Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Iz Cluja u izlog Lige prvaka

10.08.2010. 22:00
Iz Cluja u izlog Lige prvaka


CFR Cluj je uspjesima koje postiže u posljednje vrijeme, a pogotovo plasmanom u Ligu prvaka dobio na važnosti, kako u samom gradu, tako i širom Rumunjske – kaže Bjelanović
Saša Bjelanović, koji je prije dva mjeseca napunio 31 godinu, u karijeri je promijenio 12 klubova, pa ga se nerijetko zna nazivati jednom od najvećih hrvatskih nogometnih ptica selica. Igrao je u napadačkom redu Zadra, Dinama, Istre, Varteksa, Coma, Chieva, Perugie, Genoe, Leccea, Ascolija, Torina, a od ljeta 2008. i u Vicenzi za koju je prošle sezone u 34 utakmice zabio osam golova. Od ovog ljeta nakon milijunske odštete koju je ubrala Vicenza prešao je u redove rumunjskog prvaka CFR Cluja. Neki će reći, pomalo egzotičan transfer, oni puni predrasuda odmahnut će rukom i komentirati da je to negdje “Bogu iza leđa”, no svjedočanstva Zadranina su otkrila totalno drukčiju sliku života na sjeverozapadu Rumunjske, tj. u široko poznatoj povijesnoj pokrajini Transilvaniji.
– Kad sam dolazio ovdje nakon mnogo godina provedenih u Italiji očekivao sam svašta, no mogu reći da sam ugodno iznenađen sa situacijom koja me dočekala. Cluj je treći po veličini rumunjski grad s 350.000 stanovnika kojemu se još mora dodati 100.000 studenata koji tijekom godine stanuju u ovom ponajprije sveučilišnom gradu. Za razliku od južnijeg dijela Rumunjske i kaotičnog Bukurešta, ovaj dio koji je graniči s Mađarskom izgleda i djeluje iznimno pitomo, tj. vrlo je ugodan za život – komentirao je Bjelanović atmosferu u gradu čiji stanovnici su, iako ima trostrukog nogometnog prvaka države, naklonjeniji onom drugom gradskom prvoligašu pod imenom Universitatea Cluj. Tradicija je ipak tradicija.
– CFR Cluj u kojem igram posljednjih je godina pravi hit u rumunjskom nogometu, ima tri naslova prvaka i tri osvojena kupa, plasirao se direktno u Ligu prvaka te je puno bogatiji klub od gradskog rivala Universitatea za kojeg navija oko 70 posto grada i okolice. No, i to se pomalo mijenja, jer je CFR Cluj uspjesima koje postiže u posljednje vrijeme, a pogotovo plasmanom u Ligu prvaka dobio na važnosti, kako u samom gradu, tako i širom Rumunjske. Universitatea je ipak klub koji ima veću tradiciju, no iz godine u godinu se mijenja krvna slika navijača u našu korist.
Skinuta dominacija Bukurešta
U klub se u posljednjih devet godina od kad je uspio iz treće rumunjske lige doći do Prve lige uložio veliki novac koji je na kraju donio ogroman rezultat. Prva titula nakon 20-godišnje dominacije klubova iz Bukurešta donijela je neke nove trendove u Rumunjskoj koja se sve više okreće stranom kapitalu i velikom broju stranaca u njihovim momčadima.
– Dominacija klubova iz Bukurešta posljednjih sezona je u velikom padu, čemu je dokaz CFR Cluj, pa recimo i Unirea Urziceni, Temišvar, Vaslui. U sve takve klubove ušao je procesom privatizacije klubova ogroman kapital od strane raznih tajkuna koji su cijelu nogometnu scenu u državi podigli na jednu višu razinu. Posljedica svega toga je uvoz stranih trenera i igrača, a u Cluj je svojevrsni rekorder sa čak 20 stranaca u momčadi. Tako da u svlačionici se najmanje priča rumunjski, a ima nas od svugdje. Iz Afrike, Brazila, Portugala, Italije…
Kako je vama sjela multikulturalna mješavina u svlačionici?
– Jednostavno mi je. Navikao sam kroz godine mijenjajući klubove prilagoditi se svakoj situaciji i svakakvim karakterima u svlačionici. Nemam nekih velikih problema s prilagodbom te sam brzo pohvatao sve konce te nakon nešto više od mjesec dana provedenih ovdje vrlo sam zadovoljan sa svim onim na što sam naišao. Od ljudi, do suigrača pa do uvjeta u kojem živim i radim. Sve je na visokom nivou te uopće nisam požalio ni trenutka što sam stigao u Transilvaniju.
Zov Lige prvaka
Osnovni motiv vašeg dolaska u Rumunjsku bila je činjenica da ćete prvi put u karijeri imati priliku zaigrati u Ligi prvaka.
– Kad je ovog ljeta stigla ponuda nisam se puno premišljao, jer moram priznati nakon dosta godina provedenih u Italiji, od koje je veći dio otpao na nastup u drugoj talijanskoj ligi došlo je do određenog zasićenja. Da ne bi bilo neke zabune, igranje u Italiji je za mene bilo posebno zadovoljstvo i mnogo toga sam naučio upravo u tim sredinama, no trebao mi je u ovim zrelim nogometnim godinama motiv više. A to je sigurno bio zov Lige prvaka te sam odlučio bez razmišljanja krenuti pravac Rumunjske.
U klubu ste u standardnih 11 te je nakon dva kola bez gola stigao i prvijenac na gostovanju u Temišvaru.
– Doveden sam u klub kao pojačanje sa zadaćom da zabijam golove. To je moj posao i svaki gol koji zabijem je uzvraćanje svome klubu s onim što je moja prava zadaća. Normalno, da je svaki zabijeni gol određena osobna satisfakcija, pa je tako i ovaj u Temišvaru. No, utakmicu smo izgubili, a na meni je da pokušam što više i češće davati golove kako bi kompletna slika bila puno ljepša. Trenutačno sam standardan u prvih 11 i želja mi je da tako i ostane, no konkurencija je velika. Ima nas oko 25 igrača koji su svaki trenutak spremni upasti, ali budući da klub nastupa na tri fronta svaki od nas će sigurno imati dovoljno prilika za igru.
Planirate li možda odraditi posljednje godine u Zadru, u klubu u kojem ste potekli?
– Lagao bih kad bi rekao da nisam razmišljao o tome. Ipak za tako nešto je još prerano govoriti, jer sam tek sada zašao u one prave igračke godine te ne mislim završavati karijeru barem još tri, četiri sezone. A sigurno bih volio odraditi posljednje nogometne godine u Hrvatskoj, pogotovo u Zadru, ali bih volio da to bude u Prvoj ligi. Znam da se ove sezone liga smanjuje na 12 klubova i pratim što se zbiva u HNL-u te držim palčeve Zadranima da uspiju u tom naumu osiguranja prvoligaškog ostanka – za kraj je kazao Bjelanović.


Internet na svakom koraku


Koliko često održavate kontakte s Hrvatskom, tj. rodnim gradom u kojem imate obitelj i mnogo prijatelja.
– Za to je bitno imati internet koji je srećom u Rumunjskoj ili barem u Cluju, sveprisutan. Nema nijednog dijela grada u kojem se ne možete besplatno bežično spojiti na internet. Tako da redovito održavam kontakte sa svim prijateljima i obitelji, a i geografski je Transilvanija bliža Hrvatskoj od ostalih dijelova Rumunjske te nije ni problem doputovati s vremena na vrijeme u Zadar.




Neracionalnošću do bankrota


Širu javnost u Hrvatskoj, a posebno ljubitelje Hajduka, zanimat će kakva je situacija s narednim protivnikom Splićana u posljednjem pretkolu Europske lige, Unireom Urziceni? Posljednje vijesti ukazuju na to da je taj klub pred bankrotom?
– U Rumunjskoj je posljednjih godina, pogotovo ulaskom u Europsku uniju došlo do priliva ogromnog kapitala koji je uspješno nailazio na plodno tlo te se dosta privatnog kapitala slilo u nogometne prvoligaše. Jedan od tih primjera je i spomenuta Unirea Urziceni, kao i CFR Cluj. No, kod Uniree se dogodio slučaj pretjeranog trošenja u trenutku kad se imalo, jer je njihov vlasnik ulagao u nekretnine koje su u recesijskom dobu dovele do ogromnih gubitaka, što je prouzročilo klasični domino efekt po kojem je nastradao i nogometni klub. Oni su računali da će se uspjeti izvući u slučaju ulaska u Ligu prvaka, no ispadanje od ruskog Zenita ih je dovelo do ruba bankrota te je najavljena rasprodaja najboljih igrača. A u prvom redu stoje bukureštanski klubovi kao Steaua kojoj je vlasnik Uniree dužan nekih 3 miljuna eura. Neracionalnost je ipak dovela taj klub do velike dubioze, a srećom mi u CFR Cluju imamo racionalnijeg predsjednika koji je uspio održati klub financijski stabilnim.


Osobna iskaznica


Ime i prezime: Saša Bjelanović
Datum rođenja: 11. lipnja 1979.
Mjesto rođenja: Zadar
Visina: 188
Pozicija u momčadi: Napadač
Nastupi za reprezentaciju: 1
Sezona – Klub
2010./11. Cluj
2009./10. Vicenza
2008./09 Vicezna
2007./08. Torino
2006./07. Ascoli
2005./06. Ascoli
2004./05. Lecce
2003./04. Genoa
2002./03. Como
2002./03. Chievo
2001./02. Varteks
2000./01. Varteks
1999./00. Dinamo
1999./00. Istra
1998./99. Zadar
1997./98. Zadar
1996./97. Zadar