Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Održimo obećanje – očuvajmo more

Autor:

10.07.2008. 22:00
Održimo obećanje – očuvajmo more


Glavni cilj projekta “More” je poticanje odgovornijeg odnosa prema zaštiti i očuvanju Jadranskog mora, njegove bioraznolikosti i to provođenjem projektnih akcija i aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti građana, posebice nautičara
Udruga “Dupinov san” za ovu je turističku sezonu pripremila ekokomunikacijski projekt pod nazivom “More”, koji u cilju senzibilizacije javnosti provodi duž Jadranske obale.
Stoga su u sklopu provedbe navedenog projekta u marinama i čarterima u Zadru, Primoštenu i Splitu jučer dostavljene info mape za nautičare. Također, u sklopu spomenutog projekta realizira se i nacionalna kampanja naziva “Održimo obećanje: Očuvajmo more”/”Preserve The Adriatic Life” za hrvatske građane i inozemne turiste.
U razgovoru s Goranom Stojanovićem, predsjednikom udruge “Dupinov san”, saznajemo kako je glavni cilj projekta “More” poticanje odgovornijeg odnosa prema zaštiti i očuvanju Jadranskog mora, njegove bioraznolikosti i to provođenjem projektnih akcija i aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti građana, posebice nautičara.
– Odlučili smo pokrenuti projekt te ga voditi pozitivno i proaktivno, a u cilju stvaranja kvalitetne međusektorske suradnje. Naše su akcije započele projektom “Podržimo boje Jadrana” koji smo pokrenuli 2003. godine, a koji je sadržavao tri programska projekta, odnosno plavo, zeleno i bijelo, kazao je Stojanović, podsjetivši također kako je riječ o veoma uspješnom projektu temeljenom također na modelu pozitivnog i proaktivnog djelovanja u zaštiti okoliša te promicanju održivog razvoja Jadranskog mora, otoka i priobalja.
– U sklopu programa plavo koji se odnosi na akciju čuvanja mora i podmorja očistili smo 300.000 tona smeća iz podmorja, dok smo u sklopu programa zeleno koji podrazumijeva akciju obnove i čuvanja kopnenog okoliša posadili 13.000 sadnica stabala duž cijele Jadranske obale, a dio programa bijelo odnosio se na povezivanje akcija usmjerenih prema očuvanju prirodnog i kulturnog naslijeđa, kazao je Stojanović, istaknuvši kako su po završetku ovog projekta krenuli u spomenuti projekt “More” i to u suradnji s Udrugom studenata biologije BIUS s kojima se provodi i popisivanje vrsta i staništa u jadranskom podmorju.
Pojasnio je također kako su spomenute info mape namijenjene za hrvatske građane te za inozemne turiste zbog čega su tiskane i na engleskom jeziku.
– Da bi turisti zaista prepoznali pravu vrijednost i prirodno bogatstvo naše obale, potrebno je prvo tu svijest probuditi u hrvatskim građanima. Oni konačno moraju shvatiti koliko je važno naše more čuvati za kupanje, hranu, nautiku i za prijevoz te dati svoj doprinos kako bi život mora zadržao svoje značenje, kazao je Stojanović, dodavši kako je među hrvatskim građanima prije svega potrebno podići razinu vlastite odgovornosti nakon čega je tek moguće krivnju prebaciti na drugoga.
Prošavši duž gotovo cijele jadranske obale, Stojanović ističe kako je jako zanimljivo proći od Istre do Dubrovnika te upoznati različite mentalitete i shvatiti kako neka područja otvorenog srca pristupaju moru, jer su svjesni kakve vrednote posjeduju, dok je na drugima riječ tek o poslu koji se odrađuje bez imalo osjećaja.
– Nažalost, većina hrvatskih građana našu bogatu prirodnu baštinu shvaća tek kao izvor sredstava za rad, a naša je želja konačno promijeniti takvo razmišljanje. Što se tiče zadarskog područja, marine i čarteri su uglavnom preuzeli info mape, a rezultate današnje suradnje, odnosno rezime očekujemo tek u rujnu, dok za sad vidimo tek otvoreni odnos, kazao je Stojaković.