Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sveeuropski skeptici plaćaju HSP-ove letke

11.01.2012. 23:00
Sveeuropski skeptici plaćaju HSP-ove letke


Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb požalio se prije nekoliko dana na ponašanje Vlade u kampanji uoči referenduma o ulasku u Europsku uniju, istaknuvši kao pozitivan primjer Europski parlament koji “za razliku od hrvatske vlade dopušta i stavove protiv EU-a”. Razlog za pohvalu bilo je to što je EP, kako je kazao Srb, financirao HSP-ove letke “Želite li da Hrvatska završi kao Grčka?” koje će stranka dijeliti diljem Hrvatske. Kako doznajemo iz HSP-a, euroskeptični letak u kojem se građane poziva da “mudro koriste svoj glas” zapravo je sufinancirala paneuropska stranka, European Alliance for Freedom (EAF) koja je lani za svoje djelovanje od Europskog parlamenta dobila nešto više od 370 tisuća eura. I na samom letku, koji je i EAF postavila na svoje internetske stranice, navodi se da ga je djelomično financirao Europski parlament.
EAF je jedna od niza paneuropskih stranaka, i to euroskeptične orijentacije, koja se, prema svome statutu, među ostalim, zalaže za necentraliziranu EU te odbacuje razvoj koji bi vodio ka stvaranju europske nad-države. Neki od članova EAF-a su i zastupnici u Europskom parlamentu, primjerice, britanski političar i zastupnik euroskeptične britanske Nezavisne stranke Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) Godfrey Bloom. On je, podsjetimo, lani gostovao u Hrvatskoj i tada je pozvao građane da ne ponove grešku koju je njegova zemlja učinila ulaskom u EU te poručio da Hrvatska članstvom u Uniji ne bi ni gospodarski ni demokratski napredovala. Jedna od tadašnjih njegovih teza – da Hrvatska može uživati u partnerstvu s EU-om temeljem ugovora o slobodnoj trgovini – našla je sada mjesto i na HSP-ovom letku. Od Blooma, koji je i predsjednik Odbora EAF-a, pokušali smo doznati što ih je motiviralo da se posredno uključe u predreferendumsku kampanju u Hrvatskoj te imaju li planova za još neke akcije, no tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli dobiti njegove odgovore.
Prema riječima Damira Banića iz HSP-a, suradnja s EAF-om počela je već ranije, pa je tako glavna tajnica paneuropske stranke, Maltežanka Sharon Ellul-Bonici bila gošća na HSP-ovom predizbornom skupu u Zagrebu.
– U EU se plaća i jedna i druga strana, za razliku od Hrvatske gdje se novac i prostor u medijima daje samo jednoj strani, ponovio je Banić prigovore svoje stranke na referendumsku kampanju, dodavši da će HSP nastaviti dijeliti euroskeptične letke uz pomoć svoj članova na terenu.