Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Makarani i Donatovke najbolji

10.08.2010. 22:00
Makarani i Donatovke najbolji


Na 12. po redu Oluja Cupu 2010. nastupilo je 20 ekipa iz Dubrovnika, Makarske, Splita, Opatije, Kaštel Kambelovca, Benkovca, Vrsi i Zadra
U Zadarskom kanalu je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Zadarske županije i Grada Zadra održano tradicionalno ribolovno natjecanje u lovu štapom iz broda. Na 12. po redu Oluja Cupu 2010. nastupilo je 20 ekipa iz Dubrovnika, Makarske, Splita, Opatije, Kaštel Kambelovca, Benkovca, Vrsi i Zadra. Natjecalo se u lovom štapom s dopuštene tri udice i ješkom po vlastitom izboru. Na vaganje se moglo donijeti samo 30 najvećih primjeraka koji su bodovani, a primjerci koji su bili teži od 250 grama dobivali su i dodatne bodove.
Prije odlaska uz ribolovne zone s brodova je u more bačeno 35 cvjetova, kao spomen na brojne stradale hrvatske pomorce širom svijeta. Nakon tog tradicionalnog rituala barke su se raspršile u Zadarski kanal u lov na bodove i odličja.
Ribolov je započeo u 7.30 sati i trajao je do 12.20 sati, nakon čega su ekipe predale ulov. Vaganje je održano u prostorima Citadele, gdje su svi sudionici počašćeni zajedničkim ručkom. Na vaganju se potvrdila spretnost natjecatelja koji su donijeli stvarno velik broj primjeraka težih od 250 grama.
Vaganje je pokazalo da su ovaj put prednost pred ostalima ostvarili Makarani, kojima je 30 primjeraka donijelo 4.131 bod. Zavidan uspjeh ostvarili su ribolovci Vrsi koji su s, također, 30 primjeraka zamalo zaostali u bodovima te su sa 4.054 boda osvojili srebrnu školjku ovogodišnjeg natjecanja. Brončana školjka pripala je članovima zadarskog Zubaca.
U okviru Oluja Cupa 2010. održano je i natjecanje invalida Domovinskog rata, koji su ovog puta bili zastupljeni s momčadima iz Zadra i Makarske. I i ovoj su kategoriji Makarani su pokazali da su najbolji pa su im za zlatnu plaketu bila dovoljna 1.773 boda. Ekipa HVIDR-a iz Zadra imala je nešto slabiji učinak (1.228 boda) i morala se zadovoljiti drugim mjestom.
– Izgleda da nismo baš odabrali pravu poziciju, a ni izbor ješke nije nam bio pravi. Ipak, zadovoljni smo što smo se natjecali i tako doprinijeli cjelokupnoj proslavi Dana pobjede – rekao je Zoran Radić – Rambo, iz zadarske HVIDRA-e.
Sedmi put zaredom održan je i Kup seniorki na kojem su nastupile tri ekipe seniorki iz zadarskog Zubaca i Donata. Ekipa Donata I (Davorka Volarević i Slavica Štrkalj) osvojila je prvo mjesto i zlatni pehar ulovivši 2.297 bodova. Iza njih s malom razlikom zaostale su Gordana Sikirić i Jelena Marjanović s 2.245 bodova. Drugom ženskom sastavu Donata s ulovljenih 1.723 boda pripalo je treće mjesto.
Svoj doprinos natjecanju dali su i zadarski barkajoli koji su na svojim brodovima ugostili ekipe te vozili natjecatelje na ribolovna mjesta.
 


Rezultati


Seniori: 1. Arbun Makarska (Josip Biloš – Slobodan Rudež) 4131, 2. Vrsi (Andrija Maraš – Toni Božić) 4054, 3. Zubatac Zadar (Slavko i Tomislav Štrkalj) 3990.
7. Kup HVIDR-e: 1. HVIDR-a Makarska (Željko Puharić – Zlatko Milkić) 1773, 2. HVIDR-a Zadar (Radić -Arbanas) 1228.
7. Kup seniorke: 1. Donat I (Davorka Volarević – Slavica Štrkalj) 2297, 2. Zubatac II (Gordana Sikirić – Jelena Marjanović) 2245, 3. Donat II (Ana Sandalić – Marija Ivanković) 1723.