Zadar četvrta svjetska lokacija, nakon Sjevernog Walesa, Italije i Irske, na kojoj će se plesati vertikalno

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Od 15. rujna "Novi prostori – Vertikalni ples u Hrvatskoj" u Zadru
Zadarski će program uključivati 5-dnevnu radionicu vertikalnog plesa i 3 javna predavanja. Radionica okuplja ukupno 25 polaznika iz zemlje i svijeta, a Marija Šćekić je uputila i otvoren poziv za suradnju predstavnicima gradskih uprava, turističkih zajednica te ostalih kulturno-umjetničkih institucija, ne samo u Zadru, već i u cijeloj zemlji
Iznimno zahtjevan i adrenalinom nabijen plesni izričaj

U Zadru će se u organizaciji plesne umjetnice Marije Šćekić (Histeria Nova), javnosti najpoznatije po vertikalnom plesu koji je uspješno sa svjetskih pozornica dovela u Zadar, održati događanje "Novi prostori – Vertikalni ples u Hrvatskoj". Od 15. do 19. rujna, u sklopu međunarodnog trogodišnjeg razvojnog projekta „Vertical Dance Forum“, sufinanciranog od strane Europske Unije, i Zadar će biti poprište dinamičnih aktivnosti vezanih za jedan relativno nov, iznimno zahtjevan i adrenalinom nabijen plesni izričaj. Zadarsko događanje dio je projekta koji je nastao inicijativom francuskog koreografa Fabrice Guillot iz Pariza (Retouramont Co.) koji je došao na ideju da pozove i okupi izabrane koreografe iz Europe i Kanade u cilju razmjene iskustva i znanja u području suvremene plesne umjetnosti s naglaskom na neistraženu i marginaliziranu formu vertikalnog plesa.

Zadarski će program uključivati 5-dnevnu radionicu vertikalnog plesa i 3 javna predavanja. Radionica okuplja ukupno 25 polaznika iz zemlje i svijeta, a Šćekić je uputila i otvoren poziv za suradnju predstavnicima gradskih uprava, turističkih zajednica te ostalih kulturno-umjetničkih institucija, ne samo u Zadru, već i u cijeloj zemlji.

- Cilj ovog projekta je promocija nove forme umjetničko - sportskog izričaja u čijem su fokusu tjelesna vještina, snaga, hrabrost, samopouzdanje i izdržljivost, ističe Šćekić i dodaje kako je osnivanje Histeria Nova 1. Vertikalnog trening centra u zemlji u Sv.Filip i Jakovu u fazi realizacije od studenog 2017. godine s tim da su im se pridružili i Sportski centar Višnjik, HDLU Zadar te Kneževa Palača u (i na) čijim će se objektima održavati dio ovogodišnje manifestacije.

Zadar će, inače, biti četvrta svjetska lokacija, nakon Sjevernog Walesa, Italije i Irske, na kojoj će se plesati vertikalno u sklopu ovog projekta, a onda se manifestacija širi i na neke druge lokacije u Britaniji te na Francusku i Kanadu.

Histeria Nova

Histeria Nova je umjetnička organizacija osnovana 2005. u Zagrebu. Naziv baštini od grčke riječi hustera (maternica) i supernova (umiruća planetarna materija) koje je Marija Šćekić, dipl. koreografkinja, osnivateljica i voditeljica organizacije koristila kao pseudonim. Histeria Nova se bavi stvaranjem, istraživanjem i promicanjem suvremenog plesa kao jedinstvenog spoja audiovizualne i performativne umjetnosti. Rad organizacije je podijeljen u tri pravca:

- Teatar novog pokreta: stvaranje i proizvodnja cjelovečernjih multimedijalnih plesnih predstava u kojima je pokret tijela, zvuka, svjetla i novih tehnologija nerazdvojiv

- Vertikalni ples: razvoj vertikalnog plesa kao nove umjetničke prakse u Hrvatskoj koja spaja plesnu umjetnost, sport i kulturno-prirodnu baštinu zemlje u cilju poticanja interdisciplinarnih suradnji i društveno-kulturnog razvoja zemlje

- Škola prirodnog pokreta i plesa: iskustveno učenje anatomije i biomehanike ljudskog kretanja s ciljem povratka u prirodno, instinktivno, urođeno iskustvo pokreta tijela.

O Mariji Šćekić

Marija Šćekić je koreografkinja, redateljica i plesna pedagoginja. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2006. godine i Posebnog priznanja Europske Unije za inovativnost i promociju kulturnog managementa

2007 godine. Dugi niz godina surađuje s umjetnicima, znanstvenicima i poslovnim partnerima iz zemlje i svijeta, a od 2012. godine obavlja funkciju voditeljice državne Osnovne škole za balet i suvremeni ples u Šibeniku. Marija 2017. godine otvara vlastitu Školu prirodnog pokreta i plesa u Zadru te osniva Histeria Nova Vertikalni trening centar u Sv.Filip i Jakovu, prvi takve vrste u Republici Hrvatskoj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno