Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Drežnjak u posljednjoj sekundi srušio snove Puntamičana

11.10.2021. 10:51


Košarkaši Sonik Puntamike su u četvrtom kolu HT Premijer lige u Jazinama nakon dramatične završnice poraženi od Cibone rezultatom 69:70. Uzbudljiva i do posljednjih sekundi otvorena utakmica na koncu je riješena tricom Matea Drežnjaka koji je sa zvukom sirene srušio zadarske snove o pobjedi. Premda su se tijekom prošlog tjedna suočili s brojnim poteškoćama od kojih valjda spomenuti odlazak Pavla Marčinkovića u Zadar i bolest koja je »pokosila« dobar dio svlačionice, Puntamičani su pružili čvrst otpor favoriziranom suparniku te su bili na korak od velikog iznenađenja, ali u subotu Fortuna nije bila na njihovoj strani te su bodovi preko Masleničkog mosta otputovali prema Zagrebu.


Mnoštvo preokreta
Dobre dvije minute čekali smo prve poene u susretu da bismo nakon otvaranja Roka Prkačina i Marina Šarlije konačno počeli gledati pravu košarkašku bitku na parketu. »Vukovi« su na početku olako gubili lopte, što je vjerojatno bila posljedica abaligaškog sraza sa Zadrom igranog u petak, pa je Sonik rano došao do prve prednosti (10:5). Gosti su uzvratili serijom 0:7 kojom su preuzeli vodstvo, da bi Jakov Mustapić u posljednjoj sekundi prve četvrtine odveo svoju momčad i na plus pet uoči početka druge dionice (16:21). Dobra rola Ivana Vučića nakratko je zadržala domaćine na priključku, no osam vezanih poena Cibone iz reketa doveli su do novog »miješanja karata« i koketiranja Zagrepčana s prvom dvoznamenkastom prednošću (21:30). Izgledalo je u tim trenucima da se voda okreće na gostujući mlin, ali nekoliko dobrih poteza kapetana Dina Palčića donijelo je prijeko potrebnu dozu stabilnosti u zelene redove, što je u kombinaciji s razdobljem lošije igre Jovanovićevih momaka, rezultiralo novim preokretom. Palčić je skok-šutom započeo, a Marko Prskalo tricom dovršio seriju 9:0 nakon koje je semafor pokazivao 32:31 za »Sonikse«. Ipak, u svlačionice se otišlo s prednošću »Cibosa« nakon trice Krešimira Radovčića, da bi otvaranje nastavka donijelo presliku samog početka dvoboja.


Odvajanje Sonika
Na prve poene u trećoj dionici čekali smo dvije i pol minute, a onda je Vučić polaganjem i zakucavanjem ponovno stavio »Vukove« u podređeni položaj. Dvjema tricama je uzvratio Jose Vildoza, ali već je u tim trenucima bilo primjetno da se gosti muče za svaki koš. Na potvrdu teze nije trebalo dugo čekati, jer čim se ugasio Argentinac ugasila se i Cibona. Momčad iz Savske nije imala odgovora na agresivnu obranu zadarskog sastava te je preko četiri i pol minute ostala bez poena, što su »Soniksi« iskoristili da krenu u veliki nalet i preuzmu kontrolu nad utakmicom. Dvije trice Petra Marića i jedna Marka Juriča, u kombinaciji s poenima Šarlije i Vučića odveli su Puntamičane na ugodnih 48:40 uoči odlučujuće dionice. Bila je to lijepa prednost, no individualna kvaliteta i neusporedivo širi igrački kadar Cibone pozivali su na oprez. Stoga je trener Stipe Kuliš reagirao minutom odmora već nakon četiri vezana gostujuća poena, ali no to nije pomoglo pa je Radovčić na otvaranju 34. minute položio za potpuni egal (50:50). Zadrani su dobro reagirali i ubrzo ponovno otišli na plus pet, a nakon trice Gabriela Marića i na šest poena prednosti, da bi nakon slobodnih bacanja Palčića 76 sekundi prije kraja imali i 66:59.




Dramatična završnica
Više se nije imali što čekati pa je trener Vladimir Jovanović iskoristio i posljednjeg »džokera«, pozvavši minutu odmora koje odmah urodila plodom. Majcunić je iskusno navukao Prskala na prekršaj i zabio tricu pod faulom, praktički u tri sekunde vrativši svoju momčad u igru. Jurič je s druge strane promašio, no ni trica Radovčića nije pronašla put kroz mrežicu pa je mladi Zagrepčanin u zadarskim redovima iz »popravnog« bio polovičan za plus četiri (67:63). Do kraja je ostalo manje od 30 sekundi pa su se »Cibosi« usmjerili na dalekometne pokušaje, no nakon dva promašaja i dva napadačka skoka, Antonio Vranković je odlučio položiti za minus dva. Nakon brzog prekršaja polovičan je bio i Petar Marić, da bi Mateo Drežnjak ekspresno položio za samo poen zaostataka Cibone. Uslijedila je posljednja domaća minuta odmora kojoj je cilj bio smiriti igrače i dogovoriti tko će primiti loptu prije izvjesnog prekršaja. Na koncu je na liniji slobodnih bacanja završio Vučić, no i on je, kao i nekolicina suigrača prije njega, pogodio tek jedno od dva da bi s druge strane u junaka gostiju izrastao Drežnjak koji je dalekometnom tricom usmjerio bodove ka Zagrebu. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Roko Prkačin s 12 poena, dok je Mateo Drežnjak na koncu dogurao do deset koševa. Četvoricu dvoznamenkastih u redovima Sonika predvodili su Ivan Vučić i Petar Marić s po 16 poena.


SONIK P. 69
CIBONA 70


(16:21, 16:13, 16:6, 21:30)
ZADAR – Dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: Josip Jurčević, Leo Roglić i Frane Mjeda.
SONIK P.: P. Marić 16, Palčić 10, Šarlija 8, G. Marić 5, Vučić 16, Jurič 4, Tomas, Zelanto, Keserović, Ninčević, Pavin, Prskalo 10. Trener: Stipe Kuliš.
CIBONA: Vranković 7, Prkačin 12, Gegić 5, Gnjidić, Drežnjak 10, Vujović, Radovčić 7, Mustapić 2, Vildoza 7, Majcunić 8, Branković 8, Reuvers 5. Trener: Vladimir Jovanović.


Jovanović: Sonik je zaslužio pobjedu!
Cibona se sa zadarske turneje vratila s vrećom punom bodova, no težak abaligaški okršaj s Perinčićevim momcima ostavio je vidljive tragove na mladim »Vukovima«. Zagrepčani su odigrali ispod renomea i razine forme koju prikazuju u posljednjim tjednima, no da za to nije kriv samo umor priznao je i trener Vladimir Jovanović koji je sportski kazao da su Puntamičani u subotu zaslužili dva boda.
– Očigledno smo bili iscrpljeni nakon vrlo važne pobjede protiv Zadra. Vidjelo se to i po energiji i po promašenim slobodnim bacanjima, kao i po obrambenim reakcijama. Puntamičani su bili izuzetno motivirani, spremili su se za nas i odigrali ratničku utakmicu te su apsolutno zaslužili pobjedu, no u sportu se ovakve stvari događaju. Mi smo počeli igrati tek u posljednjih pet minuta i ovaj put nam je to bilo dovoljno, ali smo svoj kredit što se sreće tiče ispucali – rekao je Jovanović.


Kuliš: Ovo nam je motiv za dalje
Premda je na koncu na izuzetno dramatičan način ostao bez prvog abaligaškog »skalpa« u ulozi trenera prve momčadi Sonik Puntamike, domaći strateg nije bio nezadovoljan viđenim. Zadrani su punih 40 minuta bili ravnopravan suparnik te su ih na koncu mrvice dijelile od velikog trijumfa.
– Čestitao bih igračima i čitavom stručnom stožeru na košarci koju smo prezentirali. Protiv apsolutnog favorita imali smo utakmicu u svojim rukama. Pavle Marčinković je otišao preko tjedna, a Luka Tomas ponovno nije mogao nastupiti te smo imali samo dva igrača u dodatnoj rotaciji, no usprkos tome smo uspjeli zadržati, i mogu reći diktirati, intenzitet utakmice i imati susret u svojim rukama. Nažalost, sreća se nekad okrene protiv tebe i stvari završe na ovakav način. No, svaka utakmica ima svoju priču. Ovo nas ne treba demoralizirati, već nam treba biti motiv za dalje – kazao je nakon susreta Stipe Kuliš.


Drežnjak: Sreća nas je pomazila
Nedvojbeni junak susreta bio je hrvatski reprezentativac Mateo Drežnjak koji je tricom »sa sirenom« donio bodove Ciboni, no mladi Hercegovac je nakon utakmice priznao da je pobjeda mogla otići na obje strane.
– Ušli smo opušteno i mislili smo da ćemo lako doći do bodova. Utakmica je stoga od početka ušla u krivi smjer, čitavo vrijeme smo se tražili i imali loš postotak šuta, no na kraju nas je sreća pomazila i posljednji šut je ušao – izjavio je junak Drežnjak.