Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Privremeno stali radovi na mostu

Autor:

10.12.2008. 23:00
Privremeno stali radovi na mostu

Foto: Alenka FESTINI



Nužno je izgraditi posebnu konstrukciju na koju će se postaviti kablovi, a radovi na mostu će se nastaviti. Radi se o konstrukciji koja će u naravi biti pješački prolaz od Branimirove obale do Stare rive, rekao je Bukvić
Radovi na rekonstrukciji starog gradskog mosta u Pagu zaustavljeni su zbog problema s optičkim i drugim kablovima koji se nalaze u konstrukciji mosta.
Da bi moglo biti problema s kablovima, već je nakon početka radova najavio voditelj gradilišta Ivan Bukvić, djelatnik tvrtke “Ploter” iz Zadra koja izvodi radove.
– Nužno je izgraditi posebnu konstrukciju na koju će se postaviti kablovi, a radovi na mostu će se nastaviti. Radi se o konstrukciji koja će u naravi biti pješački prolaz od Branimirove obale do Stare rive, rekao je Bukvić.
Gradnja takvog pješačkog prijelaza nalazi se u projektu, ali smatralo se da se to neće morati raditi, čime bi se smanjili troškovi obnove mosta. Međutim, od smanjenja troškova ništa, a gradnja pješačkog prolaza koja bi trebala svaki dan krenuti, ne bi trebala bitno produljiti ugovoreni rok dovršenja radova na gradskom mostu.
Novi gradski most izgledom će biti sličan izvornom mostu iz 15. stoljeća, dva velika luka ponovno će zaživjeti, a bit će kompletno obložen kamenom. U more će biti ugrađena čak 74 podmorska nosača na dubini od 15 metara. Gradit će se lukovi širine 13 metara, a veći luk bit će visok 4,20 metara kako bi ispod njega mogli prolaziti i veći brodovi. Prva faza radova, u koju je uključena armirano betonska konstrukcija, bit će završena do početka turističke sezone 2009. godine kada će se napraviti prijelaz za pješake. Druga faza radova, u kojoj će most biti obložen kamenom, bit će gotova do početka turističke sezone 2010. godine.
Ovaj projekt stoji oko 11 milijuna kuna, a sredstva su osigurali Ministarstvo mora, prometa i razvitka 60 posto, a Grad Pag i Ministarstvo kulture po 20 posto.