Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Okupljeni tražili ukidanje mjera i povratak starom normalnom

11.09.2021. 13:36


Ukinite sve mjere nametnute djeci u školama i predškolskim ustanovama jer ona nisu rizična skupina, a stariji, ako žele, neka se zaštite i cijepe. Vratite nam staro normalno i slobodu izbora, rekla je uvodno na prosvjedu Krik za slobodu jedna od organizatorica, Jasminka Adžić Sikirić ispred inicjative Slobodni ljudi Zadar.
"Ne damo na djecu", "Nisu mjere radi virusa nego je virus radi mjera", "Tko samostalno ne misli, priključe ga na TV", "Dosta je laži i cenzure" neki su od natpisa na transparentima.
Među tristotinjak prosvjednika u tijeku subotnje špice, bili su i dragovoljci Domovinskog rata, a neki od govornika bili su Deniza Marasović, logopedinja, dr. Damir Biloglav, zadarski liječnik i gradski vijećnik, zatim umirovljena pedijatrica dr. Nada Jurinčić, Filip Slipčević, stručnjak za komunikaciju, Josip Deur, zadarski aktivist… Najavljen je bio i poznati virolog mišljenja suprotnog od "mainstreama", dr. Srećko Sladoljev, ali njegov dolazak nismo dočekali.
– Djeci govore da je opasno da ljube bake i djedove, da su oni krivi ako se netko razboli i umre. Da je dijete, to divno čudo, opasno po život?! Nema dokaza da je ikada zdravo dijete nekog zarazilo. Ne može! Skinite maske i pustite glas, uzviknula je Deniza Marasović, što je izazvalo pljesak okupljenih.
Najjače zvižduke i reakcije prosvjednika ipak je izazvao spomen premijera Andreja Plenkovića, stožeraša, veleizdajničkog sabora, čak i Crkve "koja nije zaštitla djecu".
Dr. Biloglav je istaknuo kako ni on ni narod više ne vjeruju nikome.
– Nitko od nas nije antivakser, ali smo skeptični. Struka treba ispitati neke stvari, kao na primjer, zašto djeca do godinu i pol dana prime 40 doza različitih cjepiva, rekao je dr. Biloglav, iznoseći nekoliko primjera iz svoje liječničke prakse te dodao kako se od početka pandemije koronavirusa njegova strategija svodi na borbu protiv straha.
Pedijatrica Nada Jurinčić je rekla kako je na njenom mjestu danas trebao stajati cijeli pedijatrijski zbor te pozvala očeve da zaštite svoju djecu.
– Kažu da će cijepiti djecu između 12 i 15 godina! Zašto idu na djecu, ako je smrtnost te dobne skupine zanemariva? Ove mjere za djecu su zločin nad onima koji se ne mogu sami braniti, istaknula je Jurinčić.