Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kapetan Baždarić i Zadrani spasili 22 emigranta

Autor: Z L

10.08.2013. 22:00
Kapetan Baždarić i Zadrani spasili 22 emigranta


Emigranti su bili, pričao mi je Gordan, u nekakvom gumenjaku, plutali po nemirnom moru kod Libije i u očaju, da nekoga dozovu da ih spase, zapalili su nešto na sredini tog gumenjaka. Izgleda da je od toga i brod počeo puštati vodu, ali taj dim ih je spasio jer bi se inače mislilo da je to samo još neki ribarski brod. Naši su ih uspjeli izvući 22, smjestiti na brod i pružiti im prvu pomoć, kaže Ivana Baždarić, supruga hrabrog kapetana iz Novigrada


Akcija spašavanja imigranata s potopljene brodice ispred libijskih teritorijalnih voda, o kojoj iz Tankerske plovidbe nisu do sad obavijestili, dobila je epilog  zahvalnicom najviših predstavnika talijanskih pomorskih vlasti:
Dana 26. i 27.07.2013. godine M/T Kornati  sudjelovao je u akciji spašavanja imigranata s potopljene brodice ispred libijskih teritorijalnih voda.
Tom su prilikom spašena 22 imigranta koji su prevezeni na talijanski otok Lampedusa gdje je daljnju brigu o njima preuzela talijanska obalna straža.
Uprava Tankerske plovidbe još jednom zahvaljuje zapovjedništvu i posadi na uspješno i profesionalno obavljenoj akciji spašavanja za koju je dobivena i zahvala iz talijanskog Ministarstva infrastrukture i transporta.
Zapovjednik tankera Kornati je Gordan Baždarić iz Novigrada, pomorac s preko 20 godina iskustva na  svjetskim morima. Na brodu su listom ljudi iz zadarskog kraja, upravo su vozili teret prema Malti. – I sada se nalaze još negdje na predjelu Malte, ni satelitskim telefonom ga se ne može dobiti, priča nam Gordanova supruga Ivana Baždarić. – Naravno da smo razgovarali o ovoj nesreći i sve mi je u detalje ispričao jer je bila baš velika akcija spašavanja i velika tragedija s tim emigrantima. Bili su, pričao mi je, u nekakvom gumenjaku, plutali po nemirnom moru i u očaju da nekoga dozovu da ih spase zapalili su nešto na sredini tog gumenjaka. Izgleda da je od toga i brod počeo puštati vodu, ali taj dim ih je spasio jer bi se inače mislilo da je to samo još neki ribarski brod.  Bilo ih je jako puno, možda ih se čak  stotinu naguralo na brodić. Naši su ih uspjeli izvući 22, smjestiti na brod i pružiti im prvu pomoć. A onda ih je preuzela talijanska obalna straža, prepričava Ivana dojmove Gordana Baždarića koji je zapovijedao operacijom spašavanja.