Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hematološki bolesnici postavljali pitanja dr. Sandri Bašić Kinda

11.08.2020. 08:41


I u danima koronakrize, kada epidemiološke mjere odgađaju mnoga kulturna, kao i humanitarna događanja, zadarska podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi ne zaboravlja hematološke bolesnike za koje vodstvo udruge tijekom cijele godine osmišljava razne programe. Posljednji događaj koji je organizirao zadarski HULL proizašao je iz dugogodišnje uspješne suradnje ove udruge i zadarske Opće bolnice.
– Želja nam je uz dobru suradnju s Općom bolnicom Zadar, posebno Odjelom hematologije, učiniti sve što možemo za dobrobit oboljelih, kaže predsjednik zadarske podružnice Hrvatske udruge leukemija i limfomi Igor Blaslov od kojega doznajemo da su tradicionalne osobne konzultacije s prim. dr. Sandrom Bašić Kinda, koje udruge organizira tijekom kolovoza, održane proteklog petka, 7. kolovoza.


Konzultacije izvan bolničkog okruženja
– I ove smo godine, unatoč epidemiji, organizirali osobne konzultacije s prim. dr. Sandrom Bašić Kinda, a cijelo događanje, koje je održano u Samostanu sv. Frane, prilagodili smo trenutnoj epidemiološkoj situaciji, kaže Blaslov i naglašava da zadarska podružnica HULL-a s dr. Sandrom Bašić Kinda, hematologinjom iz Klinike za unutarnje bolesti Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb uspješno surađuje tijekom cijele godine.
– Ovakve osobne konzultacije izvan bolničkog okruženja predstavljaju jedan drukčiji kontakt, a praksa pokazuje da i oboljelima, kao i stručnjacima – gostima predavačima ovaj vid susreta odgovara. Prostor uvijek prilagodimo događanju, pa smo se tako ovoga puta posebno prilagodili epidemiološkoj situaciji. Uz uobičajene brošure naše udruge i vodu za piće, ovog smo puta pripremili i sredstva za dezinfekciju, kao i maske za sve pacijente i njihovu pratnju. Na ovaj način naši oboljeli sugrađani dobili su priliku u svome gradu ostvariti susret s liječnicom, pitati je sve što ih zanima, vezano uz samo liječenje, prognozu, drugo liječničko mišljenje i sl., kaže dalje Igor Blaslov i dodaje da se uvijek posebno vodi računa o diskreciji kako bi pacijenti bez ustručavanja i nelagode mogli pitati sve što ih zanima vezano uz njihovo zdravstveno stanje.


Bogat listopadski program
– Hvala divnoj doktorici Kinda koja reagira na svaki naš poziv i podupire sve što osmislimo i organiziramo. Razmišljali smo i koliko je i oboljelima i članovima njihovih obitelji važno da ne putuju u druge bolničke centre tijekom ljeta, pogotovo ovu godinu kada je za njih situacija zbog pandemije još opasnija, ističe Blaslov i navodi da zadarska podružnica HULL-a nastavlja s planiranim aktivnostima jer, kako kaže, ni bolesti, nažalost, ne staju.
Cilj ove udruge, doznajemo dalje, je sustavno djelovanje u lokalnoj zajednici na način da oboljeli hematološki bolesnici i članovi obitelji imaju konkretnu pomoć od angažmana udruge.
– Osmislili smo program koji provodimo tijekom godine. Dane limfoma i leukemije, koji su u rujnu, obilježavamo na državnoj razini, a listopad smo odabrali za lokalni program koji uvijek započinjemo petkom koncertom glazbenika u HNK Zadar. U subotu ujutro nastavljamo s tribinom najistaknutijih stručnjaka iz područja hematologije u prostoru Kneževe palače. Ovo listopadsko događanje važno je na više razina. U publici su uvijek učenici i profesori dviju zadarskih obrazovnih ustanova medicinskoga profila, Odjel za zdravstvene studije Zadar (studij sestrinstva) i Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar. S Komorama medicinskih sestara i liječnika imamo dogovor da se prisustvovanje na našoj tribini boduje kao stručno usavršavanje. Uključimo uvijek i volontere i na taj način podupiremo volonterski angažman u zajednici. Najveći uspjeh, ali i posebnost ovog našeg angažmana ostvaruje se na kraju dvodnevnoga programa kada omogućimo svim pacijentima i članovima njihovih obitelji osobne konzultacije s liječnikom, što je naš iskorak koji je i proteklog petka opravdao svrhu, zaključuje Igor Blaslov.