Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vršani prvi put dobivaju svog liječnika

Autor: Jurica Predovan

10.11.2008. 23:00
Vršani prvi put dobivaju svog liječnika

Foto: Jurica PREDOVAN



Već zadnjih desetak godina pokazala se velika potreba da na području mjesta Vrsi bude obnovljena ambulanta i oprema i da se osigura stalni liječnički tim. U općini Vrsi ima preko 2.300 osiguranika, a to je najbolji pokazatelj kako je potrebno imati svakodnevnu liječničku skrb, istaknula je načelnica Vukić


Mjesna ambulanta u Vrsima dobila je sve potrebne dozvole kako bi započela s radom te je prvi put u povijesti mjesto Vrsi dobilo ambulantu opće medicine. Naime, tročlana komisija u kojoj su bili dipl. pravnica Vesna Lončar iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, dr. Vera Kraljić iz Hrvatske liječničke komore i Senka Tomas, voditeljica službe u HZZO-vom područnom uredu Zadar, izvršila je pregled ambulante i kompletne opreme, a zaključili su kako postoje svi potrebni uvjeti koji zadovoljavaju struku te kako ambulanta može započeti s radom.
Obnova ambulante
Naime, ambulanta je izgrađena davnih šezdesetih godina, a obnovljena je po najnovijim standardima koji su potrebni, a to su standardi širine ulaznih i unutarnjih vrata, sanitarnog čvora za invalide i pacijente, pristupne rampe za invalide, adekvatno grijanje prostorija. Ima veliku prostoriju za medicinsku sestru i liječnika, sobu za skladištenje materijala i dr.
Konstatirano je kako je zgrada ambulante izgrađena prema visokim standardima te je komisija bila oduševljena zatečenim.
Velikim zalaganjem načelnice Sandre Vukić i Općinskog poglavarstva uspjelo se dobiti pozitivno mišljenje iz Ministarstva zdravstva te je vijest o dolasku liječnika obradovala mnoge mještane.
– Budući da nismo imali svog liječnika nego su dolazile dvije liječnice, pokazala se velika potreba već zadnjih desetak godina da na području mjesta Vrsi bude obnovljena ambulanta i oprema i da se osigura stalni liječnički tim. U općini Vrsi ima preko 2.300 osiguranika, a to je najbolji pokazatelj kako je potrebno imati svakodnevnu liječničku skrb. Ta potreba se lakše realizirala kad je općinska vlast uspostavila suradnju sa Zadarskom županijom, Odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb i s Ministarstvom zdravstva koje nas je podržalo u namjeri te je Općina Vrsi uvrštena u mrežu ambulanti opće obiteljske medicine, istaknula je načelnica Općine Vrsi Sandra Vukić, dodajući kako se nakon toga pristupilo opremanju i obnavljanju zgrade ambulante te kako je raspisan javni natječaj za liječnika.
Uskoro i ljekarna
Također je kazala kako se na natječaj javio dr. Predrag Orlović i dobio dozvolu za samostalni rad.
Zadnji dio tog složenog postupka koji je trajao skoro punu godinu i pol dana, iz razloga što se trebao dobiti komisijski izvid prostorija i opreme te dobiti suglasnosti po propisima struke, kako bi se osigurala adekvatna zdravstvena zaštita mještana Vrsi i Poljica. To je prvi put da će mještani Vrsi i Poljica imati svog liječnika te će svakodnevno moći dobivati liječničku uslugu. Ambulanta započinje sa svakodnevnim radom 17. studenoga ove godine kada će biti primljeni prvi pacijenti.
– Moram istaknuti da je Općina nabavila medicinsku opremu za koju je izdvojeno 100.000 kuna. Posebno bih se zahvalila na suradnji ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti na svesrdnoj pomoći oko obnove ambulante te dr. Sanji Predavec i dr. Vesni Lončar iz Ministarstva zdravstva, koji su nam uvelike pomogli u realizaciji ovog velikog projekta, kazuje Vukić, dodajući kako im je sljedeći korak otvaranje ljekarne na području Vrsi te kako je već godinu dana u proceduri zahtjev pa se nada da će uskoro realizirati i taj projekt.
Liječnik će također raditi i u Poljicima gdje su u tijeku radovi na izgradnji ambulante.