Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sabor danas glasa o rebalansu državnog proračuna, minus će ove godine biti skoro 30 milijardi kuna

11.11.2020. 08:45


Zastupnici Hrvatskog sabora u srijedu će glasovati o raspravlejnim točkama dnevnog reda, među kojima je i rebalans Državnog proračuna.
Rebalansom državnog proračuna se planiraju prihodi u iznosu od 131,1 milijardu kuna, što je povećanje za 9,2 milijarde kuna, dok se rashodi povećavaju za 8,6 milijardi kuna, na ukupno 155,9 milijardi kuna.
Tako će ukupni manjak proračuna ove godine iznositi 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a. No, kada se tomu dodaju i izvanproračunski korisnici i lokalna država, manjak opće konsolidirane države po ESA 2010 metodologiji ove će godine iznositi 29,5 milijardi kuna ili osam posto BDP-a.
Zastupnici će također raspravljati o Konačnom prijedlog zakona o potvrđivanju Mnogostrane konvencije o provedbi mjera povezanih s ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u svrhu sprječavanja smanjenja porezne osnovice i preusmjeravanja dobiti
Donošenjem Zakona preinačit će se, na brz i efikasan način, međunarodna porezna pravila i smanjiti mogućnosti za izbjegavanje plaćanja poreza od strane multinacionalnih društava, navodi se u obrazloženju.
Rezultati BEPS akcijskog plana provest će se u 65 sklopljenih ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koje Republika Hrvatska ima s drugim državama te koji su na snazi i u primjeni, ukoliko i odnosne države navedu ugovor sklopljen s RH kao ugovor obuhvaćen
Mnogostranom konvencijom. Na taj način će se omogućiti implementacija određenih minimalnih standarda potrebnih za efikasno sprječavanje zlouporabe ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te za efikasnije postupke zajedničkog dogovaranja, ističu predlagatelji.
Glasovanje je predviđeno u 10 sati.