Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Općina Sali razmišlja o izvlaštenju privatnog zemljišta

Autor:

11.01.2008. 23:00
Općina Sali razmišlja o izvlaštenju privatnog zemljišta


Zaobilaznica će se graditi novcem županijskih cesta, a Općina će riješiti imovinskopravne odnose. Do sada je riješeno devedeset pet posto planirane trase na način da su vlasnici dobrovoljno ustupili zemljište. Ako bude problema s preostalih pet posto ići ćemo u izvlaštenje zemljišta, najavljuje Ramov
Vodovodizacija, poboljšanje elektrifikacije i uređenje općinskog središta glavne su smjernice daljnjeg razvoja općine Sali. S već završenim projektima proteklih godina, onima koji bi se trebali početi ostvarivati na terenu ili je tek na redu izrada njihove dokumentacije, Općina Sali će ući u svako mjesto na svom prostoru, najavljuje općinski donačelnik Dragan Ramov.Ove godine će se najviše novca potrošiti za vodovodizaciju, više od šest milijuna kuna. Prema planu je izgradnja vodovoda i vodospreme između Zaglava i Sali. Trenutačno su u tijeku radovi na trafostanici koja će omogućiti stavljanje u funkciju 35-kilovoltnog dalekovoda, položenog u more prije sedam godina.– Općina Sali za sada je spojena na 10-kilovatni dalekovod čija snaga je nedostatna za postojeće potrebe, a kamoli za daljnji razvoj. Stavljanje u rad dalekovoda i izgradnja vodovoda i vodospreme omogućit će i turistički i gospodarski razvoj mjesta. Stvorit će se osnovni preduvjeti za izgradnju dva obiteljska hotela u Salima.Zajedno s ovim u planu su i drugi projekti koji će kompletno promijeniti vizuru sadašnjih Sali. Radi se projektna dokumentacija za lukobran. Staro selo zajedno s hotelom spojit će se s postojećim kanalizacijskim sustavom koji bi se zatim trebao povezati na postojeći morski ispust. Nakon što se riješi kanalizacija krenut će se u izgradnju zaobilaznice preko Punte Bluda. Time će se saljski porat konačno rasteretiti od prometa i može se razmišljati o njegovom uređenju.– Zaobilaznica će se graditi novcem županijskih cesta, a Općina će riješiti imovinskopravne odnose. Do sada je riješeno devedeset pet posto planirane trase na način da su vlasnici dobrovoljno ustupili zemljište. Ako bude problema s preostalih pet posto ići ćemo u izvlaštenje zemljišta, najavljuje Ramov.Kada je riječ o drugim mjestima očekuje se dobivanje građevinske dozvole za projekt odvodnje i vodovodizaciju Božave. Radovi bi trebali početi ove godine, a završiti iduće. Započet će se s izradom projektne dokumentacije za vodovod i za mjesta Zaglav, Žman i Luka. U Luci će se sanirati obala i izgraditi 15-metarski lukobran te urediti dio obale. Očigledno je kako se ulažu veliki napori u izgradnju vodoopskrbnog sustava u očekivanju opskrbe vodom s kopna koja bi trebala biti omogućena za nekoliko godina.
_____________________U domu 20 radnih mjesta Dom za odrasle i nemoćne osobe Sali bit će gotov u predviđenom roku, do srpnja, kako je najavio donačelnik Ramov. U domu će moći biti smješteno dvadeset osoba te postoji mogućnost za izvaninstitucionalnu skrb, konkretno donošenje hrane, održavanje osobne higijene, pomoć u kući, pružanje medicinske njege, dodatnih osamdeset osoba. Njegova posebna vrijednost jest što će u njemu zaposlenje pronaći najmanje dvadeset osoba, domara, patronažnih sestara, kuhara i drugih.
_______________________________________Proračun: Šest milijuna kuna za vodovodizaciju Proračun Općine Sali za ovu godinu iznosi 15,890.000 kuna. Od vlastitih prihoda Općina će uprihodovati četiri milijuna kuna, dok će ostala sredstva doći iz Državnog proračuna, ministarstava i drugih. Očekuje se 2 do 2,5 milijuna kuna za protupožarne putove, milijun kuna za opremanje transfer stanice za odvoz otpada na Dočiću i Zagračini. Najviše sredstava bit će namijenjeno za vodovodizaciju općine, oko šest milijuna kuna.