Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Županović: Kriza je uistinu prilika za novi početak

11.06.2021. 12:03


Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije jučer je na Danu otvorenih vrata predstavila svoj rad pod motom »Kriza je prilika za novi početak«, kojim je htjela pokazati kako borba s COVIDOM-19 još uvijek traje.
– Nakon godinu i pol prvi smo put otvorili udrugu i svoj rad predstavili medijima. Zahvaljujemo medijima i zainteresiranoj javnosti na ukazanom interesu i činjenici da ste nam u teškim i neizvjesnim vremenima otvorili prozor u svijet, istaknuo je predsjednik udruge Željko Županović, te dodao kako su tijekom pandemije izgubili puno dragih ljudi, kojima se nisu mogli zahvaliti i odati im čast.


Izbor novog vodstva
– »Kriza je prilika za novi početak«, taj moto govori više od tisuću riječi. Mi svi, više – manje spadamo u rizičnu skupinu. Županijska udruga okuplja oko 800 članova. Među njima su i djelatnici dječjeg vrtića »Latica«, za koje smo iznimno sretni da su napokon riješili dugogodišnji problem rada u neadekvatnom prostoru, te se napokon preselili u prostorije Centra za osobe s intelektualnim poteškoćama Mocire, rekao je Županović.
Zbog pandemije koronavirusa, trenutnom je vodstvu udruge produljen mandat, dok se ne osiguraju uvjeti za sigurno provođenje Skupštine i izbora novog Predsjedništva udruge.
– Ono što je pred nama je organizacija Skupštine, na kojoj bismo trebali izabrati novo predsjedništvo udruge, jer je vodstvu mandat istekao. Čekamo novu odluku Nacionalnoga stožera, kojom bi se trebao urediti rad udruga, te se nadam da bismo početkom srpnja mogli organizirati Skupštinu. Ovom sastavu Predsjedništva mandat je istekao 11. travnja, no prema Statutu udruge, u izvanrednim situacijama imamo pravo produljiti trajanje mandata tekućem sastavu Predsjedništva, dok se ne osiguraju uvjeti za održavanje Skupštine. Kao preduvjet sudjelovanju na Skupštini navest ćemo da članovi moraju biti cijepljeni, te da biranju Predsjedništva mogu pristupiti samo ljudi koji su platili članarinu, objasnio je Županović podsjetivši na problem adekvatnog uređenja plaže na Vitrenjaku.


Uređenje Vitrenjaka
Iako u udruzi ističu kako je suradnja s Gradom uvijek bila zadovoljavajuća, kritiziraju kako plaža Vitrenjak, koja je prilagođena osobama s tjelesnim invaliditetom, još uvijek nije adekvatno uređena.
– Do sada smo uvijek imali dobru suradnju s nadležnim Upravnim odjelom Grada Zadra. Morao bih pozornost skrenuti na činjenicu da plaža na Vitrenjaku nije adekvatno uređena za potrebe osoba s tjelesnim invaliditetom. Ono što je potrebno, jest da Grad osluhne i čuje problematiku osoba s invaliditetom, naročito onih koji su u kolicima, kojima često treba tuđa pomoć kako bi ušli u more, kazao je Županović.
Sa sve boljom epidemiološkom slikom, članovi udruge se nadaju kako će se što prije vratiti normalnom radu i organizaciji aktivnosti.
– U budućnosti, nadamo se da ćemo uspjeti organizirati naše godišnje druženje, jer je socijalizacija iznimno bitna. Želja članova udruge je da se, ako epidemiološka situacija bude povoljna, izlet organizira krajem rujna, zaključio je Županović, dodajući kako se nada da će udruga u narednim mjesecima moći organizirati sva ona tradicionalna događanja i projekte, koje su zbog pandemije koronavirusa morali otkazati.