Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zbog izmjene Poslovnika oporba zaprijetila radikalizacijom

11.07.2017. 19:29
Zbog izmjene Poslovnika oporba zaprijetila radikalizacijom


Bunt ujedinjene oporbe i odlučnost vladajućih u donošenju odluka, obilježili su prvu sjednicu Gradskog vijeća Grada Zadra u novom sazivu, te dali naslutiti kako će ovo izvršno tijelo lokalne samouprave funkcionirati naredne četiri godine.
– Nismo mislili da ćemo na ovakav način krenuti u novi mandat. Gradonačelnik Branko Dukić prezentirao se kao veliki demokrat i dobar čovjek. I što je prvo napravio taj dobri čovjek kad je došao na vlast? Ukinuo je demokratska prava vijećnika, zagrmila je s govornice, odmah nakon uvodnog govora predsjednika Gradskog vijeća Zvonimira Vrančića i gradonačelnika Branka Dukića, Irena Dragić. Potom je u ime Kluba SDP-a zatražila stanku kako bi se oporba i vladajući usuglasili oko izmjene Poslovnika GV-a predviđene drugom točkom dnevnog reda u kojoj se trajanje Aktualnog sata ograničava na 60 minuta, a vijećnike koji nisu stigli postaviti pitanja, iznijeti inicijative i amandmane, upućuje da to učine pisanim putem. Novi Poslovnik predviđa i uporabu zaštitarske službe u slučaju neposluha vijećnika, a nakon što je Vrančić odbio prihvatiti stanku, Dragić ga je, zaprijetivši kako se neće pomaknuti s govornice, odmah pokazala. Skidanje ove točke s dnevnog reda zatražili su i vijećnici Akcije mladih i MOST-a, no ni nakon tri pauze nije postignut konsenzus. S deset glasova "protiv" i 18 "za" prihvaćen je predloženi dnevni red.
– Mi ćemo na ovaj ili onaj način postaviti naša pitanja. Za vrijeme mandata Božidara Kalmete nije se išlo u kresanje prava vijećnika, Živko Kolega loše je vodio sjednice pa je tada cijela Hrvatska svjedočila brutalnom činu zaštitara, osmosatnom izvlačenju vijećnika iz ove vijećnice. Da se sjednica vodila kako treba, toga svega ne bi ni bilo. Nadam se da ne želite da se ova govornica radikalizira, poručio je predsjedniku GV-a SDP-ov Antun Novoselović, nakon čega je Dragić ponovno stala uz govornicu, odbila odstupiti i u tome dobila podršku MOST-ova Tomislava Zelića i Vladimira Gambiraže (SDP) što je bio razlog za drugu stanku.
Treći nastavak i glasanje o novom Poslovniku stoga je oporba, njih deset, dočekala na nogama uz govornicu, iskazujući na taj način otpor donošenju novog Poslovnika.
Predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Vrančić izrekao im je redom opomene te ih potom izbacio sa sjednice zbog, kako je kazao, grubog kršenja Poslovnika.
– Zbog nemilih događaja kojima smo svjedočili ranije, vijećniku Marku Pupiću Bakraču oduzimam pravo na praćenje ove sjednice, kao i Anti Rubeši zbog nepristojnog dobacivanja, obrazložio je svoju odluku Vrančić, osvrćući se na prethodno dobacivanje vijećnika Pupića Bakrača gradonačelniku kako se stvar oko Poslovnika može riješiti dogovorno ili "na noževe".
Desetero oporbenjaka oglušilo se na isključenje i demonstrativno ostalo uz govornicu, no sjednica vijeća je nastavljena za stolom predsjednika Vijeća. Osam točaka, bez rasprava o njima i s 18 glasova "za", prihvaćeno je u svega 15-minuta.