Korekcija cijena uslijed poremećaja na tržištu odrazit će se i na CGO

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Biljanima Donjim održana Skupština tvrtke Eko d.o.o.
U ovom trenutku nije moguće reći konačni iznos korekcije cijene, jer indeksi cijena koje objavljuje Državni zavod za statistiku su promjenjivi i idu takoreći gore-dolje. To znači da cijene mogu rasti i padati i da to nitko u ovom trenutku ne može predvidjeti, kaže Ercegovac
Radovi na izgradnji CGO-a trebali bi završiti na proljeće sljedeće godine

I usred ove ljetne žege, radovi na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim se izvode planiranom dinamikom, i još uvijek se spominje proljeće sljedeće godine kao rok do kada će svi radovi na izgradnji ovog, pola milijarde vrijednog projekta, biti gotovi. Centar će tada biti pušten u probni rad koji traje šest mjeseci, doznajemo od Dina Perovića, direktora tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije.

Cijene građevinskog materijala

Jučer je u toj tvrtki koja je u većinskom vlasništvu Grada Zadra (51%) održana Skupština Društva na kojoj se raspravljalo o vrlo aktualnoj temi, a to je način izračuna promjene cijena radova. Naime, kako je na Skupštini pojasnila stručnjakinja Ana Ercegovac iz tvrtke Ernst@Young Savjetovanje, s kojom Eko ima potpisan Ugovor o pružanju usluga tehničke pomoći, stanje na tržištu je vrlo otežano i povećanje cijena građevinskog materijala već se dogodio.

Izvođač radova dao je prijedlog za izmjenu ugovora kako bi projekt mogao ići dalje. Nije to ništa izvan ugovornih odredbi, jer se ne radi o promjeni vrijednosti ugovora, a to je vrlo važno, nego o korekciji cijene koja je nastala uslijed poremećaja na tržištu. U ovom trenutku nije moguće reći konačni iznos korekcije cijene, jer indeksi cijena koje objavljuje Državni zavod za statistiku su promjenjivi i idu takoreći gore-dolje. To znači da cijene mogu rasti i padati i da to nitko u ovom trenutku ne može predvidjeti, kaže Ercegovac.

Na jučerašnjoj Skupštini bio je i Sladoljub Pezerović, direktor tvrtke Investinženjering koja vrši usluge nadzora na Projektu Izgradnje CGO-a Biljane Donje. Na pitanje o kolikom povećanju cijena se može govoriti, budući da se u javnosti kalkuliralo s 30-postotnim povećanjem cijena cijeloga projekta, Pezerović je rekao kako se konačna cijena u ovom trenutku ne zna.

Najveći infrastrukturni projekt na području županije

- Može se dogoditi i da će cijene ići dolje, tako da je dobro da se definira formula za izračun cijena. Kada imamo formulu za izračun cijena, to garantira ravnopravan položaj izvođača radova i investitora, a to je najvažnije. Ne vjerujem da je ikom u interesu da ovaj projekt stane, kazao je Pezerović.

Jučerašnjom skupštinom tvrtke Eko predsjedavao je zadarski dogradonačelnik Ante Babić, a Skupštini su nazočili i gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić te predstavnik Zadarske županije Dario Ivankov.

Podsjetimo, Ugovor za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji CGO-a potpisan je u travnju 2019. godine. Ovaj, trenutno najveći infrastrukturni projekt na području Zadarske županije 76 posto sufinancira EU iz Kohezijskog fonda, 14 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok preostalih 10 posto vrijednosti projekta sufinanciraju suvlasnici tvrtke Eko, a to su Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija.

Sve tri pretovarne stanice spremne za početak rada Centra

Osim gradnje samog Centra, u sklopu projekta već su izgrađene tri pretovarne stanice i to u Biogradu, Gračacu i na Pagu. Okončanjem ovog projekta uspostavio bi se cjelovit sustav gospodarenja otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko-senjske županije, smanjio štetni utjecaj na okoliš, ali i uspostavilo samoodrživo financiranje sustava gospodarenja komunalnim otpadom. U Centru će se prikupljati otpad koji je nastao na području Zadarske županije i dijelu Ličko-senjske županije, u Gospiću i Novalji te u općinama Karlobag, Perušić, Donji Lapac, Udbina i Lovinac, ukupnog kapaciteta oko 88.000 tona godišnje. Stavljanjem Centra u funkciju sva odlagališta otpada na području Zadarske županije, kao i ono u Diklu, bila bi zatvorena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno