Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Težaci i čikaška burza

Autor:

10.07.2008. 22:00


Koliko globalni problemi utječu na rast i razvitak hrvatskog poljodjelstva? Zanimljivo pitanje postavi Marčina.
Naravno da utječu, kako cijena nafte, tako i svi ostali inputi u poljodjelstvu, u prvom redu gnojiva.
Bage, po kojoj cijeni bi trebalo pravedno platiti pšenicu našim poljodjelcima, vraća me na domaću utakmicu Cinober.
Po tržnoj cijeni naravno. Po onoj koja se formira na svjetskim burzama.
Globalno ili sveobasizajuće tržište svojom natjecateljskom moći utječe najviše. Nemoguće je, primjerice, danas podići cijenu domaćoj pšenici izvan kriterija i cijena svjetskog tržišta.
Primjerice, svjetska cijena pšenici u USA na čikaškoj burzi iznosi 1,30 kuna za kilogram. Ona je još podložna svjetskim podjelama tržišta, pa bi se nešto i povećala na putu do nas.
 Međutim, blizu je Mađarska i budimpeštanska burza gdje cijena pšenice iznosi 1,32 kuna za kilogram pšenice. Sva plaćanja iznad te cijene stavljaju nas u odnosu na susjede u nekonkurentni položaj u proizvodnji brašna. Razvidno je da su cijene pšenice pale u odnosu na lanjske.
Otvoreno tržište stavlja u nemilu utakmicu naše poljodjelce protiv američkog farmera, koji posjeduje preko 400 ha prosječnog ratarskog gospodarstva, europskog poljodjelca s preko 40 ha i našeg težaka sa samo 10 ha. U toj utakmici naši poljodjelci gube i zato im treba pomoći i osigurati sljedeće: više poljodjelskog tla za stočarsko-ratarski plodored, veći poticaj poljodjelcima za bavljenje ovim poslom, priznanje dodatnih troškova prijevoza, uskladištenja i osiguranja pšenice.
Tako je u budućnosti preko pšenice moguće ostvariti ciljeve poljodjelske politike, kako bismo osigurali vlastitu poljodjelsku, odnosno gospodarsku opstojnost.
Vaš Bage