Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarska riva kroz dječje oči

10.11.2010. 23:00
Zadarska riva kroz dječje oči


Društvo arhitekata Zadar u subotu organizira radionicu, odnosno pilot-projekt u sklopu kojeg će djeca dati svoje viđenje zadarske rive. Radionica će se održati u Privatnoj osnovnoj školi Nova u subotu 13. studenoga od 10 do 12.30 sati. Ovom radionicom Društvo arhitekata Zadar uključit će se u projekt pod nazivom “Arhitektura i djeca”.
– Međunarodna unija arhitekata, u čijem programu Hrvatska komora arhitekata sudjeluje, kontinuirano organizira i provodi aktivnosti i projekte kojima je cilj aktualizirati suvremena kulturna kretanja u kritičkom razumijevanju arhitekture kao kulture prostora. Jedna od presudno važnih aktivnosti Međunarodne unije arhitekata je i projekt ‘Arhitektura i djeca’, koji se provodi u petnaestak zemalja u svijetu. U nekim državama je program već ušao u kurikulum redovne nastave u školama (Francuska), a također postoje i specijalističke škole koje provode isključivo taj program (Finska), rekla je Marija Profaca, predsjednica Društva arhitekata Zadar. Dodala je da je osnovni cilj integriranje programa “Arhitektura i djeca” u Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj i opće obvezno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi, kao potencijalni doprinos istom. U Hrvatskoj se program provodi tri godine.
– Kako je Riva jedna od tema zanimljiva svim generacijama Zadrana, Društvo arhitekata Zadra i Odbor Arhitektura i djeca HKA priključit će se ovom projektu radionicom – pilot-projektom u sklopu koje će djeca dati svoje viđenje Rive. Projekt će voditi Mia Roth Čerina, Iva Domanovac Budija i Marija Profaca te učitelj likovne kulture Danijel Koprivanac, najavila je Profaca i dodala da je radionica namijenjena djeci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.
Društvo arhitekata Zadra prikupit će sve dječje radove i organizirati izložbu.