Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NAGRADA ZADARSKOM KAZALIŠTU LUTAKA: Predstavi “Nikomu pravo” treće mjesto na Reviji lutkarskih kazališta

11.11.2018. 12:19
NAGRADA ZADARSKOM KAZALIŠTU LUTAKA: Predstavi “Nikomu pravo” treće mjesto na Reviji lutkarskih kazališta


Nagrada publike "Domino" za najbolju predstavu ovogodišnje Revije lutkarskih kazališta Rijeka dodijeljena je sinoć predstavi "Kar" praškog Studija Damuza, koju je publika ocijenila s prosječnom ocjenom 4,9., izvijestili su u subotu iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Predstave "Kar" posljednja je prikazana na reviji, a na osebujan način predstavlja "vesele karmine za Anu Karenjinu" i nadovezuje se na taj Tolstojev roman. Nakon predstave, revija je zatvorena koncertom  "We Are Going to Die" skupine glazbenika koja sudjeluje u predstavi "Kar."
Prema sudu publike, na drugom mjestu je interaktivna predstava za bebe "Blisko" Dječjeg umjetničkog centra Poznan iz Poljske, s prosječnom ocjenom 4,89, a na trećem predstava kazališta lutaka Zadar "Nikomu pravo", s prosječnom ocjenom 4,85.
Revija lutkarskih kazališta Rijeka održana je od 2. do 10. studenoga, a 18 ansambala iz Hrvatske, Češke, Poljske, Slovenije, Austrije i Italije prikazalo je ukupno 19 predstava, u prostorima Gradskog kazališta lutaka, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, Kulturnog centra RiHub te u Dvorani kulture "Joga u svakodnevnom  životu". 
Ovogodišnjim izborom predstava nastojalo se prikazati bogatstvo i raznolikost lutkarskih tehnologija i izraza, a podijeljene su u cjeline za vrtićki uzrast, školski uzrast te za mlade i odrasle.
Reviju je otvorila predstava "Petar Kuštravi" Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica, "bizarna opereta o lošem ponašanju djece i posljedicama",.
Tijekom revije predstavljen je dio projekta Europske prijestolnice kulture, programski pravac Dječja kuća, a srodne ustanove iz Ljubljane i Poznana u Poljskoj predstavile su svoje djelovanje. 
U popratnom programu održana su predavanja o europskoj mreži kazališta za najmlađe gledatelje "Small size" i o važnosti kazališta za bebe, tradicionalna radionica izrade glazbenih instrumenata i dječja lutkarska radionica i igraonica, izložba interaktivnih svjetlosnih instalacija "Čarobni vrti" i drugi programi.
Gradsko kazalište lutaka Rijeka predstavilo se s dvjema predstavama: "Gdje su nestale čarapice?" i  "Zamrznutim pjesmama".
Organizator revije je Gradsko kazalište lutaka Rijeka.