Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PODVODNA ARHEOLOGIJA Luka iz koje se trgovalo s čitavim Mediteranom

11.09.2019. 08:35
PODVODNA ARHEOLOGIJA Luka iz koje se trgovalo s čitavim Mediteranom


Djelatnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA) nastavljaju podvodna arheološka istraživanja antičke luke na položaju Barbir u Sukošanu. Na tom je mjestu 1973. zadarski arheolog Boris Ilakovac dokumentirao podvodne strukture koje su činile kompleksnu luku, za koju se pretpostavilo da pripada vremenu rimske vladavine. Interes podvodnih arheologa MCPA potaknuo je sustavna istraživanja koja su započela 2017. godine.
Pristanište se sastojalo od jednog velikog mola dužine gotovo 100 m koje je zajedno sa drugim manjim lukobranom dužine oko 40 m činilo luku zaštićenu od južnih i sjevernih vjetrova. Same pristanišne strukture su bile građene na način da su se obrađeni trupci izrađeni od lokalnog bora (pinije) vertikalno u nekoliko paralelnih nizova zabijali u morsko dno, a prostor među njima se ispunjavao kamenom i pijeskom.
Podvodna arheološka iskopavanja su pokazala da je luka nastala krajem 1. stoljeća, o čemu svjedoče brojni nalazi keramičkih posuda i amfora, uljanica te ulomaka stakla koji su došli iz različitih krajeva Mediterana – s područja današnje Grčke, Turske, Bliskog Istoka i Italije. Na osnovu nalaza amfora znamo da se iz udaljenih krajeva uvozilo vino, maslinovo ulje i riblji proizvodi te brojni nalazi koštica maslina, višnje, grožđa, breskve, kao i ljuski oraha i lješnjaka.
Veliko proširenje luke dogodilo se sredinom 4. stoljeća, a dokaze o intenzivnom trgovačkom prometu tokom tog vremena pokazuju nalazi s prostora sjeverne Afrike, među kojima se ističe 30-ak brončanih novčića iz vremena careva Konstantina II, Konstansa i Konstancija II pronađenih na dubini 150 cm ispod razine današnjeg morskog dna.
Istraživanja financira Ministarstvo kulture, a u njima, uz voditelja Mladena Pešića sudjeluju i djelatnici MCPA Luka Bekić, Roko Surić, Maja Kaleb, Franka Trcera i vanjski suradnici Vinka Milišić i Marko Lete. Na nalazištu se u sklopu programa edukacije kojeg također financira Ministarstvo odvija dvotjedni Osnovni tečaj podvodne arheologije za osam studenata iz Kine, Tajlanda, Egipta, Australije, Rumunjske, Srbije, Poljske i Walesa.