Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U rujnu 1,1 milijun turista

10.10.2010. 22:00
U rujnu 1,1 milijun turista


U Hrvatskoj je u rujnu boravilo 1,1 milijun, a u prvih devet mjeseci ove godine ukupno 9,8 milijuna turista, odnosno po tri posto više i na mjesečnoj i devetomjesečnoj razini.
Podatke o dolasku turista predstavio je jučer ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za novinare u Zaboku. Prema Bajsovim podacima, 1,1 milijun turista u rujnu je ostvarilo 6,6 milijuna noćenja, što je čak šest posto više nego u istom mjesecu 2008. godine. Jednako raste i broj noćenja u prvih devet mjeseci ove godine, u kojem je 9,8 milijuna turista ostvarilo 59 milijuna noćenja. Najbolje rezultate pokazale su Zadarska, Šibensko-kniska i Splitsko-dalmatinska županija, a u strukturi gostiju bilježi se rast dolazaka turista iz Njemačke, Poljske, Španjolske, Slovenije, Austrije i Češke.
Ministar turizma Damir Bajs protumačio je dobre rezultate u rujnu kao posljedicu udruženog oglašavanja s touroperatorima. Mjere za iduću turističku sezonu, u kojoj je cilj održanje udjela hrvatskog turizma u europskom na nešto više od dva posto, Bajs namjerava predstaviti i prije turističke burze u Londonu koja se održava u studenom. Ministar je izrazio nadu da će prihodi od turizma biti slični kao i brojke o posjetu i noćenjima.