Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prijedlog o privatizaciji ljekarni zapeo u recesiji

10.11.2010. 23:00
Prijedlog o privatizaciji ljekarni zapeo u recesiji


Čolak je ispravno procijenio, moglo bi se reći, jer je taj prijedlog i danas još u nekim ladicama, sve je zamrlo oko toga i pitanje je kada će se i hoće li se ti prijedlozi obnavljati. Sveopća recesija u državi i društvu zaustavila je mnoge procese pa tako i ovaj
I ova je godina na izmaku, a od prijedloga o privatizaciji svih državnih ljekarni još nema ništa, premda se o tome naveliko raspravljalo još u prvoj polovini prošle godine.
Naime, Hrvatska ljekarnička komora je Ministarstvu zdravstva prošle godine uputila prijedlog da se u Zakon o zdravstvu ugradi i obveza privatizacije svih ljekarni u Hrvatskoj. Sam taj prijedlog nije izazvao toliko zanimanje koliko onaj da se državne ljekarne kad se ide u privatizaciju mogu dati u koncesiju isključivo magistrima farmacije. To su nam svojedobno potvrdili u Hrvatskoj ljekarničkoj komori, naglašavajući da jednu ljekarnu može voditi samo stručnjak, a to je, kazali su, samo magistar farmacije. Nikako bilo koji zaposlenik u ljekarni ili liječnik pa ni onaj koji ju je radeći u njoj desetljećima gradio. Dakle, ljekarnu bi mogao uzeti u koncesiju samo stručnjak ljekarnik, bez obzira koliko ima iskustva u tome poslu. Taj prijedlog, kao i onaj, također isključivi o trajanju koncesije od 20 godina, izazvao je lani podosta polemika među zaposlenima u ljekarnama diljem zemlje.
U zadarskoj ustanovi Ljekarne Zadar o tim prijedlozima nije bilo rasprava ni unutar ni za javnost, ali nam je direktor Božo Čolak kazao da s tim ipak treba pričekati. Da se vidi što će Ministarstvo zdravstva odlučiti, hoće li uopće to slati u javnu raspravu, da je bolje unaprijed ne davati primjedbe. Prvo javna rasprava, pa potom tek primjedbe.
Čolak je, pokazalo se, ispravno procijenio, jer je taj prijedlog koji je stigao najdalje do nadležnoga ministarstva i danas još u nekim ladicama, sve je zamrlo oko toga i pitanje je kada će se i hoće li se ti prijedlozi obnavljati. Sveopća recesija u državi i društvu zaustavila je mnoge procese pa tako i ovaj. U zadarskim županijskim ljekarnama se zaposleni nisu uopće izjašnjavali niti su raspravljali o tome. Inače, Zadar pod županijskom “vlašću” ima šest ljekarni i dvije u zakupu, a hoće li se one i kada privatizirati, zasad ostaje otvoreno. O tome nitko ne govori. Njima je važnije kako u današnjoj situaciji pozitivno poslovati i kada će doći pravo vrijeme da se preuredi i modernizira još jedina preostala ljekarna, ona na Relji, o čemu se razmišlja već dulje vrijeme.