Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Odabrana dva idejna rješenja projekta Ždrijac

12.11.2019. 10:00


Stručni žiri međunarodne platforme Europan odabrao je prošlog vikenda u Ninu dva pobjednička rada idejnih rješenja uređenja urbanističkog dijela naselja i plaže Ždrijac. Tome je prethodila prezentacija šest ninskih projekta koji su u konkurenciji od 22 rješenja ušli u uži izbor glasovanja, a koja je održana u Gradskoj vijećnici. Žiri je naposljetku u drugom krugu glasovanja odabrao pobjednike.
Platforma Europan već 30 godina provodi arhitektonsko- urbanističke natječaje u svrhu rješavanja problematike pojedinog grada, istovremeno pružajući arhitektima iskazivanje kreativnosti i novih ideja u unaprjeđenju urbanističkog rješenja. Grad Nin je bio izabran kao projektni zadatak na ovom natječaju, a na koji su pristigla 22 idejna rješenja. Prošli mjesec Grad Nin je sudjelovao na Forumu gradova u Innsbrucku, gdje je predstavljanje Grada Nina s projektnim zadatkom bilo u skupini s gradovima Borasom i Tabyjem iz Švedske, norveškim Guovdageaidnuom i Marseillejem iz Francuske. Svaki predstavnik pojedinog grada imao je četiri minute da predstavi grad i problem, te su članovi Stručnog žirija dali svoja mišljenja i postavljali pitanja o svakom gradu. Na Forumu se razgovaralo o pojedinim idejama te su se predstavljale prakse dobrog upravljanja gradom. Sudjelovanje Grada Nina na natječaju Europan 15 financiralo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.
Članovi Stručnog žirija, kao i predsjednica Europan Hrvatska, posjetili su, pak prošlog vikenda Nin, gdje su im domaćini bili gradonačelnik Emil Ćurko sa suradnicima, pročelnikom Jozom Mustaćem, višom stručnom suradnicom za pripremu i provedbu EU fondova Ivonom Stulić Sipina te Marijanom Ramov, višom savjetnicom za kulturu i informiranje. Članovi žirija posjetili su naselje Ždrijac koje je bilo i sam projektni zadatak natječaja, potom Solanu, kuću soli i Muzej, pogon mrijestilišta u Cromarisu, kao i povijesnu jezgru grada.
Nakon izvršenih žiriranja u svim prijavljenim gradovima 2. prosinca će biti objavljena finalna lista rezultata pobjednika kada će se saznati i imena arhitekata čiji su projekti pobjednici Europana 15.
Po objavi konačnih rezultata završenog natječaja Grad Nin dobit će sve prijavljene projekte, te raspolagati s idejama arhitekta cijele Europske unije.
U Gradu Ninu navode kako im je bila bila čast sudjelovati na ovako respektabilnom natječaju međunarodnog karaktera, a istodobno dobiti ideje koje su uvelike važne za razvoj grada, kojeg je i Europan organizacija prepoznala kao dobar projektni zadatak ovogodišnjeg Europan natjecanja.