Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prvim rebalansom ovogodišnji proračun povećan za 1,6 milijuna

11.09.2021. 09:54


Sjednicu Općinskog vijeća Općine Starigrad obilježio je prvi ovogodišnji rebalans proračuna koji nije u situaciji pandemije korone očekivano smanjen, već je povećan za 1,6 milijuna kuna, kao i napuštanje Općinske vijećnice nezavisnog vijećnika Višeslava Dokoze, gotovo na samom početku sjednice.
HDZ ima apsolutnu vlast u Općini Starigrad, načelnika i Općinsko vijeće, šestero od devetero vijećnika. Na trećoj po redu sjednici Vijeća kojim predsjedava Marko Marasović nazočilo je osmero od devetero vijećnika. Osim Marasovića nazočili su Marijana Milovac, Tomislav Ramić, Marijan Čavić i Ante Jukić (svi HDZ), Maja Milovac (SDP), Martina Špalj (HSS) i Višeslav Dokoza (nositelj kandidacijske liste grupe građana). Nedostajala je Martina Vukić (HDZ), dok je sjednicu napustio Dokoza.


Jednoglasna odluka
– Prvim izmjenama i dopunama proračuna Općine Starigrad predlaže se proračun u iznosu 20.721.405 kuna, što je povećanje za 1.621.405 kuna, odnosno za 8,49 posto u odnosu na proračun za 2021., kazao je Krste Ramić – Kiko, načelnik Općine Starigrad (Starigrad Paklenica, Seline, Tribanj).
Prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna usvojen je jednoglasno, rezultatom 7: 0.
– Turizam je na 80 posto s obzirom na predkoronsku 2019., dok su ostvareni rezultati u špici sezone u srpnju i kolovozu i bolji od navedene rekordne godine. Nažalost, crna kronika u Selinama bacila je mrlju na sezonu, ističe Ramić.
Starigradski načelnik nabrojio je projekte u tijeku i pred realizacijom poput nastavka asfaltiranja nesvrstanih cesta, nastavak radova na groblju Seline, završetak projekta sanacije odlagališta otpada Samograd, ugostiteljsko-turističku zonu »Pod Bucića Podi« u Selinama, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša kupnju kanti za razvrstavanje otpada, izgradnju regionalnog vodovoda Maslinica – Starigrad i izgradnju vatrogasnog doma.


Vatrogasni dom u Selinama
– Zamjenom zemljišta Vatrogasni dom će se graditi u Selinama, u dijelu rupe iz disca. Procijenjena vrijednost gradnje i opremanja procijenjena je na 8.441.000 kuna, obznanio je Ramić.
Vijećnici su jednoglasnom odlukom dali suglasnosti za provedbu ulaganja na području općine Starigrad za projekt »Izgradnja i opremanje zgrade dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) u naselju Seline«.
– Na javni natječaj za zakup 12 kioska na Trgu Stjepana Radića javilo se 11 zakupaca. Kako nas očekuje uređenje trga u iznosu od oko sedam milijuna kuna, shodno ugovoru petogodišnji najam se može raskinuti, objašnjava Ramić.
Na Vijeće su došle tri zamolbe. Dana je suglasnost OPG-u Danica Njegovan iz Tribnja za ispašu na 70 hektara zemljišta sukladno zakonskim propisima Parka prirode Velebit. Dvije zamolbe za kupnju zemljišta u Selinama od strane privatnih osoba su odbijene, jer je zemljište izvan građevinskog obuhvata, vodi se kao državno vlasništvo.
– Kako u dječjem vrtiću nema jaslica, može se sufinancirati boravak djece jasličke dobi u igraonici u Starigradu. Trebat će ugovor s igraonicom, sve ćemo pripremiti za iduću sjednicu, odgovorio je Ramić na vijećničko pitanje Maje Milovac.




Višeslav Dokoza napustio sjednicu
Prvo pitanje za načelnika Ramića je u svezi kaznenog postupka koji je u tijeku. Održava li se 14. rujna na Općinskom sudu u Zadru nastavak glavne rasprave od kojih se Vi jedan od optuženika, odnosno prvooptuženi. Drugo pitanje, je li, kada i koje to tijelo donijelo odluku o davanju opoziva meni koji sam tada bio direktor općinske tvrtke Argyruntum. Tko je tu odluku upisao u sudskom registru Trgovačkog suda u Zadru, na aktualnom satu pitao je vijećnik Višeslav Dokoza.
– Privatni sudski sporovi nemaju veze s Općinom i nisu predmet rasprave na Općinskom vijeću. Nije to nikakva tajna jer je to opće poznato, reći ću vam je li ili nije nakon završetka sjednice Vijeća. Nije mi jasno da tempiraš tu priču na Općinskom vijeću. Drugo pitanje je o tome je li donesena odluka o opozivu Višeslavu Dokozi, bivšem direktoru. Sve je to opet predmet sudske rasprave koju on potencira. Pozvat ću sve vas da pogledate službeni glasnik iz 2009. godine gdje su sve odluke Općinskog vijeća i gdje ćete sve vidjeti, je li odluka donesena ili nije donesena. Ja 2021., nakon što je prošlo 12 ili 13 godina s Višeslavom Dokozom neću o tome raspravljati na Vijeću. To što imamo privatnu sudsku raspravu neće biti predmet rasprave na Općinskom vijeću, odgovorio je Ramić.
Predsjednik OV-a Marko Marasović zamolio je sve vijećnike da o svojim privatnim sporovima ne postavljaju pitanja niti ne raspravljaju na Vijeću. Nezadovoljan odgovorima vijećnik Dokoza napustio je sjednicu, na drugoj od 16 točaka dnevnog reda.


Obljetnica organizacije obrane Podvelebitskog kraja
Ove godine navršava se 30. obljetnica organizacije obrane Podvelebitskog kraja, te je organizacijski odbor tim povodom pripremio program koji će se održati 17. rujna u Starigrad Paklenici. U 9 sati program počinje polaganjem vijenaca na Novom groblju Starigrad Paklenica. Pola sata potom nastavlja se svetom misom u starigradskoj crkvi, dok će se u 11 sati održati svečana akademija u posjetiteljskom centru Podzemni grad Paklenice u kanjonu Velike Paklenice s razgledanjem ratnih fotografija.
– Osobni pozivi neće se slati, već samo putem javnog poziva, obznanio je starigradski načelnik.