velika imovinska i neimovinska šteta, a Hrvatski ured za osiguranje isplaćuje svim oštećenim osobama odgovarajuće iznose naknade šteta. HUO ima zakonsko pravo potraživati naknadu cjelokupno isplaćenog iznosa štete uvećanog za eventualne troškove, kao i kamate od vlasnika, odnosno vozača neosiguranog vozila.
Ministarstvo unutarnjih poslova kroz nadzor prometa poduzima mjere radi utvrđivanja prekršaja neregistriranih i neosiguranih vozila u prometu, dok Hrvatski ured za osiguranje (HUO), kontinuiranom provedbom komunikacijskih aktivnosti vezanih uz kampanju Stop neosiguranim vozilima nastoji podići svijest građana o važnosti produženja osiguranja i registracije motornih vozila kako bi izbjegli oštre kazne, ali i kako bi se odgovornije ponašali u prometu.
– Osigurajte se i ostanite osigurani, poručio je Komorski građanima.