Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U vrtić Lastavica “dolepršao” mali “Kinez”

Autor: Dragana Glavočić

10.09.2009. 22:00
U vrtić Lastavica “dolepršao” mali “Kinez”

Foto: Adam VIDAS



Du Min je odvela našeg sina u vrtić i on je počeo plakati, što je posve razumljivo jer su pred njim bila nova djeca, odgojiteljica u vrtiću, novi jezik i ostalo. No, jedan mališan, polaznik vrtića, prišao mu je, uzeo ga za ruku i uveo ga u vrtić, kazao je Claus Emil Herman
Prije desetak dana mještani Preka iznenadili su se kad su vidjeli da Dječji vrtić Lastavica pohađa trogodišnji Kinez. Ovog je dječaka na otok Ugljan doveo posao njegova oca Nijemca Clausa Emila Hermana, koji je nadglednik na platformi koja je trenutačno na remontu u brodogradilištu Nauta Lamjana.
Seobe zbog platforme
– Američka tvrtka sa sjedištem u Texasu tražila je na području Mediterana brodogradilište gdje bi mogla obaviti remont platforme. U Španjolskoj, Grčkoj i na Malti uvjeti za rad nisu bili odgovarajući, tako smo se dalje raspitivali i doznali da postoji brodogradilište na otoku Ugljanu. Razlog zašto smo se odlučili za Nautu Lamjanu je taj što ima odličnu poziciju i veliki radni potencijal, kazao je Herman, dodavši da će radovi na platformi biti završeni do siječnja iduće godine. U Preku je stacionirano 12 članova posade platforme smještenih u privatnim apartmanima.
Obitelj Herman stigla je u Preko prije pet tjedana iz Kaira gdje je bila locirana platforma. Inače, ova njemačko-kineska obitelj živjela je u mnogo većim svjetskim metropolama, no njihov je dom u Pekingu.
Prije dolaska u Preko, Hermanovi su kontaktirali Hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu gdje su zatražili vizu. To je za Hermana bio prvi kontakt s Hrvatima za koje je kazao da su vrlo prijateljski raspoloženi za razliku od Kineza koji su pomalo grubi.
Dok posao njegova oca bude zahtijevao da ostanu na otoku, dječak će pohađati vrtić Lastavica. Kako se dječak snašao u novom okruženju ispripovijedala nam je ravnateljica vrtića Jadranka Selak.
Neal se dobro prilagodio
– Kao i sa svakim roditeljima, tako smo i s obitelji Herman obavili ulazni intervju kako bismo doznali prehrambene navike i ponašanje djeteta. Majka nam je rekla da Neal uglavnom jede meso, rižu i čips te najradije pije čaj. Nakon prvog tjedna pohađanja vrtića, on se dobro adaptirao na novu sredinu te je počelo jesti svu hranu kao i ostala djeca. U igri s djecom mali Neal je naučio desetak hrvatskih riječi, kazala je Selak.
S obzirom da Du Min slabo poznaje engleski jezik, Claus Emil ispričao je kako je izgledao prvi dan kad je majka Neala odvela u vrtić.
– Du Min je odvela našeg sina u vrtić i on je počeo plakati, što je posve razumljivo jer su pred njim bila nova djeca, odgojiteljica u vrtiću, novi jezik i ostalo. No, jedan mališan, polaznik vrtića, prišao mu je, uzeo ga za ruku i uveo u vrtić. I tako dan za danom Neal i bez poznavanja hrvatskog jezika dobro se prilagođava novoj sredini, što govori u prilog tome da za dječju igru i druženje nije potrebno poznavanje zajedničkog jezika. Poznavanje stranog jezika uvijek je problem, ali ne i za djecu, kazao je Claus Emil.
Uspoređujući sistem rada u kineskim i hrvatskim vrtićima, naš nam je sugovornik kazao da su kineski vrtići skupi te mjesečno stoje oko 300 dolara, a rad s djecom je individualiziran.
Koliko se Claus Emil imao priliku upoznati s radom dječjeg vrtića u Preku, kazao je da su hrvatski vrtići jeftiniji te da odgojiteljice pomno paze na svako dijete.
Obitelj Herman imala je priliku upoznati ljepotu ovdašnjih plaža, no komentirali su da plaže nisu pješčane kao u Dubaiju, već su pune kamenja. Također, obišli su stari dio Zadra te su oduševljeni ljepotom Poluotoka, ali i gastronomskom ponudom.