Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na maratonu Preko – Zadar dosegao sam vrhunac karijere

10.08.2011. 22:00
Na maratonu Preko – Zadar dosegao  sam vrhunac karijere


Želio sam se, kao i svi Zadrani koji su nastupili, pred domaćom publikom predstaviti u najboljem svjetlu – kaže Adžić


Na ovogodišnjem izdanju Plivačkog maratona Preko – Zadar, 39. po redu, nije bilo velikih iznenađenja po pitanju pobjednika. Marin Milan i Dina Levačić iz Kluba daljinskog plivanja Split tradicionalnu su, 4,4 km dugu dionicu, svladali ostvarivši najbolje rezultate u apsolutnoj muškoj i ženskoj kategoriji. Milanu je to bio treći, a Levačić drugi uzastopni naslov. Za očekivati je bilo i da će se među prvih 10 naći mahom mlađi plivači u naponu snage, međutim, malo tko se nadao da će 40-godišnjak stazu od rive u Preko do cilja na plivalištu Kolovare preplivati za manje od sat vremena, točnije 59 minuta. Nije se nadao ni sam Dražen Adžić, član KDP Donat, koji je pokazao zašto je trenutačno šesti u apsolutnoj kategoriji Cro Cupa (Prvenstva Hrvatske) i vodeći u veteranskoj konkurenciji.
– Kada sam prije nekoliko godina na maratonu Preko – Zadar isplivao 1:01 smatrao sam da je to vrhunac moje karijere. Nisam mislio da ću u ovim godinama uspjeti oboriti osobni rekord, odnosno da ću nakon Velimira Šuška postati drugi Zadranin koji je od Preka do Zadra stigao za manje od sat vremena. Presretan sam zbog toga. Mogu reći da sam dosegao novi vrhunac – zadovoljno će Adžić.
Iako se maraton Preko – Zadar, dodao je, nije bodovao za Cro Cup, nastup mu svake godine predstavlja golemo zadovoljstvo i izazov dokazivanja pred domaćom publikom.
– I ove sam godine s nestrpljenjem iščekivao maraton. Želio sam se, kao i svi Zadrani koji su nastupili, pred domaćom publikom predstaviti u najboljem svjetlu. Nije isto popeti se na postolje u svom gradu, gdje te ljudi poznaju, i u nekom drugom. Stoga mi je ovogodišnji rezultat još draži.
U čemu je tajna? U cilj ste stigli pretekavši više nego dvostruko mlađeg Danijela Čitara (Poreč), a istom ste plivaču račune pomrsili i dva dana kasnije na maratonu u Biogradu, također, osvojivši drugo mjesto.
– Do sada sam uglavnom gubio utrke u neizvjesnim završnicama. Međutim, promijenio sam način treninga i sada radim po izmijenjenom programu koji mi omogućuje da i s manje sati provedenih u vodi budem bolji od dobrog dijela konkurencije. Tajna je u pravilnom i dobro doziranom treningu.
Osim odličnim nastupima na maratonima Preko – Zadar i Biograd, Adžić se može pohvaliti i zapaženim nastupima na smotrama dalekoprugaša u Raslini (3. apsolutno) i na Buškom jezeru (2. apsolutno), dok nakon maratona u Zagrebu i Omišu zauzima vodeću poziciju u redoslijedu veterana u Cro Cupu. U apsolutnoj kategoriji trenutačno je šesti, a tu će poziciju, kaže, trebati zadržati želi li ove sezone ponijeti titulu najboljeg u konkurenciji plivača od 40-49 godina.
– Do kraja Cro Cup sezone preostalo je još pet maratona, međutim, na posljednjem u Rovinju neću moći nastupiti jer ću istovremeno biti u Ukrajini, na Europskom prvenstvu veterana. Zato ću nastojati da do Farosa zadržim mjesto među prvih osam te tako osiguram nastup na maratonu koji donosi najviše bodova. Neće biti lako, najveći konkurent će mi biti Siniša Staničić iz Novog Zagreba, ispred kojeg trenutačno imam osam bodova prednosti, no u dobroj sam formi, dobro sam odradio prvi dio sezone, pa se imam pravo nadati dobrom plasmanu.