Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Po Chennaiju i Dohi se poznaje sezona

Autor: Zlatko Horvat

11.01.2010. 23:00
Po Chennaiju i Dohi se poznaje sezona


Marin Čilić je u velikom stilu otvorio sezonu, koja bi mu konačno trebala donijeti premijeru među deset najboljih tenisača svijeta. No, kod Čilića ništa nije išlo preko noći. Najavljen kao buduća velika zvijezda 2005. nakon trijumfa na juniorskom Roland Garrosu, Čilić se, razumljivo, malo tražio na početku svog puta među profesionalcima. Svi su bili nestrpljivi, vjerojatno i sam Marin, postavljajući pitanje kada će odjeknuti eksplozija rezultata. I krenulo je, s naslovom u New Havenu 2008. godine. Sedamnaest mjeseci kasnije Marin na svom kontu ima četiri trofeja i 14. je igrač svijeta. Vrijedi više, ali kod njega je sve išlo polako, ali sigurno. I zato je sasvim sigurno da će dostići pet dana starijeg Argentinca Juana Martina del Potra koji je četvrti na svijetu, s jednim Grand Slam naslovom.
Chennai je samo nastavak blistavog otvaranja sezone hrvatskih tenisača. U posljednjih sedam godina Ivan Ljubičić i Marin Čilić osvojili su četiri turnira i dodali još dva finala! Tu još treba dodati završnicu Aucklanda 2006. Marija Ančića u drugom tjednu sezone.
– Ovakav početak daje mi vjeru i zadovoljštinu za sve što sam napravio pripremajući se za sezonu. Ponosan sam na ovaj trofej i želio bih se vratiti dogodine po “hat-trick”. Pobjeda u Chennaiju otvara sjajnu perspektivu za cijelu godinu, daje samopouzdanje uoči Australian Opena. Prije Melbournea imam slobodan tjedan, mogu se dobro odmoriti, te odraditi nekoliko dana treninga prije starta prvoga Grand Slam turnira sezone – kaže Marin Čilić.
Carlos Moya i Čilić jedini su osvojili Chennai dvaput u nizu. Španjolac je slavio 2004. i 2005. godine.
– Nisam novi kralj Chennaija. Ne mislim da sam sada veća zvijezda od Moye, koji je nekoliko puta nastupio na ovom turniru. Nisam dostigao njegovu veličinu. No, ispred mene je duga karijera i možda ću ga uspjeti dostići – kaže Čilić.
U europskom nogometu Čilić navija za “Milan”. Nije uspio vidjeti šetnju sedmerostrukog prvaka Europe u Torinu. Jedan drugi navijač Leonardove momčadi dočekat će Čilića u Melbourneu. S nemirnim snovima.
– Trebalo mi je tri, četiri dana za navikavanje na vremensku razliku. A tek temperatura… Pakao, 43 stupnja Celzijeva, ali sada bi se temperature ipak trebale smanjiti – poručuje Ljubičić iz Melbournea, gdje je upao kao osmi, igra na ekshibiciji u Kooyongu umjesto Rogera Federera.


ATP LJESTVICA


1. Roger Federer
2. Rafael Nadal
3. Novak Đoković
14. Marin Čilić (hrv)
24. Ivan Ljubičić
37. Ivo Karlović
103. Mario Ančić
183. Ivan Dodig




WTA LJESTVICA


1. Serena Williams
2. Dinara Safina
3. Svjetlana Kuznjecova
82. Petra Martić
93. Karolina Šprem
214. Ivana Lisjak
259. Mirjana Lučić
260. Ani Mijačika