Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zemunik postaje centar izvrsnosti za obuku pilota specijalnih snaga

12.12.2019. 09:45


Od jučer u zračnoj bazi Zemunik ili po novom nazivu 93. krilu HRZ-a, obučavat će se i piloti helikoptera specijalnih snaga članica NATO-a. Ministar obrane RH Damir Krstičević skupa sa svojim kolegama iz Slovenije, Bugarske, Mađarske i NATO-a otvorio je Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program Training Centre — MSAP.
Uz ministra Krstičevića svečanom otvaranju nazočili su i zapovjednik NATO Zapovjedništva specijalnih operacija gp. Eric P. Wendt, načelnik Glavnog stožera OSRH gz Mirko Šundov, pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Camille Grand, ministar obrane Republike Mađarske Tibor Benko, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Slovenije Karl Erjavec.


Spremnost Hrvatske vojske
– MSAP je prvo međunarodno tijelo NATO-a koje ima potencijal da postane NATO-v centar izvrsnosti. Potvrda je to i Hrvatske kao vjerodostojne članice NATO-a. Ključ je u tome što Hrvatska, od danas, više nije sama. Gradimo nove sposobnosti za Hrvatsku vojsku i NATO. Što je još važnije, gradimo budućnost skupa s našim partnerima i saveznicima. Ponosan sam što će se baš u Zemuniku obučavati najbolji piloti za provedbu operacija specijalnih zračnih snaga. Vidjelo se i danas koliko je snažna i spremna Hrvatska vojska koja je demonstrirala vrhunsku uvježbanost i spremnost, rekao je ministar Krstičević.
Načelnik Glavnog stožera general Šundov naglasio je kako se uspostavom MSAP-a stvaraju uvjeti za obuku u vrlo složenim različitim uvjetima, koji će omogućiti dostizanje zacrtanih Ciljeva sposobnosti svake od zemalja koje doprinose MSAP-u. Dodatni benefit je, ističe načelnik, svakako i jačanje interoperabilnosti između oružanih snaga.
– Preuzimanjem Ciljeva sposobnosti Special Operations Air Task Unit i Personel Recovery Hrvatska je bila svjesna implicitnih obveza, ali i vrijednosti koje te sposobnosti donose Hrvatskoj vojsci i dodatnih sposobnosti poput borbenog traganja i spašavanja. S obzirom na to da Bugarska, Mađarska i Slovenija imaju iste ciljeve sposobnosti, pokrenuta je inicijativa o otvaranju zajedničkog središta za obuku specijalnih zračnih snaga, objasnio je Šundov.
Zapovjednik Eric P. Wendt zahvalio je Hrvatskoj vojsci na svom znanju i vještinama koje prenosi i donosi u misije i operacije u kojima sudjeluje. Istaknuo je kako je Republika Hrvatska sjajan domaćin jednog ovakvog središta te kako je ono izvrstan preduvjet za daljnji razvoj NATO-vih sposobnosti i kapaciteta.


Obuka posada helikoptera
Inače, cilj MSAP-a je obučiti posade višenamjenskog helikoptera određene za specijalne zračne operacije, kroz teoretsku i višetjednu letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga, u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a. Obuka će se provoditi po najvišim standardima i uz ekonomski najučinkovitiji način te u konačnici rezultirati povećanjem interoperabilnosti, uz poštivanje svih postavljenih NATO-vih standarda. MSAP ima status međunarodne neprofitne pravne osobe. Ministri obrane Bugarske, Slovenije i Mađarske zahvalili su kolegi, ministru obrane Damiru Krstičeviću na domaćinstvu i poručili kako su uvjereni u sjajnu budućnost novog Međunarodnog središta čije je sjedište upravo u Hrvatskoj.




 
»Uspostavom MSAP-a stvaraju se uvjeti za obuku u vrlo složenim različitim uvjetima, koji će omogućiti dostizanje zacrtanih Ciljeva sposobnosti svake od zemalja koje doprinose MSAP-u
General Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OSRH


Ministar Karakačanov kazao je kako je riječ o sposobnosti koju je nužno razvijati te kako će ovo Međunarodno središte uvelike pomoći i u razvoju i jačanju nacionalnih i na kraju, sposobnosti i kapaciteta NATO Saveza. Potpredsjednik vlade i ministar obrane Republike Slovenije Karl Erjavec slaže se kako je zajednički rad i razmjena iskustava ključna za razvoj NATO Saveza, zadovoljan je zbog realizacije ove ideje, te vjeruje u buduću uspješnu suradnju. Ministar obrane Mađarske Tibor Benko u svom je obraćanju kazao kako je za razumijevanje potrebe uspostavljanja MSAP-a potrebno pogledati i u prošlost jer se upravo na temelju naučenih lekcija iz prošlosti, a s obzirom na sigurnosno okruženje u kojem danas živimo te novih izazova koje ono podrazumijeva, odlučilo na uspostavljanje jednog ovakvog Središta.


Počeli prije četiri godine
Prvi koraci u uspostavi MSAP-a započeli su 2015. kada je RH kao članica NATO-a, preuzela određene Ciljeve sposobnosti, čime se obvezala ustrojiti postrojbu za specijalne zračne operacije (Special Operations Air Task Unit — SOATU). Te NATO-ve ciljeve sposobnosti uz Hrvatsku su preuzele Mađarska, Bugarska i Slovenija. U sjedištu NATO-a u Bruxellesu 4. listopada 2018. ministri obrane Republike Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Slovenije potpisali su Memorandum o uspostavi Mednarodnog specijalnog zrakoplovnog programa (MSAP). Vlada Republike Hrvatske je na 183. sjednici održanoj 10. listopada 2019. usvojila
Prijedlog uredbe o nazivu, sjedištu i organizaciji i upravljanju Međunarodnim središtem za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program — MSAP). Preuzimanjem uloge države domaćina, Republika Hrvatska poduzela je važan korak ka daljnjem razvoju sposobnosti Saveza stvarajući međunarodno obučno rješenje kao sveobuhvatan okvir suradnje. Zbog svojih klimatskih i geografskih uvjeta koji omogućuju velik broj povoljnih meteoroloških dana za letenje, vojarna »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku pokazala se idealnim izborom za sjedištem MSAP-a.
Specijalne operacije provode se u različitom zemljopisnom okruženju i vremenskim uvjetima te se stoga specijalne postrojbe moraju osposobiti za djelovanje u svim uvjetima. Velebit i Ravni kotari u zaleđu Zadra osiguravaju potrebne uvjete za planinsko i navigacijsko letenje, a otoci i more za uvježbavanje operacija na moru. Dodatna prednost ove lokacije je i blizina vojnih poligona Hrvatske vojske.


Vojna vježba hrvatskih specijalnih snaga
U bazi Zemunik upriličena je i vježba u kojoj su sudjelovali helikopteri Mi-171Sh, OH-58D Kiowa Warrior skupa s pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga HV-a. Na taktičko-tehničkom zboru bili su prikazani i helikopteri Mi-17 mađarskih zračnih snaga i slovenski AS 532 AL Cougar. Na vježbi je u četiri faze prikazana demonstracija različitih vrsta sposobnosti koje se upotrebljavaju u provedbi specijalnih zračnih operacija. Prikaz sposobnosti započeo je preletom dva zrakoplova Pilatus PC-9M, nakon čega uslijedio dolazak dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior koji su nadgledali područje provedbe zadaće. Nakon infiltracije motornim vozilima i helikopterima 40 hrvatskih specijalaca, oformljen je taktičko operativni centar (Tactical operations center – TOC). Nakon infiltracije s dva helikoptera Mi-171Sh upućen je zahtjev za Bliskim zračnim napadom (Close Combat Attack — CCA) helikopterima OH-58D Kiowa Warrior kojima s prednjeg položaja upravlja JTAC (Joint Terminal Attack Controller). Nakon stvaranja uvjeta za izvlačenje snaga, provelo se izvlačenje snaga dvama helikopterima Mi-171Sh, dok su specijalci izvršili infiltraciju vozilima na zemlji. Vježba je završena zaustavljanjem vozila u pokretu s dva helikoptera Mi-171Sh uz nadgledanje s dva helikoptera OH-58D.
Pilot helikoptera i budući instruktor MSAP-a satnik Zvonimir Cvetnić kazao je kako mu je čast raditi najkompleksniji posao koji jedan pilot helikoptera može raditi u oružanim snagama.
– Time na mala vrata ulazimo u onaj najelitniji zrakoplovni klub. Radili smo infield, ubacivanjem brzim užetom. Zatim tzv. brzi exfield s roll landingom te iterdiction. Naši kolege, piloti Kiowa, davali su nam vatrenu podršku, rekao je satnik Cvetnić.


MSAP Međunarodni upravljački odbor
Brigadir Dean Kranjčec (CRO) — predsjedavajući MEB-a, brigadir Peyo S. Donchev — bugarski predstavnik u MEB-u, brigadir Branko Tubić — hrvatski predstavnik MEB-u, brigadir Jozsef Csčsz — madarski predstavnik u MEB-u i brigadir Bojan Brecelj — slovenski predstavnik u MEB-u.
MSAP Training Centre:
Pukovnik Tomislav Pušnik (CRO) – direktor MSAP Training centra i pukovnik Peter Simon (HUN) — zamjenik direktora MSAP TC.