Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dukić pravoslavnim sugrađanima čestitao krsnu slavu Sv. Vasilija i Novu godinu

13.01.2020. 14:30


Sedmu godinu za redom Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zadra u restoranu »Galija« na Puntamici ove subote je organiziralo svečanost obilježavanja Dana vijeća, ali i proslavu krsne slave Svetog Vasilija.
Uz brojne goste i predstavnike svih nacionalnih manjina koje djeluju na području grada Zadra, ovoj su večeri obol dali i predstavnici gradske vlasti. Uz gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića, proslavi su nazočili i Jagoda Surać, zamjenica gradonačelnika, Neven Klarin, pročelnik Ureda gradonačelnika, Mirjana Zubčić, pročelnica Ureda Grada, te pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije Krešimir Laštro.


Tradicija i običaji
Uz predstavnike lokalne gradske vlasti, svojim dolaskom večer su uveličali i Stanko Mijić, zamjenik gradonačelnika grada Obrovca te Rajka Rađenović, zamjenica načelnice Općine Gračac.
Službeni dio večeri započeo je u svečarskom tonu i u skladu sa pravoslavnim običajem obilježavanja svetkovine sv. Vasilija. Slijedom tradicije svećenici Ljubomir Crnorak i Saša Drča proveli obred posvete slavskog kolača te je po običaju domaćin večeri, Veselko Ćakić, inače tajnik Županijskog i Gradskog vijeća srpske nacionalne manjine, zapalio svijeću prije lomljenja posvećenog kolača.
Po završetku obreda Ćakić se prigodnim riječima obratio nazočnima, te zahvalio na podršci koju im Grad Zadar već godinama nesebično pruža.


»Manjinci« solidarno
– Drago mi je što smo se i ove godine okupili u ovolikom broju i što se među nama nalaze svi predstavnici nacionalnih manjina, a što dokazuje kako je moguća suradnja između različitih tradicija i običaja, zadovoljno je naglasio Ćakić, ističući kako bez financijske podrške Grada ne bi bilo moguće organizirati okupljanje, niti obilježiti svetkovinu.
Ovom prigodom nazočnima se obratio i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, koji je pozdravio domaćina i goste, te im čestitao Slavu, ali i Božić poželjevši im sve najbolje u nadolazećoj Novoj godini, koja se po julijanskom kalendaru slavi 13. siječnja.
Nakon službenog dijela programa uz bogatu trpezu posjetitelje je do kasno u noć pjesmom i glazbom zabavljao bend iz Knina. A da su gosti vidno uživali najbolje se vidjelo na podiju restorana koji ni u jednom trenutku nije bio prazan.




Na Slavi i Dukić sa suradnicima
Uz gradonačelnika Branka Dukića proslavi su nazočili i Jagoda Surać, njegova zamjenica, Neven Klarin, pročelnik Ureda gradonačelnika, Mirjana Zubčić, pročelnica Ureda Grada, pročelnik UO za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije Krešimir Laštro te predstavnici svih nacionalnih manjina u Zadarskoj županiji.