Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sanader: Neću osnivati klub zastupnika u Saboru

10.11.2010. 23:00
Sanader: Neću osnivati klub zastupnika u Saboru


Ne osnivam klub. Već odavno sam osnovao klub i to HDZ-a, izjavio je Sanader novinarima u Saboru
Saborska glasnogovornica Marina Buntić Juričić potvrdila je novinarima da je u Sabor stigla pisana obavijest Biance Matković da je podnijela neopozivu ostavku na dužnost države tajnice u Ministarstvu gospodarstva te da traži da joj se ponovno aktivira zastupnički mandat. O njezinu zahtjevu idućih bi se dana trebalo očitovati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), koje treba utvrditi je li zahtjev u skladu sa zakonom, a ne nađe li nikakvih zapreka te prihvati li takvo mišljenje i Sabor, mandat Biance Matković aktivirat će se osmoga dana od podnošenja zahtjeva. Rok od osam dana počinje teći tek nakon što je Vlada razriješi s dužnosti državne tajnice, jer tek tada njezin zahtjev može postati služben.
Ivo Sanader izjavio je kako nema namjeru osnovati klub zastupnika u Hrvatskome saboru, o čemu se počelo nagađati.
– Ne osnivam klub. Već odavno sam osnovao klub i to HDZ-a, izjavio je Sanader novinarima u Saboru i kazao kako ne želi komentirati potez Biance Matković za koji je, kaže, čuo od novinara i s kojim, ističe, nema nikakve veze. – To je njezino pravo. Ne želim to komentirati, rekao je ponovivši kako nema namjeru rušiti vladu i parlamentarnu većinu koju je stvarao.
Šeks: Procedura uvijek ista
Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks (HDZ) nije želio govoriti o tome ima li Matković pravo aktivirati mandat. Novinarima je kazao samo da o vraćanju bilo kojeg dužnosnika ili dužnosnice u zastupničke klupe odlučuje Sabor, po prethodnom mišljenju MIP-a.
– Dakle, i ovoga puta, kao i u svakom drugom slučaju u povijesti Sabora, na identičan način bit će i u slučaju Biance Matković i bilo kojega zastupnika i zastupnice u Saboru, rekao je Šeks.
Šeks je nedavno tvrdio da Matković nema pravo ponovno aktivirati zastupnički mandat, jer ga je propustila aktivirati pa ponovno staviti u mirovanje kad je s dužnosti državne tajnice u ministarstvu vanjskih poslova prešla na funkciju ministrice bez portfelja. Šeks je tada tumačio da bi dužnosnik to trebao učiniti svaki put kad s jedne nespojive dužnosti prijeđe na drugu.
Potpredsjednik MIP-a Arsen Bauk (SDP) smatra da nema ničeg spornog u aktiviranju mandata Biance Matković. Odbio je tumačenje da je pri prelasku s jedne na drugu nespojivu dužnost morala aktivirati pa opet zamrznuti saborski mandat.
Ako može Barišić, može i Matković
– Gospodin Barišić je četiri puta mijenjao dužnost pa mu se mandat svejedno aktivirao. Bačić je također dva puta razriješen i imenovan pa se vratio u parlament, kao i svi drugi slučajevi. Po takvom tumačenju ni gospođa Kosor se ne bi mogla vratiti u parlament, ni svi ministri koji su imenovani u Sanaderovoj vladi pa ostali u vladi Jadranke Kosor. To je jedan pokušaj pritiska na gospođu Matković, da joj se zaprijeti da se ne vraća u Sabor i više dio političkog folklora, a ne realne pravne procedure kakva bi trebala biti, uvjeren je Bauk.
Smatra da je Biancu Matković na aktiviranje mandata ponukala lojalnost prema bivšem šefu Ivi Sanaderu, odnosno da Sanader na taj način pokušava ojačati svoju poziciju.
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang kazao je, pak, da Bianca Matković ima pravo aktivirati svoj mandat, “ukoliko tako procijene nadležne institucije Sabora, u skladu s postojećim zakonom”. “Ako ima to pravo, dobrodošla u klub HDZ-a”, rekao je Hebrang, koji se ne boji da će Matković osnivati novi klub sa Sanaderom.
– Ne bojim se toga, jer ne vidim razloga da dugogodišnja članica i aktivistica HDZ-a mijenja klub. Stranačke boje se ne mijenjaju bez velikih razloga, a sad za to razloga ne vidim, kazao je Hebrang i dodao da će zastupnicu primiti kao predsjednik Kluba i zaželiti joj uspješan rad.


U Vjesniku – Šeksov nećak


Sanader je opovrgnuo medijske napise da je osobno uzimao novac od bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića i kazao kako se ne boji nikakve istrage ni svjedočenja.
– Ne bojim se nikakvog iskaza nikoga jer sve to što se danas govori i svih ovih mjeseci naprosto nije istina. Ali vrlo je zanimljivo da je to prvi objavio Vjesnik, a mi znamo tko je direktor Vjesnika – Šeksov nećak, rekao je. To što jučer nije došao na red za raspravu o radu državnih odvjetništava Sanader tumači strahom HDZ-a.
– To je uobičajena procedura ako se nekoga bojiš, onda kažeš svojima odustanite svi. To je uobičajena stara procedura. Ja sam to čuo, nasmijao se i rekao ‘sve ok’, a vi interpretirajte zašto su to učinili kazao je.
Upitan očekuje li da se to ponoviti i u narednim saborskim raspravama, odgovorio je kako bi to značilo da će se strah HDZ-a nastaviti, a na pitanje imaju li se razloga bojati odgovorio je: “Pa vjerojatno imaju”.