Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sve osim ispadanja iz lige košarkašicama je odlično

Autor: Šime Ćurko

10.10.2008. 22:00
Sve osim ispadanja iz lige košarkašicama je odlično


Ekipa iz Jazina u novu sezonu ulazi znatno oslabljena i to nakon što je prošle godine izboren plasman u Ligi za prvaka u kojoj je osvojeno šesto mjesto
Zadar bez Marije Vrsaljko? Scenarij koji se prije ili kasnije morao dogoditi. Iako je zanimanje brojnih klubova za ponajbolju zadarsku igračicu posljednjih godina bilo veliko rastanak Marije i Zadra dogodio se (tek) ovo ljeto. Stožerna igračica kluba iz Jazina sinonim je za velike rezultate Zadra ostvarene nakon potpune kataklizme 2002. godine i raspada seniorske ekipe. No, Vrsaljko je, kako je to sama rekla, prerasla Zadar i već je u prvim utakmicama za svoj novi klub Gospić CO pokazala koliki je potencijal. Osim nje Zadar je ostao i bez Marijine sestre Ane, također vrlo važne igračice, dok su odlasci Nevije Vidaković i Lare Nikpalj dodatno oslabili redove Zadranki. Stoga ekipa iz Jazina u novu sezonu ulazi znatno oslabljena i to nakon što je prošle godine izboren plasman u Ligi za prvaka u kojoj je osvojeno šesto mjesto. Klasičan rasplet za većinu zadarskih klubova – tek što se dogodi jedna dobra sezona, ponajbolji igrači odlaze.
U povratnici Ini Marin Zadar bi trebao dobiti pravog organizatora igre, kakav je posljednjih godina i nedostajao. Što je možda i važnije s Marin u ekipi trebala bi se znatno ubrzati igra Zadranki koje se više neće moći toliko oslanjati na učinak pod košem, gdje su posljednje dvije godine u paru dominirale sestre Vrsaljko. Zadru sada odgovara što brža igra kojom bi se trebao smanjiti broj napada na postavljenu obranu i postići što više tzv. lakih koševa. Uz Marin novo ime je i Božena Radoš, koja bi svojom visinom trebala makar ublažiti odlazak sestara Vrsaljko. Ovo ljeto sa Zadrom je trenirala i Anela Čular, koja ima i prvoligaškog iskustva, no dogovor između nje i kluba na kraju nije postignut.
To su promjene u odnosnu na prošlu sezonu, sve ostalo bit će kao i lani, uz nadu Marije Mazije i Branimira Peričića da će se dio kadetkinja, od kojih su neke već i igrale za seniorke, ozbiljnije uključiti u prvu ekipu. Puno se, osim od Marin i Radoš, očekuje od četiri preostale najiskusnije igračice: Lucije Perice, Ive Grbas, Maje Ledenko i Antonije Erslan. O njihovu učinku umnogome će ovisiti što će donijeti sljedeća sezona. Sve četiri igračice trebale bi pružiti više nego lani i bude li tako, Zadar nije bez izgleda u A-1 ligi. Sigurno je da će Mazija naglasak staviti na obranu, od koje, uostalom, i polazi kvalitetan napad. Ipak, teško je procijeniti vrijednost ove ekipe, ali za početak se na hladno puše pa je u prvi plan gurnut ostanak u ligi. Taj bi doseg bio dovoljan da sezona bude uspješna.


 ŽKK ZADAR 2008./09.


Ime i prezime
godište
visina
poziicija




Lucija Perica
1988.
175
organizator


Josipa Sesar
1992.
163
organizator


Antonia Erslan
1988.
177
organizator


 Lucija Štrmelj
1992.
166
organizator


Ina Marin
1986.
167
organizator


Sanja Kovačević
1993.
165
organizator


Glorija Sikirić
1993.
165
organizator


Anita Grbas
1990.
180
bek-šuter


Ema Meštrović
1993.
170
bek-šuter


Marija Erslan
1992.
170
bek-šuter


Kristina Skroće
1992.
172
bek-šuter


Iva Grbas
1987.
188
krilo


Maja Ledenko
1989.
170
krilo


Nina Krstić
1992.
170
krilo


Dajana Šarić
1992.
181
krilo


Ivana Blažević
1993.
185
krilo


Sanja Rogošić
1986.
175
krilni-centar


Božena Radoš
1988.
193
centar


Katarina Popović
1992.
187
centar


Trenerica: Marija Mazija. Pomoćni trener: Branimir Peričić. Predsjednik: Olivio Meštrović.
Došle: Božena Radoš, Ina Marin.
Otišle: Marija Vrsaljko, Ana Vrsaljko, Nevia Vidaković, Lara Nikpalj.


 STVARANJE ZA DRUGE


Stvaranje za druge
U nedavnom finalu regionalnog Kupa “Vojko Herksel” u kojem su igrali Šibenik i Gospić nastupile su čak četiri Zadranke, Marija i Ana Vrsaljko te Martina Gambiraža u redovima Gospića, odnosno Ivana Jurčević u dresu Šibenika. Najbolji je to pokazatelj da se u Zadru može igrati i kvalitetna ženska košarka, jasno, uz jedan uvjet: da najbolje igračice ostanu, a ne da odu za prvom pravom ponudom. Ovo ljeto potvrdilo se da od toga neće biti ništa i da će Zadar i ubuduće stvarati igračice, ali za neke druge klubove. Dok nema pravog sponzora, više od toga se ne može. Da je spomenutu četvorku vratiti u Jazine, tko bi mogao zaustaviti takav Zadar.


 RASPORED


1.-14. kolo (11. listopada 2008. – 7. veljače 2009.): 1./8. kolo: Pula – Zadar; 2./9. kolo: Plamen Požega – Zadar; 3./10. kolo: Zadar – Agram; 4./11. kolo: Mursa – Zadar; 5./12. kolo: Zadar – Croatia 2006; 6./12. kolo: Zadar – Studenac Omiš; 7./13. kolo: Mataš Novi Zagreb – Zadar.


 ZAMJENA S PULOM


Utakmicu prvog kola s Pulom Zadranke su trebale igrati u Jazinama No, budući da su Jazine nakon problema s parketom postale neupotrebljive, Zadar i Pula dogovorili su zamjenu domaćinstva pa će se tako igrati u Puli.


 MAZIJA: TEŠKA SEZONA


– U odnosu na ostale ekipe mi smo najviše oslabili u proteklom razdoblju. Pred nama je teška sezona s puno neizvjesnosti. Uz to imali smo i nekih poteškoća od kojih je najnovija ona s parketom u Jazinama. Pokušali smo u pripremnom periodu našu igru posložiti tako da se odlazak četiri igračice što manje osjeti. Koliko ćemo u tome uspjeti, pokazat će rezultati.