Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Idućeg tjedna primopredaja Centra Mocire

11.09.2020. 13:19


Iz Grada Zadra stiže izvrsna informacija za sve one koji već godinam čekaju dovršetak Centra za osobe s posebnim potrebama – idućeg tjedna započinje useljenje u Mocire. Trinaest godina od početka radova na jednom od najvažnijih projekata na području obrazovanja i socijalne skrbi, djeca vrtića Latica i učenici Osnovne škole Voštarnica konačno će useliti u toliko očekivane prostore.
Što se tiče Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Svjetlo, kako doznajemo od pročelnika Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, Darka Kasapa, taj dio Centra je pod ingerencijom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te će ga oni i opremiti. Grad stoga ne zna kojim se tempom odvija uređenje tog dijela, ali se nadaju kako će se i taj dio što prije opremiti te da će i štićenici Svjetla uskoro useliti u svoje prostorije.


Čeka se odabir izvođača
– Idućeg tjedna uklonit će se svi nedostaci, očekujemo dobivanje uporabne dozvole te da će, sukladno dogovoru s ravnateljima Osnovne škole Voštarnica, dječjeg vrtića Latica i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku biti obavljena primopredaja Centra Mocire. Nakon toga, vrtić i škola dio postojeće opreme počet će seliti u Centar dok se ne završi natječaj za novu opremu škole i vrtića. Oni imaju dio opreme nabavljene prošlih godina te će se sve što je novo i nije obuhvaćeno natječajem, iskoristiti za preseljenje u Mocire kako bismo ovih dana opremu počeli stavljati u funkciju, kaže Kasap, ističući kako je sretan što će štićenici vrtića, škole i udruge Svjetlo useliti u nove prostore.
Naime, kamen temeljac za Centar za osobe sa posebnim potrebama položen je još 2007. godine u vrijeme mandata gradonačelnika Zadra Živka Kolege te ministrice pravosuđa Ane Lovrin. Međutim, zbog otkrića podzemnih bazena u prostoru u kojem se gradio ovaj objekt, bivšoj vojarni, te odlaska prvog izvođača radova u u stečaj, Centar je dovršen nakon punih 13 godina. To je, naravno, dovelo i do povećanja ukupnih troškova, a nove troškove stvorila su i oštećenja na zgradi nakon što su u njega ulazili huligani razbijajući vrata i prozore. S obzirom da je Centar neko vrijeme bio bez ikakve zaštite, njegove su prostorije za spavanje koristile i skitnice, kao i neke grupe koje su ovdje konzumirale alkohol ili drogu.


Povećani troškovi
No, žalosno je da se dio troškova odnosi i na krađe inventara od strane nekih građana te je dio opreme iznova morao biti naručen. Grad je tako morao unajmiti i zaštitara koji je noću čuvao zgradu, što je stvorilo dodatne troškove. O tome koliko su oni porasli zapravo najbolje govori podatak da je prije četiri godine ukupna svota dovršetka Mocira dotad iznosila 43 milijuna kuna te da su se troškovi, zbog pomaka rokova, dodatno povećali za 23,8 milijuna kuna. Grad je isprva u projektu sudjelovao s osam milijuna kuna, no zbog što bržeg dovršetka povećali su svoj udio sufinanciranja.
Kasap se i ovoga puta zahvaljuje budućim korisnicima na razumijevanju, napominjući kako je na ovom projektu odrađen jako velik posao, osobito na onom koji se odnosi na usklađenje između svih nositelja projekta.