Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Crna dobra, bijela su pravo otkriće

10.10.2013. 22:00
Crna dobra, bijela su pravo otkriće


Autor niza ovdašnjih vinskih vodiča, promotor i publicist obišao vinograde i ocjenjivao vina Zadarske županije o kojima se u Hrvatskoj nedovoljno zna


Vinari Zadarske županije inicijativom Poljoprivredne zadruge MasVin iz Polače, Radoslava Bobanovića, Željka Uzelca, i dr. te Ilirije Biograd bili su dva dana domaćini Saši Špirancu, najistaknutijem hrvatskom promotoru, publicistu, poznavatelji i kritičaru-popularizatoru vina.
Špiranec je u hotelu Ilirija imao susret s ovdašnjim vinarima i njihovim vinima, uzevši i 30-tak uzoraka i upoznavši se s paletom. Osim toga uz imanje MasVina kod Tinja obišao je i Nadin i tamošnje vinare, Korlat Benkovačke vinarije, kao i Božu Bačića pod Asserijom odnosno veći dio ovdašnjih vinara i vinogradara u plantažnom uzgoju.
Što bi bilo vaše osnovno saznanje o ovdašnjim vinarima?
– Ono što karakterizira područje je neobična raznolikost i ne oslanjanje na jedan stil ili sortu. Imamo niz svjetskih sorti odnosno klasične bordoške sorte Merlot i Cabernet Sovignon, južnoronske (Syrah i Grenache) lokalnu plavinu i maraštinu, pa Pošip… Za razliku većine područja koje imaju “svoju sortu” odnosno Slavonija graševinu, Istra malvaziju, Pelješac i jug plavac …
 Što je s bijelim vinima, ovdje tradicionalno puno manje zastupljenima?
– U bijelima maraština je na prvom mjestu i mislim da treba biti brend odnosno graševina Dalmacije jer ima živahnost potrebnu svakodnevnom vinu. Ekstraktna snažna bijela vina nisu previše popularna jer chardonnay i Australska vina više nisu hit već Souvignon blanc mekši i pitkiji. Puno očekujem od kupaža na bazi maraštine.
Gdje mislite da je ovdašnja niša i budućnost u vinima?
– Mislim da su četiri pravca. Prvi jasan pravac je bijelo na bazi maraštine koje će postati svakodnevnica kraja kao malvazija Istri ili graševina Slavoniji. Drugi pravac u bijeloma su kompleksnije kupaže na bazi maraštine kojoj će se dodavati sorte koje će omogućiti ekstraktinije vino pogodno za odležavanje.
Kod crnih vina najsnažniji pravac vidim u kupažamna na bazi plavine ili grenache-a uz klasične snažnije Merlote, sauvignone i Syrahe. Konačno to su premijum koncentrirana vina nešto blaža od sadašnjih odnosno nešto elegantnija kod kojih valja pogoditi idealan balans. To se kupažiranjem može postići a stvar je svakog vinara. Mislim a je ovo regija kupaža.
 Sve u svemu kakva je opća ocjena?
– Generalno gledano iskustvo s crnim vinima je po očekivanju pozitivno i što jesam i ranije nisam kušao je jako dobro. Bijela su mi vrlo pozitivna iznenađenja bez južnjačkog preteškog okusa i dominira svježina. Dobre kiseline neobične za južnije krajeve su ovdašnji značajan adut.