Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prognoza Marijana Buljata – Vjerujem u pobjedu nad Englezima

11.07.2018. 09:10
Prognoza Marijana Buljata – Vjerujem u pobjedu nad Englezima


Dvojbe o tome koga nazvati i popričati o velikim pobjedama Hrvatske na SP-u u Rusiji nije bilo. Jednostavno, idealnijeg sugovornika od Marijana Buljata u ovome trenutku u Zadru nema. Isto smo učinili tijekom Europskog prvenstva u Francuskoj prije dvije godine, a povijest smo ponovili i jučer. Marijan je bivši hrvatski reprezentativac, a osim što je tijekom svoje igračke karijere igrao za svoj matični Zadar, nastupao je za Rijeku, Osijek, Dinamo, Hajduk, te se okušao u inozemstvu nastupajući za njemački Greuther Fürth. Bio je član "vatrenih" na SP-u u Njemačkoj 2006., a za Luku Modrića i Danijela Subašića veže ga veliko i neraskidivo prijateljstvo. Kao i uvijek Marijan se vrlo rado odazvao našem pozivu i podijelio s nama svoje impresije.
– Nikada stresnije svjetsko prvenstvo, barem za nas Hrvate – kazivao je uz uzdah dobro raspoloženi Marijan.


Preduvjeti za uspjeh
– Bez obzira na sve odmah bih potpisao novu dramu jedanaesteraca samo da se uspijemo plasirati u finale. Pa i u finalu. Ali, da je bilo lako gledati penale, pogotovo u utakmici s Danskom, svakako nije. Pogotovo kada je Schmeichel Luki obranio onaj jedanaesterac. Međutim, mi smo imali našeg Subu koji je radio čuda na golu i odveo nas u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, a kasnije i u polufinale. Ovo je jednostavno veličanstven uspjeh vatrenih koji će zlatnim slovima ostati upisan u povijest hrvatskog nogometa i sporta uopće.
Iako svi ovaj uspjeh Hrvatske u Rusiji svrstvaju u "čuda nad čudima", Buljat smatra da se nešto slično moglo i očekivati s obzirom na kvalitetu naših reprezentivaca.
– Naravno da je ovaj plasman u polufinale Svjetskog prvenstva čudo, ali svi smo se potajno nadali nekom takvom dosegu. I smatram da to nije bilo nerealno za očekivati s obzirom na veliku kvalitetu naših reprezentativaca. Dovoljno je pogledati klubove u kojima igraju, Real Madrid, Barcelona, Liverpool, Juventus Inter…I to ne samo da igraju već su među igračima koji u tim klubovima vode glavnu riječ. Najvažnije je nakon dugih i vrlo napornih sezona u prvenstvima, Ligi prvaka te Europskoj ligi bilo da oni zdravi stignu na okupljanje reprezentacije. Hvala Bogu to se i dogodilo i svi skupa su kliknuli pod ravnanjem izbornika Zlatka Dalića koji je to odlično posložio. Jednostavno smo stvorili preduvjete za veliki uspjeh, a onda je napokon i sreća bil na našoj strani.
Vratili smo se opet na jedanaesterce protiv Rusije i dramu koju je cijela Hrvatska proživljavala u tim trenucima.


Video pozivi
– Poveli smo u produžetku, ali nažalost nismo uspjeli tu prednost sačuvati do kraja i morala se s kreča tražiti pobjeda. Ne znam kako su to drugi doživjeli, ali meni je ipak bilo malo lakše to gledati nego protiv Danaca. S obzirom što je Suba radio u osmini finala vjerovali smo da to može ponoviti i protiv domaćina. A nije bilo lako ni Rusima pucati kada su znali da je Suba skinuo tri penala u prošloj utakmici. Vidjelo se to poprilično očito na licu Smolova koji je prvi pucao, a čiji je udarac Subašić obranio. Svaka čast dečkima, donijeli su nam puno radosti ovih dana, a siguran sam da tu ne misle stati.
Mi Zadrani posebno smo ponosni na našu četvorku Modrića, Subašića, Vrsaljka i Livakovića koje Buljat osobno poznaje i s kojima je veliki prijatelj.
– Veliki sam prijatelj, posebno s Lukom s kojim se znam 25 godina. Pa i sa Subom. Prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu pratio sam s obitelji kod Modrićevih u Madridu. Lukina supruga Vanja gledala je dvoboj s Islandom kod mene u kafiću i zajedno smo navijali za naše. Veže nas veliko i neraskidivo prijateljstvo i stoga mi je još dodatno drago kada vidim koliki su uspjeh napravili u Rusiji. Mogu vam otkriti da za Luku u ovome trenutku ne postoji ništa važnije od Svjetskog prvenstva, to mi je rekao i prije polaska i maksimalno je koncentriran samo na to da kao kapetan povede ove vatrene, nadajmo se do finala, a ako Bog da i do naslova svjetskih prvaka.
Jeste li možda bili u kontaktu s Lukom ovih dana i kako se eventualno čujete s njim?
– U kontaktu smo i to najčešće video porukama i čestitkama nakon utakmica. Šaljemo im svaki put nakon utakmice snimke atmosfere u kafiću i Zadru jer to je ono što dodatno motivira sve naše reprezentativce. Nakon Danske i Rusije javili su se Suba i Luka video pozivima da vide kakva je atmosfera i bilo im je jako drago vidjeti kako Zadrani slave.
Igrali ste za Hrvatsku i nije vam nepoznat osjećaj sreće i ponosa kada istrčiš na travnjak u svetom kockastom dresu.




Neopisivo
– To je jednostavno neopisiv osjećaj, nešto što je riječima teško opisati već to moraš doživjeti. Igrati za svoj narod, za svoju reprezentaciju, slušati himnu, to je dimenzija više od svega u profesionalnom nogometu. To se ne može usporediti s igranjem za neki klub. Naravno da smo mi u Zadru posebno ponosni na naša četiri Zadrana koji su dio ove reprezentacije. Kažem, znam ih osobno, veliki sam prijatelj s njim i na neki način sam ili bio dio ili pratio njihove karijere. Oni jednostavno u ovome trenutku igraju nogomet života. I zato želim da ovaj san potraje. Nisam siguran u to hoće li Luka i Suba nakon ovoga SP-a i dalje igrati za repku, volio bih naravno da hoće, ali sada je najvažnije da odu do kraja. Da odsanjaju svoj i naš san.
Došli smo do pitanja svih pitanja. Može li Hrvatska preskočiti Englesku i plasirati se u finale Svjetskog prvenstva?
– Naravno da može, u to ne sumnjamo ni mi, ni naši "vatreni". Ali isto tako znamo da pred nama stoji jedna vrlo moćna reprezentacija i da neće biti nimalo lako. Naravno, i sreća će biti važan faktor u tom dvoboju. Vidjeli smo na ovom SP-u kako su sitnice odlučivale, a favoriti poput Njemačke, Argentine, Brazila ispadali. Englezi imaju mladu i poletnu momčad koja je vrlo kvalitetna i opasna u prekidima. Jednostavno u toj utakmici nema papirnatog favorita. Ja samo molim Boga da smo se u ova tri dana uspjeli osvježiti jer smo se jako potrošili protiv Danaca i Rusa. Ako budemo dovoljno svježi vjerujem da ćemo u srijedu slaviti ulazak u finale Svjetskog nogometnog prvenstva – kazao je na kraju razgovora Marijan Buljat.


Buljat u reprezentaciji
SelekcijaNastupi
A2
U-2116
U-209
U-195
U-184
U-174