Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Benkovački sajam burza svega i svačega na otvorenom

11.10.2018. 12:35
Benkovački sajam burza svega i  svačega na  otvorenom


Ni jučerašnji radni dan s Benkovačkog sajma nije mogao otjerati prepoznatljivi istinski dašak tradicije, popraćen širokim osmjesima dobrodošlice i nezaboravnim zvucima Bukovice i Ravnih kotara.
Oni koji su ga već posjetili znaju da je to jedinstven doživljaj. Dolaze  ljudi iz svih krajeva Dalmacije, Like pa čak i iz Gorskog kotara. Prodavači su redovito s prostora cijele države i susjedne Bosne i Hercegovine.  Ima svega, samo nema zrakoplova, ali zato ima traktora po 2.400 eura  po komadu.
Sajam je ponudio obilje jeftine robe – rebatinke od 50 do 100 kuna,  pet pari termo čarapa 20 kuna, radno odijelo 100, majice 20, bokserice  10, tople “gete” od 100 kuna. Za 300 kuna odjeneš se i obuješ za cijelu  zimu. Ipak nije na sajmu kupovati za svakoga.
Ribanog zelenog kupusa oko 11 sati po 3,50 kuna po kilogramu nije  bilo više ni za salatu, a kamoli za kiseljenje.
– Kiseli kupus voliš ili ne voliš. Uspjela sam kupiti 40 kilograma ribanog kupusa, još po svinje u Slavoniju i nema zime, sasvim će ozbiljno  filipjanska chefica Miluška Zelantov.
Osim kod kupusa i "pitara za cviće" za nadolazeće blagdane Sve svete i Dušni dan, najživlje je bilo kod svinja. Kilogram žive vage 15 kuna,  svinja od 150 kilograma 1.800 kuna, dok su odojci po 20 kuna žive.  Može i na pogodbu.
Ludilo "pazarske" atmosfere u kojoj vlada cjenkanje, kupovina bez  računa i uvijanja u celofan, zahvati svakoga tko samo napravi đir izuzetno velikim, ograđenim prostorom sajma na 5,9 hektara zemljišta u  Benkovačkom Selu kojeg uskoro očekuje velika obnova i rekonstrukcija  u vrijednosti od 27,5 milijuna kuna.
A osim inspektora i veterinara najviše su posla imali benkovački  policajci. "Plavci" načelnika Marija Brzoje činili su odličan posao i na prilaznim prometnicama koje su bile zakrčene prometom i na šest hektara sajma.
Naime, u velikoj gužvi unutar sajmenog prostora stalno su diskretno  upozoravali nazočne da čuvaju novčanike, da ih spreme na sigurnije  mjesto zbog džepara koji iskoriste svaki mali trenutak nepažnje.  Džepari najviše "vole" bake i starije, a osim novčanika i mobiteli su  česta džeparska lovina.