Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

“Idro i veslo” za spas drvenih brodova

Autor:

10.10.2008. 22:00
“Idro i veslo” za spas drvenih brodova

Foto: Adam VIDAS



Ovaj projekt je zapravo naš izraz želje da Zadar pretvorimo u ono što zapravo jest, da se približimo moru te naš grad pretvorimo u metropolu mora. Ne želimo dopustiti da naši građani zaborave kako su nekada živjeli, kazao je Ivo Dunatov
Četvrti po redu festival kojemu je cilj obnavljanja stoljetne tradicije mora i ribarenja pod nazivom “Zadar more 2008” ove će godine trajati od 13. do 25. listopada, a njegov bogati program najavljen je na jučerašnjoj konferenciji za medije.
Konferencija je, naime, održana u konobi “Stomorica”, a njoj su nazočili organizatori ovog osebujnog festivala i to Neven Stojaković, Silvija Surać, Zrinka Mandić i direktor županijske Turističke zajednice Ivo Dunatov.
Metropola mora
– Ovaj projekt je zapravo naš izraz želje da Zadar pretvorimo u ono što zapravo jest, da se približimo moru te naš grad pretvorimo u metropolu mora. Ne želimo dopustiti da naši građani zaborave kako su nekada živjeli, kazao je Dunatov te je među brojnim događajima koji će uslijediti kroz nekoliko idućih dana istaknuo onaj koji se ističe kao poseban, kao novitet vezan za ovogodišnji “Zadar more”, a to je osnivanje udruge “Idro i veslo”, a koja bi se trebala baviti očuvanjem tradicije drvenih brodova.
– Završni dan ovogodišnje manifestacije “Zadar more” bit će obilježen regatom “Zadarska koka” koja će zapravo staviti “točki na i” ovom događaju, a iskreno se nadam da će se Zadarski kanal opet napuniti različitim jedrima. Želja nam je da svi budu zadovoljni ovim projektom koji još nije ono što bismo htjeli da bude, no sigurno ćemo se i dalje truditi kako bismo iz godine u godinu bili sve bolji te u konačnici ostvarili svoj cilj, kazao je Dunatov, nakon kojega se obratio Neven Stojaković, istaknuvši kako je prvotni cilj ovog projekta građane grada Zadra što bolje upoznati s područjem na kojem žive.
S obzirom da će se većina događanja održavati u crkvi Sv. Dominika, Stojaković je ovom prilikom istaknuo nekoliko takozvanih vanjskih događanja poput onih koja će se održati u Stomorici ili u podmorju Jazina.
Naime, program “Zadar mora” započinje svečanim otvorenjem manifestacije u ponedjeljak u crkvi Sv. Dominika u 19 sati, kad će se održati izložba fotografija Jose Špralje pod nazivom “Josini čovik i more”, potom izložba skulptura Ivice Jakšića Puke “Crui(ne)seri”. Uslijedit će zatim izbor iz kolekcije Damira Vickovića Vice u kojem će o izložbama govoriti Joja Ricov, a potom će biti prikazan “Bil jedon”, film o Tonku Božaniću Gruji iz Komiže, Hrvoja Hribara.
U utorak 14. listopada također s početkom u 19 sati u Sv. Dominiku će biti prikazan dokumentarni film Darka Dovranića pod nazivom “Posljednji pjeskari i kamenari” te predavanje Zdenka Brusića “Oda jenjetini”, dok će se već idućeg dana u isto vrijeme, na istom mjestu sastati osnivačka skupština spomenute udruge “Idro i veslo”, na kojemu će gosti biti pjesnici Slavko Govorčin i Toni Valčić.
“Posljednji vinari”
U četvrtak 16. listopada Sv. Dominik je u 19 sati rezerviran za dokumentarni film Darka Dovranića “Posljednji vinari”, a potom i za predavanje Vencija Lonića “Potonuli avioni iz II. svjetskog rata uz klapu “Petar Zoranić”. Idućeg dana 17. listopada u Sv. Domuniku također s početkom u 19 sati bit će prikazan još jedan dokumentarni film naziva “Posljednji drevni ribari” te “Zadarski eliksir”, odnosno projekcija filma o Maraschinu Mihovila Gunjače, a sve to uz gostujuću klapu Anima Maris. Subota 18. listopada razlikovat će se od prethodnih dana, a program će se započeti već u 11 sati i to uz “Jutro u Stomorici”, nakon čega će uslijediti otkrivanje zidne slike Silvijane Dražovoć, potom “Stara ribarska spiza”, gastroprezentacija Livija Perina Šišmara. Istog će dana nastupiti i Ante Božanić Pepe, pjesnik i kalafot iz Komiže te mala radionica Mile Đelalije “Hrvatske mozgalice čvorovima”. U četvrtak 23. listopada manifestacija se vraća u Sv. Dominik i to uz dokumentarni film “Posljednji drveni autobusi”, zatim projekcija filma Tomislava Žaje “Solo” te na posljetku predavanje Donata Petriciolija “Uvala Brbinjšćica – potencijalni rezervat”. U petak će se također u Sv. Dominiku prikazati film Ante Granika “Brest 2008 – Festival mora i mornara”, a zatim i predavanje pod nazivom “Zadarsko ribarstvo – jučer, danas sutra”.
Subota 25. listopada je ujedno i završni dan cijele manifestacije, a započinje u 11 sati i to akcijom čišćenja podmorja Jazina koju će pomoći i Kristijan Curavić, a kojoj se mogu pridružiti i svi ostali građani. Za taj je dan u planu i veslačka regata kaića “Put Maraschina” te gastroprezentacija zadarskih kuhara i restorana kao i modna revija ribara i težaka. Gosti će tada biti “Redikuli”, satiričko glazbena družina otoka Šolte, dok će također u 11 sati u Zadarskom kanalu na predjelu Morskih orgulja započeti regata “Zadarska koka”.