Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

VINARIJA DEGARRA Ortački put od vina iz garaže sve do vina punog zvijezda

11.09.2020. 13:03


Vina iz garaže dala su im ime Degarra, dok su »vina puna zvijezda« pjenušci koje su prvi proizveli u Zadarskoj županiji. Između je dosadašnji tijek njihove priče, koja traje.


​Vina iz garaže i vina puna zvijezda
Vin de Garage, trend iz 90-tih rođen u najčuvenijoj vinskoj regiji svijeta Bordeuxu, čijih je pet prvorođenih podruma (peti Rothschildov dodan je naknadno) osnova svjetske apelacije vina, mogao je uspjeti samo strastvenom izradom vrsnih vina limitiranih količina, od kupljenog ali najboljeg grožđa. To je bio početak Degarre Mate Pestića i Dane Šulentića. »Vino puno zvijezda« je na tragu Dom Perignona, oca šampanjca, koji je, ukrotivši ga, uskliknuo »Dođite brzo – pijem zvijezde«.


​Preko »život piše priče« do partnerstva
​Partnerstvo je priča kakve rađa samo život. Obuhvaća čuvena vina s fruškogorskih padina, slučaja kupnje centralnog grijanja u Zadru, poveznicu, Dani životnu, u enologinji Dragani​, odgovornoj što su ovdašnja bijela vina pretvorena u plemenite tekućine, s četvrtim likom Duškom Jokićem, da bi nastalo zadarsko vino iz garaže, odnosno Degarra, od prvog Pošip do prvih pjenušaca. Priča ne staje te će joj skoro ćemo, nakon 7 godina odležavanja piti – pridružiti Garažiste.




​Od garaže do bivšeg skladišta bivše JNA i vinarije i kušaone
Nad Bokanjcem smo, kod Mate Pestića i Dane Šulentića, tandema koji je skrivio i nastavlja prethodnu priču, u Vinariji Degarra, u kušaoni spoju modernosti i rustike, za ugodno druženje uz lijep zalogaj i prelijepa vina.
Na roseu smo od Plavine s nešto Cabernet Sauvignona, svjež s blagim sladorom u završnici.
– Najviše prodajemo crnog Bonterra koja se posebno dobro pozicionirala od Splita ka Dubrovniku gdje dominira plavac. Vrhunsko ali trpko i jako vino u najvećoj potrošnji za toplih mjeseci ne paše, te je voćnije crno, lakšeg alkohola i tanina, našlo tržište.
Corona je pojela pred, a i posezonu, pa kako ide prodaja?
​- Smanjena je, ali pošip, pjenušci i rose su dobro išli, pa smo i ostali bez pjenušca. Vjerojatno ćemo na kraju godine podvući crtu na 60% od prošle, kazuje nam Mate.
Crno i pjenušci vam na sreću mogu odležati i dobro će im doći. A prostora za aktualnu berbu imate?
– Rose i Pošip ne mogu ležati, i neće jer idu dobro. Završavamo berbu Pošipa, podrum je za 100.000 botelja, a mi smo na 35.000 godišnje, a na tom ćemo ostati kao »garažisti« i kontrolirati izvrsnost. Ima tu desetaka tisuća litara crnog na odležavanju, kao i pjenušaca, ali mjesta ima,dodaje Dane.


Sad su i podrumari i vinogradari
​Vinari iz garaže su kupci vina, a ne vinogradari?
– Tako je počelo 2013. kupnjom najboljeg grožđa, sad višegodišnjim dogovorenim koncesijama, jer vino se pravi u vinogradu, a oplemenjuje u podrumu. 2018.smo »izišli iz garaže« u ovaj prostor, a i sadili 12.000 loza Pošipa, a ove godine 6.500 Maraštine, naše, uzete od Vrsaljka u Nadinu, umnožene u Rauscedu, za sad 4 ha vinograda, nastavlja Dane.
Prvi pjenušac Zadarske županije probao sam čini mi se u Arsenalu 2016.?
– Iz berbe 2014. iznimno kišne, pogodne za pjenušce, a nakon 18 do 24 mjeseca, klasična metoda u boci, od Pošipa, prvi u Zadarskoj županiji, navodi Dane – Možda prvi od pošipa na svijetu?, ubacuje Mate.
Počelo je s Pošipom, pa?
– Pošip je naša niša bijelog vina, različitog od južnih, prepoznat i prihvaćen. Odmah je išla i Bonterra kao vrhunska kupaža crnih, odnosno Rose od Plavine kao sve izrazitiji svjetski trend. Maraštinu moramo imati, jer je naša. Pa su krenuli pjenušci i Bomary. Bonterra i dalje dominira. Za crna se trećina barikira 12 do 18 mjeseci .Vina se rade odvojeno pa blendiraju.


Podjela uloga
Dane je zadužen za grožđe, vinograd i srce je i duša podruma, a Mate za komercijalu, marketing i plasman. A kupažiranje?
– Probamo zajedno ali je Mate bitan, on zna ukuse tržišta, niše gdje ide s plasmanom, a bitno je prodati, kaže Dane, a Mate dodaje: Kad ja kažem to, on zna što iz koje bačve dodati i oduzeti.
Tu je i enološka asistencija, meni, kraljica bijelih vina Zadarske županije, Dragane.
Mate obrađuje tržište preciznošću i pažnjom kojom Dane obrađuje grožđe i vino. Mate ciljano tržište osjeti u nepcu, a Dane to posloži u botelju. Koliko Dane uloži energije u obradu vina u podrumu, toliko Mate u obradi tržišta i kupaca. Čistog obraza jedan pred drugim, a i pred kupcima kojima daju, kažu, najbolje što mogu..
Već smo prošetali taj udarni Pošip, a kako se malo i zalogajilo, škola i pršuta iz Puntice, sira od sirane Mih,.. našli se na Bonterri, pa iz degustacijske skoknuli do barrigue sale na pred-probu – Garažista (za kojeg sam se već zapisao).
Nudite zakusku – lokalno?
– Cijela nam je filozofija lokalpatriotska, i plan je veliki frižider s ovim proizvodima naših kolega, a i etikete, kartone i sve što možemo odrađujemo u ovom županijskom krugu.
 


Etiketa i paleta


​Etiketa na kojoj se nalaze tri kruga u smislu životnih ciklusa ili filozofskog "vječnog vraćanja istog".
1, krug: "Degarra, Vinarija Zadar, Fina vina, Limitirane serije",
2. krug: "Kontrolirano zemljopisno podrijetlo, Primorska Hrvatska, Zadar"
3. krug: "Strast, želja, predanost, rad, divljenje, užitak, ekstaza".
U 7 etiketa nude se:
Pošip, 0,75 l, 12,5 do 13% alkohola – vrhunski
​Maraština, 0,75 l, 12,5 – vrhunska
​Rose, 0,75l, 12,5 do 13% alkohola (Plavina, s 10-ak posto Caberneta) – kvalitetno
Bonttera, (Dobra zemlja) 0,75l, 13,5 % alkohola – vrhunski barikirana kupaža (Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah) sada je vani 2017.
​Primo, (Prvi – jer je bio prvi u ZD županiji)0,75l, pjenušac od Pošipa, možda prvi od njega u svijetu (ispitati kad je krenula Korta Katarina), 12% alkohola – vrhunski ​
​Perla,0,75l, rose pjenušac od Plavine (10-tak % Caberneta), 12% alkohola – vrunski
​Bomary, 0,75L, od kupaže za Bonterru sa 50% vina od maraške, s visokim preostatkom neprovrelog šećera, desertno – aromatizirano vino
U pripremi:
​Garažist je od 2015. u pripremi i barikiranju a trebao bi ići van dogodine kao premijum vino u dvije izvedbe, svaka sa po 1,000 do 1.500 butelja – Pošip, te crna kupaža bazirana na Bonterri kao vrhunska odležala vina sa 16% alkohola, pogodna za višegodišnje čuvanje. Kažu "za piti na čaše, a ne flaše" i zato u limitiranim količinama.
 


Vina Degarra
CREATURA VINA d.o.o.
Blaža Jurišića 20
Degara Vinarija
Put Vrela b.b.
23000 Zadar
Telefon: 098 964 6286
www.degarra.com
 


Cilj: trotrećinski plasman


U korona godini je iskočila – upravo vinarija i degustacijska sala s najvećim rastom prodaje. Za sad je izvoza 5-7%, a prodaje na kućnom pragu sve više. Ideal je trećina izvoza, trećina "na kućnom pragu" i trećina na HOREK-a tržištu. Iskorak je pripravan jer komisionar i distributer u Njemačkoj kreće, dogovor je pomoglo što je Dani njemački "materinji" (rođen u Stuttgartu), a u funkciju ide www.degarra.com – na engleskom i njemačkom jer internetska prodaje je stvarnost eksplodirala za korone.
Inače za paket vina Zadar-London doprema dođe 850 kn, a obratno 30 eura (?!)