Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bijele ruže u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

11.07.2019. 12:44
Bijele ruže u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici


I danas smo simbolično bacili 24 bijele ruže u more u znak sjećanja na 24 godine od kada se dogodio najveći zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Mi, već četvrtu godinu ovdje u Zadru, organiziramo ovaj mirni mimohod, evociramo uspomene i prenosimo na mlađe generacije da znaju što se to dogodilo i to se naravno nije trebalo dogoditi i nadam se u budućnosti da se više nikada nikome neće, dogoditi. Ni Srebrenica, ni Vukovar, ni Škabrnja. Danas je pretežak i prebolan dan za nas, Bošnjake, ali i nadasve težak dan za čovjeka. Težak dan i za Europu koja je dopustila u zoru 21. stoljeća jedan tako strašan zločin, genocid. Ubijao se goloruki narod, a monstruozni zločin se naravno, mogao spriječiti. Danas ukopavamo 33 nevine žrtve u Potočarima i ono što nas posebno boli jest činjenica da zločinac ne samo da je zanijekao genocid, već je htio i sakriti svoj zločin, pa je prekapao i premiještao posmrtne ostatke žrtava tako da danas od te 33 žrtve odnosno, posmrtna ostatka niti jedan nije kompletiran. Danas majka u Srebrenici pokapava samo jednu kost od ruke svoga sina i to nas posebno boli – rekao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Zadru, Ćamil ef. Bašić dodajući, kako se trude da govore o Srebrenici i mlađim generacijama kako se to ne bi nikada zaboravilo i ponovilo, a traga se još za oko dvije tisuće žrtava ovog nezapamćenog zločina.
Mimohod u znak sjećanja na žrtve genocida, počeo je u 10 sati na Branimirovoj obali kao i svake godine, a završio na zadarskoj rivi, gdje su Bošnjaci, ali i drugi građani koji su im se pridružili kod Pozdrava Suncu, bacili ruže u more i pomolili se.
U genocidu u Srebrenici ubijene su, podsjećamo, prema službenim evidencijama, 8.372 osobe. Bošnjačka nacionalna manjina u Zadru inače, broji oko 1.500 članova.