Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mirel Behaderović pobjednik 49. utrke tovarov u Salima

Autor:

10.08.2008. 22:00
Mirel Behaderović pobjednik 49. utrke tovarov u Salima

Foto: Adam VIDAS



Mirel Behaderović je pobjednik, a Bepo Filip posljednji na 49. utrkama tovarov održanima u nedjelju u sklopu ovogodišnjih Saljskih užanci
Mirel Behaderović je pobjednik, a Bepo Filip posljednji na 49. utrkama tovarov održanima u nedjelju u sklopu ovogodišnjih Saljskih užanci. Prvi je kao nagradu dobio pršut i vino, a zadnji je dobio diplomu za najtrišćenijeg tovara.
 I ovogodišnju utrku tovarov koja je održana treći, završni dan Saljskih užanci popratilo je oko tisuću gledatelja koji su se smjestili u saljskom portu oko staze od Novog do Bažjolovog mula. Utrkivalo se sedam tovara koji su za ovu priliku dovedeni iz tovarećeg utočišta u PP Telašćica. Ipak u zraku se osjećalo kako to nije ono nešto, onaj stari ugođaj na Salima, a oni domaći su znali kako je to zbog sukoba između dijela sastava Tovareće mužike i općinskog vodstva. Bilo je riječi kako Tovareća mužika neće nastupati, onda kako će prosvjedovati tihim nastupom. Na kraju je ipak rukala, a buntovne članove zamijenili su “pulići”. Iako svojom snagom pluća nisu uspjeli stvoriti animalnu atmosferu koja budi snažne emocije, u čemu su njihovi stariji kolege bili nenadmašni, osvojili su simpatije svih uz neizostavan komentar: “beleca ih je vidjeti”.
 Za dobar štimung su se pobrinuli armadur od drčanja tovarov Sebastijan Raljević zajedno s glavnim i pomoćnim sucem. Tako je ove godine vraćen stari običaj pregledavanja životinja prije utrke, a i njihovih jahača. Opći je zaključak liječničko-sudačkog sastava da su četveronožni tovari u boljem stanju nego oni što ih jašu. Ipak kad su dopustili tovarima da jašu, onda su morali dopustiti i njihovim vlasnicima da ih jašu.
 Dvije utrke, od kojih jedna kvalifikacijska, a druga finalna, ponudili su svima dobru zabavu. Nadamo se da će dogodine za jubilarne 50. utrke tovarov biti razriješeni svi lokalni sukobi i da će Sali ponovno biti centar spektakla i dobre zabave Zadarske županije.