Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bili brig i Voštarnica sljedeće četiri godine bez mjesne samouprave?

11.01.2011. 23:00
Bili brig i Voštarnica sljedeće četiri  godine bez mjesne samouprave?


Ukoliko gradonačelnik Zvonimir Vrančić ne raspiše nove izbore, Bili brig i Voštarnica mogli bi sljedeće četiri godine provesti bez konstituiranih vijeća mjesnih odbora


Ukoliko gradonačelnik Zvonimir Vrančić ne  raspiše nove izbore, Bili brig i  Voštarnica mogli bi, s obzirom  da među strankama zastupljenima u vijećima dogovora nema, sljedeće četiri godine provesti bez mjesne samouprave.  Naime, ni nakon dva sazivanja  konstituirajućih sjednica Vijeće mjesnog odbora Bili brig  nije izabralo predsjednika ili  predsjednicu, a to nije postignuto niti u Vijeću MO Voštarnica.
U Vijeću MO Voštarnica su  na izborima održanim 14. studenog prošle godine izabrana  četiri vijećnika HDZ-a, četvero  vijećnika i vijećnica koalicijskih  partnera SDP-a i HNS-a te vijećnik HSP „Dr. Ante  Starčević”, a ova stranka  odlučila se za politiku neizabiranja između dvije velike  stranke.
Još neko vrijeme za  eventualne dogovore
U MO Bili brig nije od strane  gradonačelnika Zvonimira  Vrančića priznat izbor predsjednika relativnom većinom  kada je SDP-ovac Goran Lijić  dobio četiri glasa, a njegov protukandidat iz HDZ-a Božidar  Tičić tri. Uz četvero SDP-ovih  vijećnika i vijećnica i tri  HDZ-ova člana, u Vijeće su  izabrani i po jedan predstavnik  iz redova HSP dr. Ante  Starčević, HČSP-a i Stranke hrvatskog zajedništva koji nisu  glasovali ni za jednog od kandidata.
– S obzirom da vijeća MO  Bili brig i Voštarnica nisu bila  konstituirana u preporučenom  zakonskom roku od 30 dana,  ostavit će se još neko vrijeme  političkim strankama za eventualne dogovore koji bi u konačnici rezultirali konstituiranjem tih vijeća. Time prije svega želimo izbjeći troškove koji  bi nastali ponavljanjem izbora  u navedenim mjesnim odborima. Prema informacijama s  kojima raspolažemo, HDZ je  ponudio SDP-u mogućnost dogovora, kako bi se bez ponavljanja izbora razriješila nastala situacija, odgovorila je Ivana Dadić, stručna suradnica za  informiranje i odnose s građanstvom u Gradu Zadru na upit o  daljnjoj sudbini navedenih vijeća mjesnih odbora.
Također je pojasnila kako u  slučaju izostanka konstituiranja vijeća mjesnog odbora nije  potrebno imenovati povjerenika.
 – Pitanje povjerenika za  mjesne odbore nije definirano  ni zakonom, ni Statutom Grada. Stoga će privremeno isključivo administrativne poslove za ova dva mjesna odbora  obavljati referent gradske  uprave, kazala je Dadić.
– Zaista smo, s obzirom da su  u ova dva vijeća mjesnih odbora i HDZ i SDP u pat poziciji, ponudili SDP-u mogućnost dogovora prema kojem bismo mi imali predsjednika u jednom, a oni u drugom mjesnom odboru, ali GO  SDP-a je odbio dogovor uz poruku da oni traže predsjednika  u oba vijeća ili – ništa od dogovora, kazala je predsjednica  GO HDZ-a Ana Lovrin pojašnjavajući kako postoji mogućnost da situacija pat pozicije, ukoliko se Grad Zadar  ne odluči  na ponavljanje izbora, ostane neizmijenjena do  kraja mandata izabranih vijećnika.
Građani imaju pravo na  mjesnu samoupravu
– Raspisivanje novih izbora  iziskuje nove troškove; ponovno formiranje izbornih povjerenstava i troškove same provedbe izbora. Na Bilom brigu  je, primjerice, na izbore za Vijeće mjesnog odbora izišlo svega 7% birača, tako da je vrlo  upitno  koliki je uopće interes  građana za te izbore. Istodobno, ne postoje zakonom definirani poslovi koje bi morala  obavljati mjesna samouprava,  tako da sve poslove obavlja  Grad Zadar. Građani,  međutim, imaju pravo na mjesnu samoupravu i bilo bi dobro  da SDP ipak pristane na dogovor zbog dobrobiti građana,  dodala je Lovrin navodeći kako njihova ponuda SDP-u ostaje otvorena i dalje.
– Imamo jednog vijećnika  više u Vijeću MO Bili brig i  jednak broj vijećnika kao i  HDZ u Vijeću MO Voštarnica,  ali tamo smo dobili više glasova. Prema tome, HDZ ima  izbor, ili prihvatiti izborne rezultate i konačno jednom  poštovati volju birača, makar  na mjesnim izborima, kada već  ne prihvaćaju na lokalnim i  državnim ili na nove izbore.  Oni su navikli trgovati, ali sa  SDP-om nema trgovanja,  tražimo da se ide na nove izbore, kazala je članica Predsjedništva GO SDP-a Omerka  Šarić Frantin.