Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vučetić: Zbog moje se kandidature aktivnije promišlja uloga predsjednika RH

12.01.2019. 12:59
Vučetić: Zbog  moje se  kandidature  aktivnije  promišlja uloga  predsjednika RH


Zadarskom kandidatu za predsjednika RH, nezavisnom saborskom zastupniku Marku Vučetiću, najnovije istraživanje Cro Demoskopa daje 1,7 posto podrške birača. Bivši član Mosta koji se radi svojih  principa i neslaganja sa smjerom u kojemu ide stranka Bože Petrova  prošle godine razišao s njima, zasad je jedini kandidat koji je istaknuo  kandidaturu za predsjednika, a o svima ostalima još se uvijek  spekulira.
Najizgledniji kandidat ipak će mu, prema svim prognozama, biti aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, no uz nju se spominju i  nezavisni Dalija Orešković i Zoran Milanović te predsjednik Živog zida,  Ivan Vilibor Sinčić.


Ne želi podilaziti biračima
Vučetić, pak, bilježi sve veću popularnost u javnosti jer je prepoznat  kao političar koji ne podilazi biračima govoreći im ono što oni žele i  svoju aktivnost ne bazira na populizmu kakvoga već provodi aktualna predsjednica, vrludajući od jedne do druge političke struje.
Vučetića smo stoga pitali kako komentira ovu podršku od 1,7 posto te  ostaje li i dalje u utrci, s obzirom da je najavio, inače u hrvatskoj politici  dosad neviđen potez, kako će se povući ukoliko se pojavi bolji kandidat.  Zbog toga je svoju kandidaturu i nazvao – uvjetnom:
– Ono što je meni bilo bitno kod isticanja uvjetne kandidature je stanje  u kojemu se Hrvatska tada nalazila i kriza institucija. Smatrao sam da je  to ujedno kriza demokracije uočljiva iz nefunkcioniranja institucije  predsjednika RH, odnosno predsjednice  Kolinde Grabar-Kitarović. Vjerujem da je moja uvjetna kandidatura dovela do toga da se godinu dana  prije izbora počinje aktivnije promišljati uloga predsjednika te je interes  javnosti usmjeren i prema predsjednici RH. Došlo je i do razotkrivanja  ovih afera poput afere savjetnik, kao i do toga da se Grabar-Kitarović odmakla od desnog biračkog tijela koje je bilo opozicija unutar HDZ-a,  kaže Vučetić napominjući kako ova anketa uistinu jest realna.


Prevelik izborni legitimitet
– Trebamo uzeti u obzir da neće svi kandidati izići na izbore te ukoliko  bude boljih kandidata od mene, ja ću ovih svojih 1,7 posto pribrojiti tom  boljem kandidatu. A nije isključeno da neki kandidat koji sada ima 12 ili  15 posto podrži mene te da se to postoci pribroje meni, najavljuje ovaj  saborski zastupnik.
Pitali smo ga ipak na koji će način odlučiti tko je bolji kandidat od njega, odnosno po kojim bi to kriterijima uradio, a da su oni objektivni?
– Kriteriji su jednostavni jer svatko tko dolazi u političku arenu ima  određenu političku prošlost. Ukoliko je to netko tko shvaća da treba redefinirati ulogu predsjednika, uključujući i njegov način izbora, budući  da predsjednik RH sada ima premale ovlasti, a prevelik izborni legitimitet. Ukoliko zadržimo sadašnje ovlasti, nužno je pristupiti tome da se  predsjednika ili predsjednicu bira u Saboru. Kandidat sam koji smatra da  bi trebalo dovesti do toga da se ozbiljno promisli koja je to uloga predsjednika RH te da ga se sukladno toj ulozi i bira, zaključuje Vučerić dodajući  kako nastupa kao antipopulist, dijelom i kao antipolitičar, jer je svjestan  toga da postoje mnogi bolji od njega te da će vrlo rado tim boljima i reći  da su bolji.




Autoritet Grabar-Kitarović je narušen
 – Grabar Kitarović je krenula u antipopulizam, ali i u negiranje svoje cjelokupne  političke povijesti te gubi suradnike, a uloga predsjednika je da ih okuplja. On bi na  neki način trebao biti uosobljeno političko tijelo svih građana, a Grabar-Kitarović to  zasad nije u stanju jer je do prije mjesec dana, odnosno do objave moje uvjetne kandidature, bila na strani desnice i opozicija Plenkoviću. To je bila jedna situacija koja  gotovo graniči s političkom realnošću, tako da postoji mogućnost kako ona želi postati i premijer. No danas, nakon mjesec dana, ona doživljava toliko narušavanje  vlastitog autoriteta da je u potpunosti postala potlačena premijeru i HDZ-u, a predsjednik to sebi ne smije dopustiti, kaže Vučetić.