Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Putokaz za turiste i hodočasnike

10.08.2010. 22:00
Putokaz za turiste i hodočasnike


Tabla je duga četiri metra, a široka dva. Na njoj su prikazani sakralni objekti Paga, a tekstualni dio napisan je na više jezika: hrvatskom, engleskom i talijanskom. Postavljeni su i putokazi i manje table u Starome gradu, i to uz crkvu Sv. Marije, franjevački samostan, izvor vode te ostalim arheološkim ostacima, rekao je gradonačelnik Fabijanić
U organizaciji Grada Paga i Župnog ureda Pag pred ulaz u Stari grad, poznato Marijansko svetište koje je udaljeno oko dva kilometra od centra Paga, postavljena je tabla s vedutom ovog svetišta i grada Paga.
Kako nam je potvrdio paški gradonačelnik Ante Fabijanić na tabli je prikazan Pag kako je izgledao u srednjem vijeku, a vedutu je izradio Marko Lauro Ruić (1736. – 1808.), paški notar i kotarski sudac.
– Tabla je duga četiri metra, a široka dva. Na njoj su prikazani sakralni objekti Paga, a tekstualni dio napisan je na više jezika: hrvatskom, engleskom i talijanskom. Postavljeni su i putokazi i manje table u Starome gradu, i to uz crkvu Sv. Marije, franjevački samostan, izvor vode te ostalim arheološkim ostacima, rekao je gradonačelnik Fabijanić i naveo da je table izradila tvrtka “Putokaz” iz Karlovca.
Važno je reći da je Grad Pag u rujnu prošle godine pokrenuo akciju uređenja Staroga grada. Do sada je napravljeno jako puno posla. Od raslinja i raznog otada očišćeno je oko dva hektara područja oko crkve. Obnovljen je bočni zid uz franjevački samostan. Uređeni su putovi kako bi turisti, ali i hodočasnici mogli doći do raznih lokaliteta koji su arheološki istraženi, a uz crkvu i obnovljeni izvor vode postavljene su drvene klupe. Uređeni Stari grad prema mišljenju mnogih Pažana i gostiju izgleda puno ljepše i uređenije.
Gradonačelnik Fabijanić potvrdio je da će se nakon blagdana Velike i Male Gospe, točnije početkom listopada najvjerojatnije nastaviti arheološka istraživanja u Starome gradu.
– Jako dobro surađujemo s prof. Radomirom Jurićem, muzejskim savjetnikom i voditeljem Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zadru, te smo načelno dogovorili nastavak istraživanja, istaknuo je gradonačelnik Fabijanić.
 


Arheološko područje i svetište


Stari grad je od 10. stoljeća do 1474. godine bio naselje grada Paga. Nakon što su ga stari Pažani napustili i naselili se na sadašnjem prostoru grada Paga, Stari grad je danas veliko arheološko područje, ali i svetište poznatom čudotvornom kipu Majke Božje čuvanom u tamošnjoj crkvi Sv. Marije. Kroz povijest je Stari grad dosta uništen te su nestale mnoge građevine. Arheološkim istraživanjima do sada su gotovo sve identificirane – Gradska vijećnica, Kneževa palača, luka, brojne crkve, obiteljske kuće, palače i slično. Cilj Gradske uprave je da se Stari grad jako dobro istraži te sva njegova ljepota i povijest prezentiraju javnosti.