Domaće lubenice bombe zdravlja

Slika korisnika asaric
SINERGIJA 1+1=3
Lubenicu treba čuvati dok je neotvorena na sobnoj temperaturi

Nekoć, je to bilo povrće, koje...ček malo! Povrće!? Da, botanički gledano lubenica je povrće (iz porodice tikvi i krastavaca),a pomidor voće. Sad kad smo malo izokrenuli naglavce stvari i stavili ih na pravo mjesto, sjećate li se kako smo nekoć na plažu obavezno nosili čatrun, pa onda muku mučili da ga nekako potopimo u moru na hlađenje? A onda bi mama, po najvećem zvizdanu otvorila tu slasnu divotu, a mi smo glodali u plićaku, bezbrižni zbog soka koji se cijedio svud po tijelu, malo mora zaliveno slobodnom rukom, pa dalje na posao - dovršiti fetu veću od automobilske gume... Bio je još jedan trik, kojeg se danas više ljudi ne sjećaju, u polju, tek ubrana, vruća lubenica se razreže na pola, i ostavi deset minuta na suncu. O da, na pripeci, ni manje ni više, jer ona se ohladi kao da je tek iz frižidera izašla!!! Zahvaljujući metaboličkim procesima i primijenjenoj u svakodnevnom životu biokemiji (eto, možda ipak nije tako dosadna, eh?!) eto trika kako guštati u osvježenju. A tih trikova ima još. Na primjer, lubenicu treba čuvati dok je neotvorena na sobnoj temperaturi (vrućini, ovih dana, no nećemo cjepidlačiti) jer ono što tu sočnu divotu boja u crveno je pigment zvan likopen, a taj se raspada na hladnom. On nam je ujedno i jedan od najvrjednijih sastojaka jer upravo je on najjači antioksidant iz skupine karotenoida. Neka znanstvena istraživanja potvrdila su da likopen može spriječiti malignu transformaciju stanica. On obnavlja komunikacijske kanale i pomaže eliminirati kancerogene tvari i toksine iz tijela. Isto tako likopen smanjuje razinu LDL kolesterola, a pomaže i u borbi protiv bora. Kako likopen ide u lubenici upakiran odmah s fruktozom (voćnim šećerom) i vitaminom C, beta karotenom, antioksidantima, ta sinergija čini čatrun plodom koji daje energiju kako na mišićnom nivou, tako i na nervnom. U prijevodu, nakon dugog vrućeg i napornog dana pomaže obnavljanju dobrog raspoloženja i fizičke snage. Neka istraživanja su dokazala da je značajno povećana izdržljivost prilikom bavljenja sportom, ali i oporavak nakon fizičke aktivnosti, ukoliko se dobro natučemo lubenice.
To veliko čudo prirode, originalno dolazi iz Afrike, u starom Egiptu su ga posvetili bogu Sethu, zaštitniku oluja, pustinja i nešto kao Sotoni, no kako je njima i smrt bila dio života, nije ih to plašilo, nego su lubenice stavljali faraonima u grobnice, za prigristi po putu, baš kao naše mame za cjelodnevni izlet na more.
U Japanu imaju različite sorte toliko cijenjene da postižu astronomske cifre u prodaji, naime navodno je jedna Densuke sorte, prodana na licitaciji 2008 godine za apsurdnih 5800 dolara!
Pa zašto toliko platiti nešto što je većinom voda??!! Da ima vode, ima, 92% no osim što je i to samo po sebi ljekovito po visokim temperaturama, ostatak je također vrlo zanimljiv. Izgleda da već i tako vruće dane, pretvara u još vruće noći, jer je taj teški, ustvari neobični plod, u svojoj kori nosilac prirodne viagre... Aminokiselina citrulin ima svojstvo opuštanja krvnih žila čime utječe na libido. U 120 grama lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina. Ostavljam vašoj mašti, i slobodu korištenja navedene zanimljivosti.
Lubenica ublažava upalna stanja zglobova ali i ostatka tijela, ima antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala. Topi viškove kilograma. Ima anti-age učinak na kožu. Uklanja celulit. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6. Sadrži kalij i magnezij, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu regulirati krvni tlak. Odličan izvor vitamina B1 – vitamina koji sudjeluje u proizvodnji energije. Koštice lubenice su izuzetne također. Bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. A i pomažu čišćenje organizma što mehaničkim, što metaboličkim putem. Kora, meso, koštice, sve zajedno sadrži: Vitamin C, Ugljikohidrate, Vitamin E, Vitamin K, Natrij, Dijetalna vlakna, Kalcij, Bakar, Beta karoten, Cink, Vitamin A, Fosfor, Kalij, Magnezij, Mangan, Selen, Vitamin B1, B3,B12, B2, B5, B6, Željezo, Folna kiselina.. Nije ovo spisak gotovo svega u biokemiji, nego ono što dobijemo od čatruna pa ko voli ‘nek izvoli, ali toplo preporučam da uz malo truda, odemo do naših vridnih seljaka, i kupimo tu divotu direktno od njih, jer eto čujem da lubenice krase više polja nego štandove, a na more ljudi nose bombaste prugaste plodove koji posjeduju putovnicu, s obzirom da su prešli preko nekoliko granica. U Ravnim Kotarima iza Zadra, zemlja daje takve elemente lubenicama da su izuzetne kvalitete što po okusu što po kemijskim spojevima. Odoh ja do mojih divnih kumova na selu, po zalihu…

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)