Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

U iščekivanju lječilišnog centra

Autor:

10.07.2008. 22:00
U iščekivanju lječilišnog centra

Foto: Alenka FESTINI



Ideja o izgradnji lječilišnog centra u kojem bi se koristio peloid, stara je preko 100 godina. Paška gradska uprava je s projektom izgradnje lječilišnog centra na predjelu Lokunje krenula još 1905. godine. Bio je to prvi pokušaj komercijalnog korištenja tog prirodnog bogatstva. No, projekt je propao, kao i mnogi koji su uslijedili u idućim desetljećima
Paški ljekoviti mulj peloid na predjelu Lokunje već godinama na Pag privlači velik broj gostiju.
Danas, kao i pred stotinjak i više godina, paški mulj gosti, ali i domaći, koriste na isti način – nanoseći slojeve crnog mulja na kožu izlažu se suncu, budući da je njegova ljekovitost tada izuzetno djelotvorna. Tko zna od kada, a možda oduvijek, Pažani koriste ljekoviti mulj, peloid za liječenje reumatskih i kožnih bolesti. Kada se počeo razvijati turizam, peloid su sve češće počeli koristiti i turisti. Ljekovitost paškog peloida je pred tridesetak godina dokazana istraživanjima na Sveučilištu u Muenchenu, a na temelju tih istraživanja prof. Ante Carević je izradio “Studiju o izgradnji turističko-lječilišnog kompleksa Lokunja – Pag”, dok je na Institutu za ekonomiju turizma u Zagrebu izrađena “Prethodna analiza za gradnju lječilišnog centra Lokunja na Pagu”.
Dokumentacije za početak komercijalnog korištenja ljekovitog mulja, očito, već ima.
Ideja o izgradnji lječilišnog centra u kojem bi se koristio peloid, stara je preko 100 godina. Paška gradska uprava je s projektom izgradnje lječilišnog centra na predjelu Lokunje krenula još 1905. godine. Bio je to prvi pokušaj komercijalnog korištenja tog prirodnog bogatstva. No, projekt je propao, kao i mnogi koji su uslijedili u idućim desetljećima.
U paškoj gradskoj upravi kažu kako su u više navrata tražili investitore koji bi gradili lječilišni centar, no bez uspjeha. S traženjem nastavljaju nadajući se da će se konačno pojaviti netko tko će u tom projektu pronaći svoj interes.
Problem neorganiziranog korištenja ljekovitog mulja nije samo u tome što Pag od toga nema financijske koristi, nego i što se na taj način nalazište uništava. Naime, nakon upotrebe peloida njegova se ljekovita svojstva obnavljaju tek nakon šezdeset godina. Zbog toga se tijelo mora isprati tamo gdje se peloid i uzeo, no o tome sve one što koriste ljekoviti mulj nema tko podučiti.
Međutim, besplatnog paškog ljekovitog blata još uvijek ima dovoljno. Priče i razni dokazi o njegovoj ljekovitosti doslovce su se raspršile svijetom, stoga na Lokunju dolaze gosti sa svih kontinenata, domaći i vikendaši. Mnogi od njih dolaze već desetljećima. Na Lokunji smo zatekli jedan bračni par iz Zagreba koji su nam rekli da na Pag redovito dolaze već dvadesetak godina.
– Smješteni smo pored Lokunje i svakog jutra dolazimo mazati se, a potom na sunčanje. Mnogo nam pomaže kod reumatskih bolesti, a nakon petnaestak dana tretmana paškim blatom, zimi se osjećamo puno bolje, rekli su nam simpatični Zagrepčani.
Na sreću, ovakav i slični prizor uz paško blato mogu se često vidjeti te u besplatnom liječenju na Lokunji uživa velik broj ljudi.
Na odgovor na pitanje hoće li Pag konačno moći koristiti svoje crno zlato na komercijalan način, trebat će čekati još nekoliko ljeta. Kako sada stvari stoje, pred paškom gradskom upravom i dalje predstoji naporna potraga za investitorom koji bi gradio lječilišni centar. Kako kažu neki ekonomisti, taj bi potez svakako bio i više nego isplativ. Jer, uvijek će biti ljudi kojima je potrebno liječenja crnim blatom i suncem.